Skocz do zawartości
IGNORED

czy warto? KODA DRA-660 + AV 701/SW-500P

maedhros

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić zestaw kina domowego KODA DRA-660 + AV 701/SW-500P za 1800 zł (w sklepie), w związku z powyższym zastanawiam się czy warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może lepiej za podobną cenę kupić gotowy zestaw Philipsa, Grundiga, LG, Sony lub Thompsona itp?

Proszę o opinię

Maedhros

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11225-czy-warto-koda-dra-660-av-701sw-500p/

ja mam : Koda dra 660 av703+sw500 , nie mam specjalnych wymagań co do sprzętu , zestaw sprawuje się całkiem nieźle , jedyne co mnie denerwuje to dość głośna praca mechanizmu z głowicą laserową podczas odtwarzania płyt dvd i cd , amplitunera nie da się wyłączyć pilotem tylko przyciskiem na obudowie (w pilocie nie ma takiej funkcji) , poza tym wszystko ok , kolumny grają jak dla mnie dobrze , mają zadziwiająco dużo basu pomimo małych głośników (13cm) , subwoofer mam aktywny i skurczybyk trochę buczy(przydziwięk z sieci) .

Uwielbiam sam do siebie pisać...

myslałem że jak jest tu tylu "ekspertów" to chociaż paru będzie w stanie mi coś podpowiedzieć

Mysle o zestawie Philipsa (znana mi marka, dużo funkcji, divx) lub Koda (nieznana mi chińska marka, chyba dość dobre głośniki ale co ze sprzętem? brak divx). Może coś innego ale do 1900 zł (najchętniej z divx)

Ze wzgledu na to iż w ogóle się na tym nie znam, poprosiłem o waszą opinię, rozumiem że na zestawy poniżej kilku tys zł nawet nie patrzycie ale może jednak ktoś z was coś mi podpowie (z wyjaśnieniem), byle nie było to hasło typu "weź yamahe - jest lepsza", chciałbym wiedzieć dlaczego jest lepsza

a jak nie ... to ja was też...

Co do Kody jest na ten temat kilka tematów na tym forum. Proponuje poczytaj sobie:

Ukryta Zawartość

Sam jestem właścicielem zestawu Kody ( ZESTAW KODA DRA-660 + AV 707/SW-850) i jestem bardzo, bardzo zadowolony, a przekonało mnie właśnie to forum.

Generalnie poszukaj wpier po różnych tematach zamiast się żołądkować.

Ukryta Zawartość

Widziałem to wcześniej , wszędzie praktycznie jest napisane na temat kolumn. Bardzo mało jest napisane na temat elektroniki (odtwarzacza)...a o możliwościach to już nic

Dlatego się żołądkuję :)

Więc proszę powiedz czy lepiej wybrać Kodę czy Philipsa a może jeszcze coś innego

Cóż.. niewiele będe mógł pomóc. Wszelkie dane dotyczące otwarzacza który ja kupiłem masz pod linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niestety nie interesuję sie na tyle sprzętem żeby porównać go z innymi modelami np Philipsa.

Wyrazić więć mogę jedynie swoją subiektywną opinie.

U mnie zarówno odtwarzacz jak i kolumny sprawdzają się znakomicie (pokój 18 m). Gdzies tam wyczytałem, że ponośc otwarzacz głośno pracuje - ja tego nie zauważyłem. Troszeczkę faktycznie wkurza dioda paląca się na niebiesko podczas pracy sprzętu, ale to duperel. Stop klatka jest bardzo stabilna. Otwarzacz (tak jak pewnie i otwarzacze innych firm) oferuje rózne "dodatkowe" funkcje. Ale wapię czy przy oglądaniu fimu przełączysz sobie dzwięk na pogłos jaskini lub kościoła :). Podsumowując jeśli głównie ma ci służyć do Kina to nic mu nie brakuje. Lepiej chyba przeznaczyć nadwyżkę forsy na zakup w przyszłości projektora, przynajmniej ja to tak widze.

Pozdrawiam. oneman.

Ukryta Zawartość

a czy odtwarza Divx`y? Czy można wymienić mu oprogramowanie tak aby odtwarzało?

Długo masz ten odtwarzacz, jak z awaryjnością? Masz podłączony do tego TV lub/i video? Rozbija dźwięk na 5.1?

Słuchasz głośno czy cicho filmy, muzyke? Nie buczy, nie huczy? Soprany i basy są ok? Można to regulować? Czy wszystko obsługuję z pilota? Jaki jest stopień skomplikowania obsługi?

itp itp

Divixów nie odtwarza (ale akurat mnie to ryba bo nie zamierzałem ich oglądać). Co do podmiany oprogramowania to nie mam pojęcia. Sprzęt mam pół roku i nic sie nie dzieje. Podłączony jest do TV kablem scart-scart (wideo podlaczone jest osobno). Efekty 5.1 dla mnie są wystarczająco dobre, filmy z dobrą jakością dzwieku np LOTR 2 w DTS-ie robią piorunujace wrazenie. Mieszkam w bloku więc za głośno nie da się słuchać, szczególnie wieczorami. Muzykę słucham stosunkowo głośno (bo inaczej ciężkiej muzyki nie da się słuchac). W obu przypadkach nie namierzylem zadnych buczeń - choć to znów kwestia zmyslow pacjenta który słucha muzyke czy tez oglada film. Owszem przy właczonym sprzęcie ale nie zapuszczonej płytce słychac sub ale co z tego? Z pilota obsłużysz wszystko, oprócz włączenia odtwarzacza, to musisz zrobic recznie. Sprzet jest skomplikowany w stopniu nieco przekraczajacym toster a mniej niz pralka automatyczna (której do dzisiaj nie rozpracowałem) :)

Doradzono mi jeszcze Philipsa HC600 za 2000 zł;

możliwość odtwarzania Divx`ów coraz bardziej mi sie podoba.

Dostępność tych filmów jest dużo większa niż DVD, i są nowości w tym formacie.

Czy istnieje możliwość powolnej wymiany głośników w takim zestawie?

Szkoda kasy na philips. Za 2 tys. o niebo lepszy będzie ten zestaw:

Ukryta Zawartość

Wiem bo widziałem go w akcji. Jedyną wadą jest odtwarzacz dvd a przynajmniej egzemplarz który miałem okazję oglądać ("wieszał" się bez przerwy).

Ukryta Zawartość

To jak możesz zachwalac ten sprzęt skoro odtwarzacz jest do bani,

Philips HC 600 posiada DVD + osbony amlituner + zestaw kolumienek + sub

i teraz pytanko

czy w takim zestawie można wymienić kolumienki na np. 2 podłogówki (3 pozostałe i suba zostawić) i czy to coś da

W przyszłym miesiącu kupuję LG :-)

Nowe zestawy mają mieć i Divxa i Xvida. Do końca roku powinien być dostępny soft pozwalający czytać bez problemu polskie znaki i rozszerzenia .txt

Dźwięk będzie jaki będzie, ale staruszkowi to wystarczy.

Chyba że zaproponujecie taki (chodzi o kodeki) zestaw innej "lepszej" firmy (do 2 tys zł)

W ciągu roku będę próbował kupić też sobie jakieś KD, ale wtedy wybiorę chyba odtwarzacz LG (lub inny z tymi możliwościami) i ampli KODA (lub podobny) z kolumnami.

Chociaż kto wie co się ukaże w ciągu roku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.