Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha DSP-Z9 - podłączenie BlueRay

janciownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z racji że moja Yamaha nie ma HDMI, mam obecnie podłączony BlueRay Samsung 7500 HDMI do TV, a dzwięk do Yamahy po optyku. W weekend podłączyłem dzwięk po Analogu RCA... miałem wrażenie że jest gorzej, szczególnie na koncertach.

Pytanie czy dobrze rozumuję:

Jeśli podłączam się po optyku, dzwięk zostaje obrobiony i zdekodowany przez Yamahę ?

Jeśli podłączam po analogu to dzwięk dekoduje Samsung, a Yamaha go tylko "przerzuca" na głośniki ?

Zastanawiam się też, czy zakupując dobry odtwarzacz - np Oppo i podłączając się po analogu - poprawi się teoretycznie dzwięk, czy jednak zostawić dekodowanie i obrabianie dzwięku we wzmiacniaczu ?

Pytanie czy dobrze rozumuję:

Dobrze rozumujesz.

Nie możesz od 11 letniego urządzenia oczekiwać cudów :) O "gęstych formatach" typu DTS HD MA i TrueHD

możesz zapomnieć, ale rozwiązanie z OPPO może być tutaj odpowiednią protezą ( model 95 lub 105 )

Dzięki za odp,

Ten wmak mimo że ma dokładnie 9 lat ;) to np, kolumny Jamo D7 które posiadam z Onkyo 579 z poprzedniego zestawu grały duuużo gorzej, a zwykła Taga platinum dostała drugiego życia z tą yamahą...

A ostatnio przymierzałem się do wymiany, i przez 2 tygodnie testowałem TX-NR1010 (brakuje zintegrowanego tunera - głównie małżonce, mi brakuje radia internetowego) to też nie "urwało mi łba", a wręcz żekłbym że yamaha dynamiczniej napędzała Jamo.

Stąd pomysł, żeby np, zakupić oppo (cena podobna do onkyo TX-NR1010, a yamahę wykorzystać tylko jako wzmiacniacz.

Zastanawiam się tylko, czy przy standardowym DTS jakie mam w większości koncertów które "katuję" od lat ma to sens ?

Ja bym tej Yamahy Z9 nie wymieniał bo będziesz miał trudno uzyskać lepszy dźwięk z nowych wynalazków.

Twoja Yamaha jak na wzmacniacz do kina ma super dźwięk w stereo.

Podaj jej dobry sygnał a zobaczysz co potrafi.

Szkoda że Yamaha ma lipne DVD bo z modelem 2700 tworzą piękny zestaw.

Słuchałem Oppo 95 z Arcamem avr600 po hdmi i po analogu. Po analogu co ciekawe zagrało dużo lepiej i przy stereo i przy wielokanałowym. Więc podobnie powinno być z twoją Yamaha. To konkretny sprzęcik.

Dzięki za odp - jeśli uważadz że DSP-Z9 brzmi kiepsko - to szacun za słuch... ja miałem możliwość porównania tylko z onkyo 579 i 1010, w kolumnami Jamo D7 5.2 i Taga Platinum F-100 5.1 - w tym co miałem do dyspozycji mimo podeszłego wieku Yamahy - wygrywała na moje ucho, i to kosmicznie.

Mój dylemat, ale chyba już przeszły, to czy majac 5-8 tys zł mogę napędzić Jamo D7 5.2 - w przyszłości 7.2 - czymś co zagra lepiej niż Yamaha DSP-Z9, a przy okazji ma zwykłe radio (małżonka), HDMI, i internetowe radio.

• 4 miesiące później...

Kolego jak z9 gra wedlug ciebie ciut slabiej niz rxv3800-3900 to ty naprawde masz cos z sluchem mam z9 i rxv1900 czyli tosamo co rxv3900 tylko bez uspcalera i gra to bardzo bardzo kiepsko w porownaniu do z9 a z9 w polaczeniu z dobrym procesorem dzwieku hd lub dobrej klasy blue rayem np.pioneer lx91 lub oppo95 bije nie jeden amplituner za 10-15tys. Ja ma swoja obecnie polaczona z onkyo prsc 5507 i widze znaczna poprawe dzwieku w kinie bo nowszy procesor dzwieku a z9 ma pure direct i multichanel direct wiec mozna ja uzyc jako koncowki mocy. Mialem ja tez podpieta z pioneerem lx91 i tez bylo niezle w koncertach lepiej po analogu niz z onkyo a onkyo w kinie lepiej gra. Na amerykanskim forum gosciu napisal ze mial z9 i kupil z11 i ja oddal bo grala gorzej od z9 tylko wiecej bajerow i nowsze procesory dzwieku

Dziwne te spory z9 kosztowała kupe kasy,tak jak kazdy flagowiec,i grał bardzo dobrze,w latach 2000-2008 inzynierowie Yamahy starali sie twożyć potezne bolidy które miały być najlepsze wsród Japońskiej konkurencji,i tak było,było pare wyjątków ale sporadycznie.Co do a1 ax1az1 były dobre w swoim okresie produkcji.Ale pisanie że ax1 to taka doskonałość i że był to najlepszy wzmacniacz kina Yamahy to brednie.Posiadałem i a2,a1,ax1 z1 oraz z7,i z9 i najlepszy był z9 bez dyskusji,najładniejszy,najlepiej zbudowany.Nie miałem tylko z11 wykraczał poza moje zdolnosci finansowe,i tak kupowałem je jako używane ,i nie uwazam że 3,5-4 tys nawet teraz za z9 to dużo to jak najbardziej uczciwa cena.Za to jak ktos chce 2 tys za ax1 to to jest chore,jest to stary klocek i w tym okresie było sporo sprzetu i spokojne moiżna kupić,i świetnego Denona,Harmana,Marantza taniej.

Ostatnio testowałem oppo 103EU, z myślą że może ją kupić i wykorzystać do dekodowania dzwięku, a Z9 jako końcówkę mocy.

W filmach, miałem wrażenie że jest znacznie lepsza przestrzenność, może i dynamika się poprawiła. Natomiast w koncertach miałem wrażenie że jakby znacznie przyjemniej dla ucha było puszczać to przez Yamahę,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.