Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 2tys - wzmacniacz/amplituner + cd/dvd

grzesbidz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam zestawu stereo lub amplituner + cd lub dvd

Kolumny jakie posiadam od kilku lat to Tonsil Bolero 200. Chciałbym dobrać nowy zestaw napędzający je.

W planach jest możliwa rozbudowa do kina domowego, ale skupiam sie bardziej na wzmiacniaczu zintegrowanym + odtwarzacz CD.

Rozgladam sie za markami takimi jak:

- Rotel

- Cambridge Audio

- Pioneer

- Denon

- Yamaha

- Marantz

- NAD

- Creek

Kolumny Bolero są każdemy znane, moim zdaniem potrzebuja min. 2x80 RMS 8ohm.

Co sądzicie o:

- Rotel RSX-972

- Pioneer A-702R

- Pioneer A-604R

Co polecicie ? Jest tyle tego ze ciezko sie na coś zdecydować, w gre wchodzi tylko sprzet uzywany z pilotem.

Pozdrawiam

Dobrze się skupiasz, porzuć amplitunery, tym bardziej kina domowego. Dobrze się też rozglądasz, z tym że ja tą listę widziałbym tak:

Creek

Musical Fidelity

Nad (niektóre modele)

Dla przykładu, mam to niepozorne cudeńko 15 lat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zmiata z ziemi wszystkie Pioneery, Denony, Marantze, Yamaszki, itp... Jako że gram mocno i obficie, wymieniłem niedawno kondensatory zasilające na Nichicony, poezja. Tylko...brak pilota.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według mnie, najlepsze wybory w przystępnej cenie (równej wartość kolumn) zostały zdyskwalifikowane ze względu na wymagany PILOT.

Z automatu zawężasz możliwość dobrego wyboru.

Druga sprawa, Bolero 200 znam bardzo dobrze, przerabiałem je kiedyś kilka razy.

Jeżeli masz zwykłą wersję a nie LUX, to współczuję.

Te kolumny nie potrafią zagrać wysokimi tonami, nie ma w nich nic normalnego!

Brakuję wyższych częstotliwości basu i też lekki problem ze średnicą. Na sobie miałem przez to taki efekt w uszach, jakbym przemieszczał się pod wielką górę, co chwila chciało się przełykać ślinę z nadzieją że w końcu coś się "odblokuję", "puści" i będzie naturalnie.

Lekarstwo jest częściowe, ale sprawia że da się wyżyć przynajmniej z wysokimi. Polega na modyfikacji zwrotnicy i wymiany wysokotonowego według schematu tlc classic 1. Po wymianie mogłem w miarę słuchać radia przez dłuższy czas, ale... daleko im było do "normalności".

To tyle co chciałem podpowiedzieć o kolumnach. A temu o nich mówię, że są nie dość że wymagające prądowo, trudne do napędzenia, to jeszcze brzmienie ich jest na tyle dziwne że trudno dopasować wzmacniacz....

Pewnym jest że Rotel nie zda egzaminu. Mocny bas Bolero i mocny bas Rotela dadzą wielkie łup! To samo będzie z niedorobionymi wysokimi tonami bolero i wysuniętą górą Rotela....

Nie jestem audiofilem, slucham glownie rapu zagranicznego oraz r&b, zdazy sie czasami pop,soul, rock.

Szukam zestawu CD + wzmacniacz, nie chce zmieniac kolumn bo 3 pasje to byloby za duzo :)

Żeby była synergia z kolumnami potrzebujesz używanych : wzmacniacza stereo za 700 - 900 zł i odtwarzacza CD do 200 zł. Wszystko ponad to jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Szukaj np. wzmacniaczy Onkyo 9711 lub 8870.

W takim razie co lepsze:

- Onkyo 9711

- Onkyo 8850

- Pioneer A-702R

- Pioneer A-717

- Yamaha AX-870

- Yamaha AX-890

- Yamaha AX-1050

- Denon PMA-1060

- Marantz PM7200

czy może:

- Technics SE-A800S + SU-C800U ?

Wszystkie powyższe są do dostania do ok 900zł na znanym potralu aukcyjnym.

Który najbardziej polecacie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.