Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmieszczenie głośników 7.1 i dobór sprzętu.

kebi6

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem nowym użytkownikiem i zupełnie zielonym z zakresu audio i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w rozmieszczeniu głośników.

Za chwilę kładą u mnie tynki,więc muszę się spieszyć. Przy okazji może zaproponujecie jakie kino domowe mogę zastosować?

Nie chce kolumn stojących,tylko coś małego wieszanego na ścianie lub montowanego w suficie.Sufit nad częścią jadalnianą i kuchnią z płyt gk,a nad salonem sufit napinany.

Na głośniki w systemie 7.1+subwoofer+wzmacniacz+odtwarzacz do płyt bluray oraz Tv 46" chcę się zamknąć w kwocie 13 tys zł.

Jakie kable mam kupić do takiego sprzętu ?

W jednym ze sklepów zaproponowali mi głośniki firmy B&W czyli Bowers&Wilkins M1,rozmiarowo mi całkiem pasują,tylko czy są godne uwagi ?

W drugim sklepie proponowali BOSE Lifestyle 535 Jewel Cube lub Direct reflecting.

Nie jestem audiofilem,bardziej traktuję to jako zabawkę umilająco czas podczas oglądania filmów czy imprezki.

Dodatkowo 2 głośniki chciałbym powiesić na tarasie na zewnątrz.

Z niecierpliwością czekam na Wasze podpowiedzi i propozycje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A wiesz chociaż ile te zestawy kosztują

"Do współpracy z M-1 zalecane są dwa subwoofery. Każdy z nich zapewnia różne poziomy przetwarzania niskich częstotliwości oraz różne możliwości sterowania i ustawiania. Wraz z kolumnami M-1 zapewnią one dodatkowy wymiar filmom, które lubisz. "

Biorąc pod uwagę zalecenia może zabraknąć Ci kasy na samo nagłośnienie gdyż każdy taki mały głośniczek kosztuje ok 1 tys zł a skoro Ty chcesz 7 takich to już na same te "pyrdki" zapłacisz wiadomo ile a gdzie dwa suby , drugie tyle a elektronika, TV , odtwarzacz?

Natomiast w Bose Lifestyle 535 zestaw 5.1 ze sterownikiem to ok 14-15 tys zł i tu miałbyś załatwioną sprawę pozostałoby "tylko" dołożyć do niego jakiś odtwarzacz blu-ray ew. dekoder cyfrówki , konsolę no i TV :) więc kasy brakuje natomiast ten drugi Bose , Direct Reflecting to od 1300 do 1800 za parę ale bez sterownika wiec tu jakiś ampli by się przydał .

Masz trudne pomieszczenie do nagłośnienia i bardzo dużą otwartą przestrzeń choć Bose nie raz wprawiła mnie w osłupienie , dobrze skalibrowane potrafią dać czadu i nagłośnić miejsce odsłuchowe jednak do słuchania muzyki proponowałbym tradycyjne wolnostojące kolumny .

Ukryta Zawartość

w tym sklepiku pan bardzo pozytywnie się wypowiadał na temat systemów BOSE i powiedział , że kupując taki zestaw 535 dobrej klasy odtwarzacz blu-ray będzie gratis , ja od siebie powiem jak to wyżej zaznaczyłem nie raz system kina d. BOSE wprawił mnie w osłupienie ale powtórzę do stereo wolałbym osobne wolno stojące kolumny. No ale w dalszym ciągu zabraknie kasy na TV . wspomniał też o systemie 3.5.3 jest to system głośniczków 5.1 generujący wirtualny dźwięk 7.1 .

Acha , kable są w zestawach i nie bardzo można kupić jakie się chce ,

wzmacniacz umieszczony jest w subwoferze i wątpię , żeby można było podpiąć następną parę głośniczków , żebyś mógł wyprowadzić je na taras, weź też pod uwagę to , że takie głośniczki będą dobrze grały ( chodzi o całe pasmo czyli konkretnie chodzi o basy) tylko w połączeniu z subem więc jeśli takie maleństwa wypuścisz na dwór to może być dźwięk jak z radyjka tranzystorowego bez podstawy basowej .

Ktoś w którymś z tematów o podobnej treści poradził , żeby zastosować rurki chcąc schować kable pod tynkiem , nie przykrywać kable bezpośrednio tynkiem.

Ukryta Zawartość

Przy 13 tyś. za cały zestaw oddaj się w ręce sprzedawców ze sklepu rtv. Nic konkretnego w takiej kwocie nie kupisz. A tak to i twój poziom zadowolenia będzie odpowiedni.

Powiedzmy:

tv 3000

Ampi 1000

Blu 300

Kable 100

Przewody głośnikowe ok. 6 zł/mb

Głośniki instalacyjne 9x150

Sub. 500

Czy to zagra? Zagra. A jak - normalnie. I tak należy do tego podejść. Tutaj o odpowiedź może być trudno

Przepraszam , źle się wyraziłem , nie kable a przewody głośnikowe są w zestawie.

Tak oddaj się w ręce sprzedawców oni potrafią...

Kolego Ramlesa bez przesady , amplituner za 1000 zł , odtwarzacz za 300 zł, a sub za 500 zł , no co Ty . Taki zestaw gdyby miał połowę z tego do wydania i co to będzie za jakość sprzętu i wcale nie trzeba być audiofilem , żeby po pewnym czasie będzie się chciało wyrzucić to z domu.

Tak prawdę mówiąc te 13 tys na to wszystko o czym piszesz to wcale nie jest dużo , zróbmy wyliczankę jak Kolega wyżej ,

TV ok , około 3 tys

ampli ok 2 tys

sub ze 4 tys żeby to jakoś grało

i bida zostaje na kolumny/głośniczki i odtwarzacz

Witam Panowie,

Lekkie sprostowanie ta kwota 13000 ma obejmować zestaw bez telewizora. Byłem jeszcze raz w lokalnym sklepie dzisiaj i takie ceny otrzymałem:

1. Głośniki B&W M-1 - 7 szt. Każda sztuka po 945 zł

2. Subwoofer ASW 608 lub ASW 610 - 1949/2599 zł

3. Yamaha RX-A730 - 2999 zł

4. Yamaha BA-A1020 - 1999 zł

Z tańszym subem ASW 608 wychodzi kwota 13562 i do tego Pan zaproponował 15% rabatu.Co daje kwotę 11527 zł.

Jeśli doliczymy do tego telewizor ,jak piszecie około 3000 tys to wychodzi 14527 zł.

Czemu uważacie,że na 20 m2 salon 46" telewizor to za mało ?

Jeśli nie przedstawiacie innej alternatywy niż te zestawy,który ja zaproponowałem to napiszcie który z nich byłby lepszy do moich warunków ??

Pozdrawiam

Witajcie,

Jestem nowym użytkownikiem i zupełnie zielonym z zakresu audio i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w rozmieszczeniu głośników.

Za chwilę kładą u mnie tynki,więc muszę się spieszyć. Przy okazji może zaproponujecie jakie kino domowe mogę zastosować?

Nie chce kolumn stojących,tylko coś małego wieszanego na ścianie lub montowanego w suficie.Sufit nad częścią jadalnianą i kuchnią z płyt gk,a nad salonem sufit napinany.

Na głośniki w systemie 7.1+subwoofer+wzmacniacz+odtwarzacz do płyt bluray oraz Tv 46" chcę się zamknąć w kwocie 13 tys zł.

Jakie kable mam kupić do takiego sprzętu ?

W jednym ze sklepów zaproponowali mi głośniki firmy B&W czyli Bowers&Wilkins M1,rozmiarowo mi całkiem pasują,tylko czy są godne uwagi ?

W drugim sklepie proponowali BOSE Lifestyle 535 Jewel Cube lub Direct reflecting.

Nie jestem audiofilem,bardziej traktuję to jako zabawkę umilająco czas podczas oglądania filmów czy imprezki.

Dodatkowo 2 głośniki chciałbym powiesić na tarasie na zewnątrz.

Z niecierpliwością czekam na Wasze podpowiedzi i propozycje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiesz chociaż ile te zestawy kosztują

"Do współpracy z M-1 zalecane są dwa subwoofery. Każdy z nich zapewnia różne poziomy przetwarzania niskich częstotliwości oraz różne możliwości sterowania i ustawiania. Wraz z kolumnami M-1 zapewnią one dodatkowy wymiar filmom, które lubisz. "

Biorąc pod uwagę zalecenia może zabraknąć Ci kasy na samo nagłośnienie gdyż każdy taki mały głośniczek kosztuje ok 1 tys zł a skoro Ty chcesz 7 takich to już na same te "pyrdki" zapłacisz wiadomo ile a gdzie dwa suby , drugie tyle a elektronika, TV , odtwarzacz?

Natomiast w Bose Lifestyle 535 zestaw 5.1 ze sterownikiem to ok 14-15 tys zł i tu miałbyś załatwioną sprawę pozostałoby "tylko" dołożyć do niego jakiś odtwarzacz blu-ray ew. dekoder cyfrówki , konsolę no i TV :) więc kasy brakuje natomiast ten drugi Bose , Direct Reflecting to od 1300 do 1800 za parę ale bez sterownika wiec tu jakiś ampli by się przydał .

Masz trudne pomieszczenie do nagłośnienia i bardzo dużą otwartą przestrzeń choć Bose nie raz wprawiła mnie w osłupienie , dobrze skalibrowane potrafią dać czadu i nagłośnić miejsce odsłuchowe jednak do słuchania muzyki proponowałbym tradycyjne wolnostojące kolumny .

Ukryta Zawartość

w tym sklepiku pan bardzo pozytywnie się wypowiadał na temat systemów BOSE i powiedział , że kupując taki zestaw 535 dobrej klasy odtwarzacz blu-ray będzie gratis , ja od siebie powiem jak to wyżej zaznaczyłem nie raz system kina d. BOSE wprawił mnie w osłupienie ale powtórzę do stereo wolałbym osobne wolno stojące kolumny. No ale w dalszym ciągu zabraknie kasy na TV . wspomniał też o systemie 3.5.3 jest to system głośniczków 5.1 generujący wirtualny dźwięk 7.1 .

Acha , kable są w zestawach i nie bardzo można kupić jakie się chce ,

wzmacniacz umieszczony jest w subwoferze i wątpię , żeby można było podpiąć następną parę głośniczków , żebyś mógł wyprowadzić je na taras, weź też pod uwagę to , że takie głośniczki będą dobrze grały ( chodzi o całe pasmo czyli konkretnie chodzi o basy) tylko w połączeniu z subem więc jeśli takie maleństwa wypuścisz na dwór to może być dźwięk jak z radyjka tranzystorowego bez podstawy basowej .

Ktoś w którymś z tematów o podobnej treści poradził , żeby zastosować rurki chcąc schować kable pod tynkiem , nie przykrywać kable bezpośrednio tynkiem.

i Jeszcze mam pytanie jakie kable mam położyć pod te głośniki ?

Ukryta Zawartość

Firma B&W ma bardzo dobra renome na rynku i kazdy ich produkt jest dopieszczony pod kazdym wzgledem reszta zalezy od naszych preferencji brzmieniowych, wiadomo kazdy ma je inne.Napewno warto przesluchac i jeden zestaw i drugi gdyz i firma BOSE nie raz wprawila mnie w oslupienie a pamietaj ze dobierasz wg siebie i dla siebie. Jak napisalem wyzej do zestawu glosniczkow B&W zalecane sa dwa suby z roznymi poziomami przetwarzania niskich czestotliwosci z uwagi na widoczna bude monitorkow i ich pasmo przenoszenia natomiast w jednym sklepie pan jednoznacznie dal mi do ztozumienia ze ten zestaw da rade w duzo wiekszych pomieszczeniach

Ja zaproponowalbym Ci zestaw na monitorkach Definitve Technology ProMonitor 800 ok700 zl za sztuke i ProMonitor 1000 za ok 1050zl za szt.+ centralny ProCentre 1000 za ok1100zl + subwofer powiedzmy z Velodyne EX-MAX12 ale to ok 3600zl lub REL T-9 w podobnej cenie moc ich odpowiednio nieco powyzej 200W i 300 albo Earthquake MiniMe PE 12 ale ok 4 tys i jesli brac pod uwage tego ostatniego to suma wyniosla by ok 10700 i za ta kwote amplituner np Yamaha 773 ale przykro, nie zostaloby ja odtwarzacz,

Inna propozycja bylby zestaw Monitor Audio i glosniki SoundFrame SF od 1-3 jednak to cena od 1200 do 2400 za sztuke + ktorys z tych subow z gory jednak to wychodzi dosc drogo w stosunku do budzetu ale mozesz przyjrzec sie im.

Jesli bylbys zdecydowany na BOSE to jak pisalem przewody glosnikowe sa w zestawie a jesli na cos innego to przewody o przekroju minimum 2,5mm2 i nie szalej z cena, mysle ze takie w granicach 10zl za metr spokojnie wystarcza, np Bandridge LC 1259 lub Cordial CLS 225 lub Bridge BERC 225 lub Klotz LY225 lub jakis w podobnej cenie z Melodika jednak odnosnie B&W proponowalbym lepszej jakosci kable a co za tym idzie drozsze z firm w/w.

Oczywiście chodziło mi o subwofer Velodyne EQ-MAX 12

Acha i mam nadzieje , że gdy byłeś w salonie/sklepie gdzie polecili Ci tamte dwa zestawy odsłuchałeś ich co? Pewnie nie bo nie pytałbyś się o to , który jest godny uwagi.

Myślę , że najpierw musisz coś odsłuchać żeby mieć jakieś odniesienie.

Ukryta Zawartość

przyjrzyj się jeszcze takim

Dzięki bardzo za odpowiedzi i naświetlenie tematu. Kable teraz położę i będę musiał sobie przemyśleć i wybrać coś dobrego,bo znalazłem kilka podpowiedzi na forach.

Zestawy brane przeze mnie pod uwagę to :

1. Głośniki B&W M-1 w zestawie z Yamaha

2. Bose Lifestyle 535 Jewel Cube lub Direct reflecting.

3. Kef KHT 3005 SE

4. Definitve Technology ProMonitor 800

5. Definitive Technology ProMonitor 1000

6. Klipsch G-12

7. HKTS35BQ

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Dodatkowo mam pytanie czy dawać kable/głośniki np w suficie w kuchni i części jadalnianej i w łazience ?(zgodnie z załączonym rysunkiem)

Czy jest szansa jakimś sprzętem obsłużyć np 5 stref czyli salon,taras,kuchnia,jadalnia,łazienka. Czy ma to w ogole sens?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.