Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do amplitunera bez wyjscia sub

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc - kompletnie nie mam pojęcia jak sobie poradzić z problemem.

Kupiłem ostatnio leciwy amplituner sony - model STR-2800L. Moc znamionowa urządzenia to 2x55 RMS przy 4 Ohm (przynajmniej takie mam informacje). Do tego posiadam CD Denon DCD-620. Kolumny to stare unitry (tonsil) model ZgC-50-8-44. Myślałem nad kupnem jakiś mocniejszych kolumn używanych dobrego producenta np. Jamo,

ale teraz zastanawiałem się jeszcze nad zakupem subwoofera. Tyle tylko, że amplituner nie ma wejścia subwoofer - ma tylko dwa wyjścia na podłączenie kolumn (speakers A i speakers B). Te subwoofery, które oglądałem (aktywne) są na jakieś dziwne podłączenia - tzn. wyjście liniowe, albo w ogóle tylko wyjścia na satelity - żadnej możliwości podłączenia z wzmacniaczem. Z używanych subwooferów na allegro widziałem takie podłączane: z subwoofera do 2 satelit i do amplitunera, tam gdzie normalnie wpinałbym kolumny, ale były to na ogół subwoofery pasywne (w forum panują opinie, że takie subwoofery nie są najlepsze). Jest jeden model Diory na allegro, właśnie z takimi wyjściami na głośniki: dwa do satelit, dwa do amplitunera, ale moc subwoofera to 40 Watt (znamionowa), 60 Watt (muzyczna) - czy subwoofer byłby dobry do mojego zestawu? Czy jest za słaby?

Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc!

> e-grgor

Zdaje się, że groszem nie śmierdzisz (ja też) więc rada jaką powinieneś już otrzymać ale Ci, którzy zwykle ich udzielają widać zaspali. Ten sub - nawet używany - nie będzie za darmo. Dorzuć pieniądze, które miałeś nań wydać do kolumn. Aby się przekonać, czego potrzebujesz weź swojego soniaka pod pachę i pójdź z nim do sklepu, aby dobrać doń kolumny. Jak napiszesz jakiej muzyki lubisz słuchać, co szczególnie w niej cenisz i jaki masz pokój (ten, w którym stoi sprzęt) to koledzy coś Ci podpowiedzą. Generalnie im bardziej kolumny efektywne (więcej tego w decybelach) to mniej wymagają jeśli idzie o moc wzmacniacza ale lepiej sprawdzić to w praktyce. A jak dalej będziesz słyszał, że to jeszcze nie to - to wymień soniaka na jakiś fajny używany wzmak (ale może być też śliczny amplituner Marantza, Sansiu czy Kenwooda, jeśli ulegasz tej magii) - a i tak wyjdzie w praktyce taniej niż dokupowanie aktywnego suba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.