Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba w doborze kolumn

kc_kacper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, jestem nowy na forum więc proszę bardzo nie krzyczeć.

Wiem, temat był wałkowany kilka razy, szukałem czytałem a teraz proszę Was o radę.

Posiadam amplituner Pioneer vsx d-514k + m-audio HIS 900, w kinie jakoś to gra ale stereo sami wiecie.

Chcę kupić jakieś kolumny do stereo tylko nie wiem jakie (jestem troszkę zielony w tych sprawach).

Podobają mi się scherzo lub voyagery ,tylko nie wiem czy 200 czy 350.Pokój 25 mk2.Boję sie że 350 mi rozniesie pokój.

Na razie będa grały pod pionierem, pózniej kupię wzmacniacz prawdopodobnie Yamaha ax 700 lub 900.

Lubię bas ale nie dudniący i czasem głośniej tez lubię posłuchać.

Muzyka różna, najwięcej Tiesto, Armin.

Pozdrawiam.

Arek.

https://www.audiostereo.pl/topic/111501-pro%C5%9Bba-w-doborze-kolumn/

Daj se spokój z Tonsilami. Mocno przecenione.

Podaj metraż pokoju jeszcze i jak niżej piszę upodobania dźwiękowe.

Wstępnie zapoznaj się z:

1. Acoustic energy AE120

2. Acoustic energy AE109

3. Acoustic energy Aegis Evo 3

4. Mission M73 lub M74

4. Tannoy M3

Druga sprawa, yamahy grają bardzo ostro wysokimi, szorstko i sucho i mają mocny walący bas. Czy jesteś pewien tego brzmienia?

Może lepiej coś łagodniejszego z mocnym, dobrze kontrolowanym basem Sony serii ES?

Dzięki za odp,pokoj ma 25 kw2, słyszałem yamahe 700 u znajomka z głośnikami maestro II i dzwięk był spoko, dodam że raczej nie mam wyrafinowanego gustu, nie lubię tylko dudniącego basu co trzęsie całym pokojem.

Co do scherzo-voyager to po prostu mi się podobają, nie słyszałem jak grają.

Tak, seria Maestro szczególnie I 130 i I 180 są dobre, ale ciężko spotkać.

Czyli w zależności od budżetu wybrać powinieneś tańsze Mission M74 lub droższe i potężniejsze Acoustic energy AE120 lub AE109.

Wzmaka radziłbym Ci lepiej Sonego ES, bas zgadza się z Twoim upodobaniem idealnie

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzięki za odp,pokoj ma 25 kw2, słyszałem yamahe 700 u znajomka z głośnikami maestro II i dzwięk był spoko, dodam że raczej nie mam wyrafinowanego gustu, nie lubię tylko dudniącego basu co trzęsie całym pokojem.

Co do scherzo-voyager to po prostu mi się podobają, nie słyszałem jak grają.

unikaj więc HK i Nadów, bas może Ci nie podpasować. Wg mnie bardziej Denon lub Marantz z tej półki niż Yamaha. A kolumny? Acoustic Energy owszem, może Paradigmy Ci podpasują, do rozrywki i głośnego słuchania są świetne, to może być to. Chcesz Tonsile bo były "ok" - ok, a porównałeś je np. z Paradigmami?;p;p. Pójdź do jakiegoś salonu z Yamahami i Marantzami/Denonami, posłuchaj tanich modeli, charakterystyka jest podobna w starych modelach. Wg mnie Paradigmy lepsze od Mission, na równi z AE

unikaj więc HK i Nadów, bas może Ci nie podpasować. Wg mnie bardziej Denon lub Marantz z tej półki niż Yamaha. A kolumny? Acoustic Energy owszem, może Paradigmy Ci podpasują, do rozrywki i głośnego słuchania są świetne, to może być to. Chcesz Tonsile bo były "ok" - ok, a porównałeś je np. z Paradigmami?;p;p. Pójdź do jakiegoś salonu z Yamahami i Marantzami/Denonami, posłuchaj tanich modeli, charakterystyka jest podobna w starych modelach. Wg mnie Paradigmy lepsze od Mission, na równi z AE

Czytałem o wzmacniaczach Denon, Marantz, jedni mówią że Denon ok inni że Yamaha 900 kładzie na łopatki Denony, wydajnością, brzmieniem i trochę "głupi" już jestem.Siedzę w necie po nocach i czytam a w pracy oczy na zapałki.Chce coś mądrego kupić by pózniej nie żałować.Co do odsłuchu nie mam za bardzo gdzie, zostaje mi tylko MM.Kwota to max 1000pln.

Tak, seria Maestro szczególnie I 130 i I 180 są dobre, ale ciężko spotkać.

Czyli w zależności od budżetu wybrać powinieneś tańsze Mission M74 lub droższe i potężniejsze Acoustic energy AE120 lub AE109.

Wzmaka radziłbym Ci lepiej Sonego ES, bas zgadza się z Twoim upodobaniem idealnie

O Sony Es tez troszkę czytałem ale jest kilka modeli i nie wiem co wybrać.Fajnie było by gdzieś posłuchać jakiegoś modelu.Oj dłłługa droga przede mną.

Gość numik

(Konto usunięte)

Czytałem o wzmacniaczach Denon, Marantz, jedni mówią że Denon ok inni że Yamaha 900 kładzie na łopatki Denony, wydajnością, brzmieniem i trochę "głupi" już jestem.Siedzę w necie po nocach i czytam a w pracy oczy na zapałki.Chce coś mądrego kupić by pózniej nie żałować.Co do odsłuchu nie mam za bardzo gdzie, zostaje mi tylko MM.Kwota to max 1000pln.

O Sony Es tez troszkę czytałem ale jest kilka modeli i nie wiem co wybrać.Fajnie było by gdzieś posłuchać jakiegoś modelu.Oj dłłługa droga przede mną.

bo chcesz kupić czytając. a wiesz co czytasz? to co inni napiszą. a ci inni to my, którzy mają inne gusta, inny słuch i jedni wolą Yamahę a inni Marantza. Dziewczyny też tak wybierasz czy sam sprawdzasz?:D ;p :P Posłuchaj tych 3 popularnych marek i wybierz naj dla włąsnych uszu, czytanie nic Ci nie da

No, tak, czytanie niby nic nie daje. Tyle że gdy czytamy ileś razy opinie że yamaha ax-700 jest ostra, to łatwiej dopasować potem sprzęt do swojego gustu i wiemy czego mniej więcej szukać. Bo ja już wiem na jaki dźwięk z yamahy mogę liczyć, a na jaki z Marantza. Oczywiście pamiętajmy, że sprzęt powinniśmy rozpatrywać modelowo.

bo chcesz kupić czytając. a wiesz co czytasz? to co inni napiszą. a ci inni to my, którzy mają inne gusta, inny słuch i jedni wolą Yamahę a inni Marantza. Dziewczyny też tak wybierasz czy sam sprawdzasz?:D ;p :P Posłuchaj tych 3 popularnych marek i wybierz naj dla włąsnych uszu, czytanie nic Ci nie da

Wiem że każdy ma inny gust, Yamahę raz słyszałem nie było zle, wiadomo kazdy wzmacniacz zagra inaczej z innymi kolumnami.Muszę troszkę poczytać by wiedzieć w jakim kierunku iść, za dużo tych wzmacniaczy na rynku i każdy gra inaczej a ja lubię jak by tu powiedzieć,,,ciepły dzwięk.

Dziewczyny sprawdzam wizualnie a pózniej wydajnościowo :P

Wiem że każdy ma inny gust, Yamahę raz słyszałem nie było zle, wiadomo kazdy wzmacniacz zagra inaczej z innymi kolumnami.Muszę troszkę poczytać by wiedzieć w jakim kierunku iść, za dużo tych wzmacniaczy na rynku i każdy gra inaczej a ja lubię jak by tu powiedzieć,,,ciepły dzwięk.

Podobają mi sie Acoustic energy AE120, a co powiecie na Stx F-280 też, warto w ogóle patrzeć na nie ?

Gość numik

(Konto usunięte)

jeśli lubisz ciepły dźwięk to Yamaha nigdy dla mnie takiego nie miała;p;p. Tak, forum do pewnego momentu jest git, w stylu Paradigmy - kolumny do rocka, Dali Zensor - świetna średnica, ale wybrać sprzętu tak się nie da, tylko ograniczyć wybierany do kilku firm. Kurczaki, Yamaha nigdy mi się nie kojarzyła z ciepłym dźwiękiem, może daj szansę Nadom jednak, może posłuchaj Audiolaba w salonie, za 7-8 stów czasem da się kupić używkę, on ma takie fajne analogiczne pobrzmienie, jest neutralny

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.