Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor DPL czy LCD? Dziewyczy zakup

ajgion

Rekomendowane odpowiedzi

A więc oto stoję przed trudnym wyborem zakupu pierwszego projektora. Po wstępnym rozeznaniu w temacie potrzebuję pomocy - czy do użytku domowego (głównie filmy) lepszy będzie model z większą ilością lumenów i mniejszym kontrastem czy lepiej postawić na kontrast a mniej ansi. Czy kontrast o tej samej wartości w projektorze DLP będzie dawał taki sam efekt jak w LCD?

Zainteresowały mnie dwa modele:

Nec VT770 i benq PE51200. Zaznaczam, że sprzęt będzie używany i jeśli spodoba mi się przygoda z obrazem później zainwestuję w coś kontretniejszego. Pytanie co dobre na początek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114291-projektor-dpl-czy-lcd-dziewyczy-zakup/

Zastanów się też co ci mniej będzie przeszkadzało: W projektorach DLP z racji technologii zdarza się efekt tęczy, który nie wszyscy widzą a i niektóre projektory radzą sobie z tym nieźle. Proponuję zorganizować sobie oryginalną płytę DVD z Gwiezdnymi Wojnami. Tam jest taki test THX i jeden z testów to białe kółko na czarnym tle. Jeśli jesteś w stanie uchwycić je wzrokiem to jest OK, ale jeśli w trakcie mrugnięć oka, w tym ułamku sekundy widzisz trzy kolory to jest własnie to. Normalnie w filmach widać to np na scenach o dużych kontrastach np facet w ciemnym garniturze, biała koszula i ciemny krawat. Testowałem na dwóch Optomach i wyłazi jak byk. Natomiast w LCD nie uzyskasz takiej czerni jak w DLP (choć to zależy od konkretnego projektora) no i dla mnie na LCD jak sobie zrobisz ekran np 120" to widać na ścianie piksele. Musisz sobie pooglądać, sprawdzić z jakiej odległości będziesz to oglądał i czy widzisz efekt tęczy. Jeśli efekt tęczy ci nie przeszkadza to chyba powinieneś wybrać DLP.

Dzięki za szybką odpowiedź. Mam możliwośc (chyba) okazyjnego kupna neca

Ukryta Zawartość

lub benq:

Ukryta Zawartość

Zakładając, że oba są w tej samej cenie nie przekraczającej 500 zlotych ze zużyciem lampy poniżej 20% któryś jest lepszy?

Ewentualnie czy w tej kategorii cenowej dostanę jakiś inny "hit"?

ps Domyślam się, że uznanie mnie za mężczyznę to kwestia tutejszej statystyki, ale jestem kobietą ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domyślam się, że uznanie mnie za mężczyznę to kwestia tutejszej statystyki, ale jestem kobietą ;)

No to fakt - statystyka na tym forum jest chyba w 90% taka o jakiej piszesz. Ja ci powiem jak raz do mnie do sklepu weszło dwóch strażników miejskich czepiać się o jakiś samochód czy coś tam takiego i okazało się że jednym z tych strażników była Kobieta. A ja do nich twardo - panowie to panowie tamto :) a ona do mnie, że widocznie zmieniłam płeć :D skoro Pan nie widzi że jestem kobietą ?! - myślałem że wpadnę pod biurko ze wstydu :D, kumple się ze mnie śmiali przez dobre kilka miechów z tego.

Natomiast wracając do tego NEC'a to zwróć uwagę, że to jest projektor o proporcjach 4:3 a nie 16:9. Jego natywna rozdzielczość to 1024*768 i jest dedykowany do prezentacji a nie do kina domowego. Owszem można na nim oglądać filmy ale lepiej poszukać takiego czegoś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idź w kierunku natywnej rozdzielczości 1920*1080 i Aspect ratio 16:9

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.