Skocz do zawartości
IGNORED

Jada do mnie prototypy na usherach Akkus

rybak

Rekomendowane odpowiedzi

Juz za kilka dni Pan Witold dostarczy mi (juz sie umowil ze mna wstepnie na odbior) swoje nowe dzielo - trojdrozne kolumny na przetwornikach ushera (wysoko, srednio i niskotonowy). Ten srodkowy - z aluminiowym korektorem fazy - jak w tych slynnych monitorkach. Zwrotnice na cewkach powietrznych i polipropylenowych kondensatorach. Waga - po 50-60 kg kazda podobno:))).

Ufff - czekalem cierpliwie troche czasu, bo rzecz wymagala opracowania i dopracowania, ale to juz niedlugo. Kolumny maja miec impedancje 8ohm, dynamike cos kole 88-90db, jak mniemam itd. Na razie sluchal ich tylko tworca - jeszcze je troszeczke dostraja, wygladza, dopieszcza. Jestem pelen uznania dla jego pieczolowitosci i starannosci.

Ale najwazniejsze bedzie, jak zagraja. Jesli podobnie lub (co calkiem mozliwe) lepiej niz sklepowe usherosonusy (znaczy te pochylone trojdrozne potwory ushera podobne do wiadomo czego) - bede w siodmym niebie. Tak czy inaczej, natychmiast sie podziele z Wami wrazeniami odsluchowymi.

rybak

• 2 tygodnie później...

I juz dojechaly (Panie Witoldzie - wielkie dzieki!). Trojdrozne, jak w opisie, lekko pochylone do tylu, baaardzo ladne (niestety - nie mam jak dodac tu zdjecia, ale z czasem... No i najwazniejsze - to zupelnie nowy produkt Akkusa. Ma byc niebawem ich foto i opis na stronach firmowych.

A teraz dzwiek w trzech zdaniach na razie - otwarty na gorze, dosc jasny i nieslychanie analityczny. Juz na dzien dobry ujawnily w drastyczny sposob niedostatek mojego chropawego i zdezelowanego zrodla (taki jeden cd po takim sobie tuningu) i kiedys - w przyszlosci - koniecznosc wymiany wzmacniacza najprawdopodobniej na lampowego amplifona wt40. Nawiasem mowiac - baaardzo chcialbym je wyprobowac wlasnie z tym amplifonem i jakims niezlym zrodelkiem - bede musial nad tym pomyslec, bo warto.

Przetestowalem na poczatek owe lolumny ze wszystkim, co tam mam ciekawego. Wrazenia bdb, choc jak mowilem - teraz pora na cd. Bas na plycie testowej byl dobrze slyszalny juz przy 28 Hz (a przy 25 juz sie wzbudzaly niskotonowce - tak nisko, az powietrze wibrowalo. Zona stwierdzila, ze takie wibracje to ona ostatnio odczula w Syrii podczas trzesienia ziemi.

Ale nawet z tym chlamem, ktory mam jako kompakt widac, ze to bardzo duuuza klasa. No i wykonczone - palce lizac - fornir jasna wisnia itd.

Tyle pierwszych impresji na goraco, teraz musze jeszcze podczepic pod nie jakies kolce i popracowac nad ustawieniem. A potem - jak w opisie.

Aha - coraz powazniej mysle o zorganizowaniu jakiegos powazniejszego odsluchu. Ale to jeszcze nie teraz - najpierw sam sie samolubnie naciesze.

• 5 tygodni później...

Po paru ladnych tygodniach sluchania i dobierania tego i owego, pierwsze uwagi na chlodno: jest niezle! Zona powoli przywyka do rozmiaru tych kolumn, a ja stopniowo zaczynam zastanawiac sie nad doborem nowego wzmacniacza. Najpierw bowiem bylem lekko przestraszony - te akkusy graly bardzo jasno! Bas - owszem, byl i to sprezysty i niski, ale brakowalo im takiej, jakby tu powedziec - podbudowy basowej na srednicy - bo taka lubimy bardzo i ja, i zona. I jakby energii. Najpierw wymienilem zrodlo - tuningowana fonike na kenwooda 7060 - bo przeczytalem, ze cieply jest i na dac-1, a ja na nic wiecej na razie nie mialem. I rzeczywiscie - poprawilo sie od razu. Potem wlozylem miedzy cd a mojego wzmaka - (amplifikatora radmora 6510-wersja zlota - przedprodukcyjna z jednym trafo toroidalnym a nie dwoma) - kabelki profigold 3000. Basu przybylo, ale sie lekko rozlazl, za to srodek znacznie sie poprawil i gora zlagodniala lecz nie utracila analitycznosci.

No i teraz zastanawiam sie nad niedrogim bi-wiringiem przy kolumnach - bo dotychczas byly tam tylko tanie kabelki ast200 (ocieplaja - i dobrze). Teraz chce je zostawic na gorze, a na dol dac cos, co wydostanie wiecej basu! I nie zarznie mnie finansowo. Jeszcze nie wiem, co to moze byc. Mysle, ze jakas b.gruba miedz.

A poza tym - dochodze powoli do wniosku, ze po prostu trojdrozne kolumny na usherach to za wiele dla mojego wzmacniacza. On ma moc wyjsciowa 2x60W przy 8 ohmach. I chyba jednak dlatego tak delikatnie nakreca te moje kolumny. W koncu sa naprawde silne i poezne. Wzmacniacz powinien byc chyba bardziej wydajny pradowo - tak mysle - wtedy bas musialby wybrzmiec nalezycie a srednica nabrac ciezaru.

Ale i tak juz jest znacznie lepiej niz na poczatku - pewnie i dlatego, ze kolumny stopniowo sie wygrzewaja.

Nakrecony przez list czytelnika nr 10Hi-fi i muzyka zastanawiam sie tez nad bi-amplingiem. Ciekawe, czy mozmaby zrobic cos takiego z moim amplifikatorkiem. Tylko co dac mu jako dodatek pompujacy wiecej energii w zestaw? Drugi taki sam amplifikatorek? Jakas niedroga koncowke mocy? Tylko jaka? I jak wlasciwie sie toto podlacza? Bom noga elektroniczna okrutna!

Skontaktuj się z Tomaszem Burskim (konstruktor Amplifikatora, e-mail na stronie www.amplifikator.pl), może dołożyłby Ci drugie trafo do Twojego wzmaka, może będzie miał coś innego do zaproponowania. Jeśli trzeba Ci więcej basu i wypełnienia to może Primare ("20" dawała sobie radę z ProAc Response 2.5 całkiem dobrze, więc Ushery nie powinny stanowić dla nie j problemu).

Taki jasny, otwarty, bezpośredni dźwięk to znak rozpoznawczy Akkusa. Ja mam co prawda jego kolumny na głośnikach Audaxa, ale pierwsze wrażenia były podobne. Lampa to dobry pomysł, dźwięk się wygładzi ale nie straci ostrości. A Ty się przyzwyczaisz do tego, że jak usłyszysz inne kolumny to będziesz przetykał uszy małym palcem :-)

Witam,

Dołaczam się do prośby verusa, może jeszcze jakieś charakterystyki...

>frisky, cóż być może są faktycznie jakieś cechy charakterystyczne dla kolumn Akkusa (jasny dźwięk itp.)ale muszę w tym miejscu powiedzieć, że chyba zawsze są jakies wyjątki bo mi udało się na taki trafić, posiadam monitory 45-93 i w tym przypadku dźwięk napewno nie cierpi na nadmiar góry, mimo tego, że sprzęt z którym to gra nie jest pozbawiony jasnego brzmienia(o 4tc są opinie, że gra zbyt jasno w niektórych systemach, sony jak to sony też nie cierpi na brak wysokich, pantera tym bardziej a mimo to wciąż nie można powiedzieć o dźwięku w którym jest za dużo wysokich tonów) jest zdecydownie łagodny, spójny i ocieplony być może taka jest cecha m.in. tego głośnika wysokotonowego, w każdym bądź razie sprzętu którego szukam do tych kolum to jest to sprzęt raczej zdecydowanie jasny.

Pozdrawiam.

witam ponownie

Chyba nie bedzie potrzebny biampling (na razie przynajmniej), bo wczoraj postanowilem poeksperymentowac z bi-wiringiem. I na dol dalem swoje soniki200, a na gore - nie smiejcie sie - bo nic innego nie mialem pod reka - baaaardzo grube miedziane (OFC) kable o pieknej nazwie nakamichi hi-end:))) - a 7.90 zl za metr. Grube takie - 5mm2 srednicy kazda zyla.

I oniemialem. Basu - przybylo wyraznie. I wcale nie skluchowial! Srednica - wreszcie zabrzmiala zywo i wciagajaco, zrobila sie taka mocna, ciepla, slychac jest wrecz ten wcale nie tranzystorowy "kolor" i td. A gora - choc szczegolowosc absolutnie sie nie zmniejszyla - baaa- wzrosla nawet solidnie, to nabrala lagodnosci, stracila te swoja za jasna ostrosc. A co najciekawsze - wreszcie uslyszalem MUZYKE! Szeroko, mase szczegolow, plastycznie nadzwyczaj. No i GLEBIA - wreszcie zrobilo sie gleboko jak na duzej scenie. Przybylo na ucho tak z 15-20 metrow w glab.

A gdy wzialem sobie do szuflady mojego kenwooda cd 7060 sampler Linna - uslyszalem wreszcie, ze to GRA! Wczesniej bylo plyciutko, jakby pradu i energii kolumnom brakoalo. A teraz ... po prostu zupelnie inny zestaw. Oczywiscie ograniczen mojego radmorka nie przeskocze, ale juz wiem, w ktora strone isc.

Slowem - ciesze sie bardzo, ze tak tanim kosztem zrobilem sobie dobrze. A wyszlo to na jaw (na sluch) gdy tylko wlaczylem poprawiony zestawik z tym prosciutkim bi-wiringiem - nadzwyczaj wiarygodny pzy takich okazjach instrument i parametr badawczy - wskaznik IMS (intensywnosci machania stopa) skoczyl (skala od 0 do 10) z 0,9 do 7! Powaznie!

I jeszcze jedna uwaga - widze, ze przy takim polaczeniu biwire moj amplifikatorek pompuje w kolumny o wiele wiecej energii - bo o ile jego wierzch dotychczas byl ledwo letni nawet przy duzych poziomach glosnosci (godz, 12-13) - to teraz jest cieplawy gdy pogra sobie dluzej na godz. 10-11.

Zastanawiam sie - tak na marginesie - skoro az taka skokowa poprawa brzmienia nastapila przy - nie czarujmy sie - superbudzetowych kabelkach, to co by bylo, gdybym wylozyl na nie powiedzmy 1,5-2 kzl?

Bo juz teraz moj zestaw (w sumie kosztowal 8 kzl od zrodla, przez kable, wzmacniacz, po kolumny) brzmi tak, ze nie slyszalem nic podobnie dobrego w cenie ponizej 15kzl.

A co do prosb o zdjeci - sorry, ale na razie po prostu nie mam cyfrowki. Ale na oko kolumny wygladaja jak 25 tys. zl:))) - 120 cm wys. na kolcach, lekko pochylone do tylu (przypominaja odrobine avalony), bass refleks od basowego gloskina do tylu, glebokosc prawie 50 cm, szerokosc ok. 30, Kolor cieply bardzo, cos jakby czeresnia...

Sugestie co do kabli - zebym nie zapomnial - przyjmuje nadal! :)))

Alez sa, sa! - stoja u mnie w Wa-wie na Ursynowie:) z tego co wiem, p. Witold nazwal je V3. Pieeekna nazwa. W sam raz i na potege dzwieku i na wyglad i na jakosc komponentow. Rozmawialem z nim dzisiaj - obiecal, ze niebawem ich opisy i charakterystyki pokaze u siebie na stronie. Ale co do ceny - ja kupilem je niejako za cene prototypu - czyli jak mniemam - po kosztach. Dlatego nie wypada mi ujawniac dokladnie ceny - prosze spytac p. Albeckiego. Moge tylko powiedziec, ze byla to cena jak dla mnie bardziej niz okazyjna, Bo za podobne cudo samego Ushera (trojdrozne, 8-ohmowe, na przetwornikach -klonach scanspeaka i ze znacznie gorszymi komponentami w zwrotnicy (ach te moje skrzynki - mniam, mniam!) zaplacilbym lekko liczac 3-4 razy wiecej.

Ale powtarzam - no nie mam cyfrowki. Zaplanowalem jej nabycie dopiero na styczen-luty.

Ale, ale - o ile pamietam - jeden z Kolegow z Forum chcial ich posluchac - wiec moze powoli mozemy sie umawiac na odsluch? I moze on bedzie miec cyfrowke, to wrzuci foto do tego watku?

A moze bedzie tez ktos miec przy sobie nieco inne zrodlo i wzmacniacz tudziez kabelki nieco lepsze? To odsluch bedzie jeszcze bardziej ciekawy? na przyklad amplifona wt40? Albo cd shang cos tam? albo cos rownie pieknego?

Ot, rozmarzylem sie kapke...:)))

• 2 tygodnie później...

są :-) ciekawy fragment komentarza:

"Nie jest tajemnicą, że producenci głośników w mniejszym lub większym stopniu korzystają z komponentów produkowanych na Dalekim Wschodzie. Wśród nich są również firmy europejskie, które w swoich produktach stosują kupowane np. na Tajwanie cewki, kosze, zawieszenia czy membrany"

Wyraźna aluzja do ScanSpeaka, wszak mówi się, że to głośniki z tych samych podzespołów/materiałów.

[obrazekLUKASZ-202001_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokladnie one - malo tego - to wlasnie te, ktore mam. I jedna uwaga - Akkus podal spis komponentow podstawowych. U mnie ta druga od gory (4,6-_ cewka nie jest jednak rdzeniowa tylko powietrzna - co uczynilo bas lepiej kontrolowanym i sprezystym, a przy tym nadal niesamowicie obszernym - i mial racje:)).

Slucham ich dalej - juz sie wygrzaly, nabraly ciepelka, duza przyjamnosc.

I nadal mysle o bardziej wydajnym pradowo wzmacniaczu i innych kabelkach. Moze o jakiejs cieplej mocnej lampie pracujacej w czystej klasie A? Np apmplifonie wt40? Albo o jakiejs hybrydzie?

Ha - Jazz bylby pewnie w sam raz, ale ta waga:))) I rozmiary:))))

Ano Ursynow. Ale amplifon to jeszcze piesn przyszlosci. Na razie odczolguje sie po ostatnich wydatkach. Jak jaki Amerykaniec, co to wiadomo - kupuje az padnie, podem sie odczolguje, a potem... znow kupuje

Spokojnie, nie mam zamiaru Ci nic sprzedawać ;) Ciekawią mnie po prostu kolumny na Usherach. Lampa zaś u mnie gra, od bardzo niedawna. Podaj email pls, coby forum nie zaśmiecać. Mój to teo73 maupa o2 kropka pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.