Skocz do zawartości
IGNORED

pierwsze kino domowe harman k.avr171 + jbl studio 220

piotras27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich proszę o pomoc I poradę.Chcę do sklepu iść przygotowany,a wiem że otrzymam tu fachową pomoc.

Przymierzam się do kupna zestawu amplituner + głośniki I potrzebuje pomocy .

Zpowodu małego pokoju I miejsca (16m) głośniki wybrałem jbl studio 220 (będą to tymczasowe,gdyż po ok 2latach ,zmienie je na cos duzo większego).I pytanie czy warto będzie zmieniać je ,czy poprostu dokupić subwoofer I głośnik centralny?

Amplituner musi być w miarę dobry żeby "pociągnął" te głośniki I te wymienione po 2 latach.

Z amplitunerów żuciły mi się dwa:

Denon avr-x2000

Harman kardon avr 171(mój faworyt)

Z głośników

jbl es30

jbl studio 220

Na amplituner planuje wydać ok 2500 zł,na głośniki 1000zł za pare.

Stawiam na 60% muzyki I 40% film,ps3.

A może inny zestaw zaproponujecie:)

Proszę o pomoc I poradę.

Pozdrawiam

A słuchałeś ich w ogóle? Tych JBL Studio 220 w parze z HK czy masz dopiero zamiar wybrać się na odsłuch?

Rozumie, że mają to być podstawkowe z racji braku miejsca tak?

Czemu akurat JBL-e? Tak po prostu ?

Jeśli preferujesz muzykę to na fronty proponowałbym wolnostojące czyli podłogowe (lepiej nadają się do stereo)więc teraz można by kupić monitory , które później można dać na tyły jako surround a później dokupić fronty, centralny i suba. Można też tak jak kombinujesz dokupić (do tych monitorków które teraz masz zamiar kupic) suba i centralnego , ale żeby mieć dobry dźwięk w czasie słuchania muzy(dobry punktowy i nie wypadający z rytmu bas, zależy też jakiej muzy słuchasz) sub niestety musiałby "trochę" kosztować (bo nie wszystkie nadają się do słuchania muzy ) ,ale do jakiego pomieszczenia bo jeśli do tych 16-tu metrów to na już może być jakiś mały Rel np. T5 , ok 2 tys zł (ale gdybym miał dać 2 tys za T-5 to wolałbym dodać nawet 3 stefy i łyknąć tego 1000-siączka) Definitive Technology ProSub 1000 ok 2250 zł, lub podchodzący pod 3 tys Velodyne i np.EQ-MAX10 (ok 2850-2900) , lub nieco ponad 3 tys Earthquake Minime P10 po ok 3200zł lub Rel T-7 ok 3300zł , suby te (niestety oprócz Rela T5) mogą spokojnie posłużyć w większych pomieszczeniach , ja mam DT ProSUB 1000 na 25 metrach i jest spoko . Którykolwiek z nich kupisz będziesz się cieszył naprawdę dobrym dźwiękiem i w kinie i w muzie co nie wszystkie suby potradią .

A odnośnie kolumn to jeśli masz zamiar dokupić do monitorów suba i centralnego to patrzyłbym się za monitorami z większymi głosnikami średnio-niskotonowymi , takimi chociaż 16-to cm-owymi , popatrz na Indiana Line i model z 60-tką w nazwie, np 260 i np.Nota 260 jednak one mają tylny bass-reflex więc nieco utrudnione ustawienie - nie mogą być zbyt blisko ściany , najlepiej przedni bass reflex , a popatrz też na Monitor Audio i MR2 akurat zmieści się w tysiącu za parę. Z Indiana Line możesz przyjrzeć się modelowi Tesi 260 on ma przedni bass-reflex jednak to trochę powyżej tysiąca , wyjdzie gdzieś 1300zł za parę. To już lepiej od razu kupić podłogowe jednak tu musisz liczyć ok 2 tys za same fronty. A to czy warto czy nie warto zmieniać monitory na podłogowe to powiem , że warto chociażby dlatego , że przeważa u ciebie muza . Spokojnie możesz wtedy słuchać bez suba (jeśli kupisz kolumny za ok.2 tys ). Jakie , to zależy od Twoich prfeferencji brzmieniowych. Co nieco podsunąłem , są też bardzo dobre kolumny krajowych producentów , np Pylon Audio i ich Pearl 20 , mieszczą się w budżecie 1000-ca zł za parę , nie są niestety bardzo mocne , mają tylko 50W w rms-ie lub Pearl 25 i prawie 100W w rms-ie za ok 1500zł , przy nich jest jednak mały problem , bo do kompletu monitorki mają mieć premierę dopiero pod koniec maja , chyba , że to dla Ciebie żaden problem . Bardzo ładnie grają te kolumienki Pylon Audio , jeśli znajdziesz musowo odsłuchaj ale na amplitunerze czyli na takim zestawieniu jakie będzie grało u Ciebie w domu i na swojej muzie oczywiście.

Witam na początku wielkie dzięki za podpowiedzi.

Jeśli chodzi o to czy słuchałem tych jbl to tak ale z amplitunerem Harman kardon avr270.Dzwięk był spoko,(jak dla mnie) ale żadnego porównania nie mam z innymi,dla tego,Jbl-e wybrałem z tego powodu,że niby najlepiej współpracują z amplitunerami hk.

Adek45 dziękuję za obszerną podpowiedz,dałeś mi do myślenia z tymi Pylon Audio,poczekam tak jak piszesz do czerwca I pójdę na odsłuch

Z tymi pylonami nie musisz czekać , mi chodziło o to , że w kwocie którą chcesz wydać Pylony Pearl 20 mieszczą się w niej i możesz mieć już teraz podłogówki po co czekać wspomniane dwa lata na zmianę na większe a surroundy możesz kupić później właśnie po dwóch latach , one zazwyczaj mają niższą cenę .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.