Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie Laptop + TV + Głośniki

RaQ

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to mój pierwszy post pragnę się przywitać - Witam :)

Mam wielkie marzenie stworzenia centrum multimedialnej rozrywki w salonie (muzyka, filmy, gry pc) :)

Na chwilę obecną posiadam:

1. Laptop:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Telewizor:

Ukryta Zawartość

3. Głośniki komputerowe ze starego PC które będę chciał zmienić w przyszłość :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (planuję zmienić na jakieś kolumny do kina domowego)

4. Poza tym pokój, ścianę i prąd żeby to chodziło :) Szafek jeszcze nie mam ale są w drodze, uchwyt do TV też się kupi ( Powoli urządzamy się z żoną - Nie mamy jeszcze dzieci więc kuje żelazo puki ciepłe gdyż później z kasą może być ciężej :D )

Dziś siedzę cały dzień na tematem i zastawiam się jak najrozsądniej, ekonomiczniej i w ogóle z głową podpiąć obecne głośniki 5.1 tak żeby grało to przestrzennie (a nie stereo 2.0 czy 2.1 jak teraz - wejście na słuchawki w TV). Cały czas oczywiście pamiętajmy o tym że chce je wymienić na kolumny od kina domowego. Mam nadzieję, że pomożecie mi w temacie gdyż jeżeli chodzi o sprzęt audio, podłączenie tego kablami itp jestem noga :P

Zależy mi na tym niepotrzebnych kabli i sprzętu było najmniej, a przy tym żeby wszystko było funkcjonalne, grało czysto, oczywiście przestrzennie (filmy, gry) no i w miarę tanie. Nie jestem osobą która kupuję rzeczy najtańsze gdyż staram się utrzymać jakoś tą jakość, dlatego nie będę pisał o kapitale jakim mam do dyspozycji a zamiast tego napiszę, że szukam czegoś ze średniej półki cenowej gdyż cały zestaw sprzętu mogę rozbić w czasie i powoli kompletować go.

Cały czas zastanawia mnie jak to wszystko podpiąć? Na chwilę obecną moje stare głośniki podpięte są do gniazda słuchawkowego telewizora przez co oglądając filmy z Laptopa czy z dysku USB podpiętego do TV cały czas mam możliwość sterowania głośnością za pomocą pilota TV. Nie ukrywam, że taki stan rzeczy podoba mi się bo po co komu 3 piloty skoro może używać 1 :)

PYTANIE: Czy jest możliwe podpięcie Głośników w taki sposób by dźwięk był przestrzenny a mimo to sterowanie głośnością było w TV?

Czytałem sporo o kartach dźwiękowych zewnętrznych na USB, czytałem o jakichś urządzeniach podpinanych pod HDMI, ale nie ukrywam, że temat jest dla mnie ciężki dlatego proszę o wyrozumiałość z waszej strony i pomoc :)

Myślę, że od tego postu zaczniemy, a później zobaczymy jak się temat rozwinie. Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.

PS. jeżeli coś muszę dopisać proszę śmiało pytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli filmy. muzyka i gry bez wskazania faworyta, to najlepiej kup jakiś amplituner KD i głośniki na razie dwa frontowe plus ewentualnie subwoofer. . Zależy też jaki budżet. Później dokupisz resztę.

O tych starych głośnikach 5.1 zapomnij.

Laptop i i TV podłączasz do amplitunera HDMI.

Karty muzycznej nie potrzebujesz. Amplituner ma to w sobie.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Jeśli filmy. muzyka i gry bez wskazania faworyta, to najlepiej kup jakiś amplituner KD i głośniki na razie dwa frontowe plus ewentualnie subwoofer. . Zależy też jaki budżet. Później dokupisz resztę.

O tych starych głośnikach 5.1 zapomnij.

Laptop i i TV podłączasz do amplitunera HDMI.

Karty muzycznej nie potrzebujesz. Amplituner ma to w sobie.

Dzięki za odpowiedź.

O tym że stare głośniki furory nie robią to sobie z tego zdaje sprawę :)

Mam rozumieć, że podpięcie ma wyglądać tak (Laptop -> HDMI -> Amplituner) + (TV -> HDMI -> Amplituner) + (Głośniki -> jakieś kable -> Amplituner) i to wszystko? Czy to wystarczy żeby dźwięk był 5.1 z Laptopa?

Czekam i czekam i odpowiedzi się nie doczekam :P

Z tego powodu udałem się do kilku sklepów w Kielcach uzyskania potwierdzenia tego, że wystarczy podpiąć amplituner po HDMI do laptopa i mamy dźwięk przestrzenny (z głośnikami rzecz jasna). Takie potwierdzenie uzyskałem, ale nie natrafiłem na żadną kompetentną osobę która pomogłaby mi w wyborze sprzętu, dlatego może przy tym mi ktoś tutaj pomoże.

Na początek napiszę, że do tej pory używałem głośników komputerowych (jak w pierwszym poście) i to mi wystarczało. Byłem zadowolony z nich, dlatego szukając zestawu Ampli + Głośniki myślę, że nie będę się skupiał na sprzęcie z najwyższej klasy lecz bardziej budżetowym zestawem.

Nie wiem czy słusznie zakładam, ale skoro głośniki za 350 zł wystarczały mi to taki zestaw za około 2.000 PLN powinien zagrać lepiej i odczuje różnicę? Jeżeli nie to proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Zatem proszę bardzo o podsunięcie mi zestawu ampli + głośniki do 2.000 zł (może być więcej, do max 3.000 zł jeżeli uznacie, że naprawdę warto wydać dodatkową kasę).

Szukam uniwersalnego zestawu do gier, filmów i muzyki. Lubię słuchać muzykę pop, dance z niskim basem. Używam laptopa z systemem Windows 7 64 bit (jeżeli to ma jakieś znaczenie?). Pokój około 18m2. Podobają mi się amplitunery slim i kolumny w drzewie, nie plastiku. Co do zestawu czy to ma być 5.1 czy 7.1 nie mam zdania bo nigdy nie słuchałem różnicy i nie wiem czy to się opłaca (chociaż sporo oglądam filmów *mkv bo to chyba do filmów ma największe znaczenie?)

Do 2 tysięcy zł wszystko będzie podobne jakościowo jeżeli chodzi o nowe sprzęty. Im więcej wydasz tym więcej można się spodziewać i oczekiwać...ale bez przesady...to tylko budżetowe zestawy.

Lepszy zestaw można złożyć jeżeli zdecydujesz się na używane komponenty.

Głośniki tak jak pisałeś...muszą być drewniane no i żeby to jakoś brzmiało w kinie koniecznie z subwooferem.

5.1 wystarczy w zupełności jeżeli ograniczysz się do takich ścieżek dźwiękowych.

przeglądałem trochę zestawy głośników i trafiłem na takie coś:

1.

Ukryta Zawartość

2. tutaj bez subwoofera ale jakieś takie niskotonowe głośniki w kolumnach więc nie wiem czy to zda egzamin? są droższe od nr 1

Ukryta Zawartość

3. Najfajniejsze byłyby takie ale budżet sporo przekroczą (trzeba by to żoną ostro negocjować :D )

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy są to dobre zestawy dlatego może ktoś coś wie więcej na ich temat + może zasugerować jakiś pasujący do tego amplituner

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wnęka w półce RTV ma wysokość 12 cm czyli około tyle ile amplituner HK, wyczytałem że lepiej aby amplituner miał dobrą wentylację by nie dopuścić do przegrzania. Nie wiem czy to prawda bo nie mam pojęcia jaką temperaturę generują amplitunery.

W podobnej cenie jest jeszcze Denon AVR-X2000. Wersja nie slim co prawda ale może lepszy od pozostałych dwóch propozycji? Piszę z ciągłą nadzieją uzyskania pomocy kogoś ogarniętego w temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.