Skocz do zawartości
IGNORED

Shuguang / PSVANE VS SOPHIA

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle, że z Twoich wypowiedzi wynika, że psvane obiektywnie są kiepskie, a powyższy tekst świadczy o zgoła czymś innym, one po prostu nie sprawdziły się w Twoim systemie, co nie znaczy, że nie sprawdziły się np. w moim - a się sprawdziły, szczególnie 12ax7. Wiem, że w audio obiektywizm nie istnieje, dlatego należy opisać każdą sytuację dokładnie, a nie ferować wyrok, na podstawie odsłuchu na jednym systemie uważanym przez jego właściciela za referencję:)

Ja powiedziałem tylko, że jest wiele lamp lepszych od chińczyków, napisałem także, które są lepsze, to prawda, nie sprawdziły się u mnie ( u moich znajomych, a mam ich kilku, nie sprawdziły się także ) i na podstawie swojego dość dobrego słuch, śmiem wypowiadać takie, a nie inne opinie. Podkreślam, że są to tylko i wyłącznie MOJE opinie, nikt mi nie płaci za antyreklamę chińczyków i takie tam.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

P.S. - zapewniam że potrafię odróżnić altówkę od saksofonu.

Nieprawda

P.S.-zapewniam,że nicka yello i tom-esoteric potrafiłbym odróżnić-jednak nie............bo to jedna i ta sama osoba.

• 1 miesiąc później...

Jesli chodzi o psvane 12au7 u mnie zagrala znakomicie, lepiej nic kilka nosow rca black plates, ge i cos tam jeszcze, b ladna barwa i bas, b dobra precyzja i przestrzen, w mojej konf. wydaje sie b dobra, to tyle ode mnie

Dla mniej doswiadczonych, nie wierzcie opiniom, szczegolnie skrajnym(typu chinskie do dupy), sluchajcie sami, i tyle

Z mojego krotkiego doswiadczenia wynika, ze liczy sie odp. konfiguracja do odp systemu, i b ciekawe wydaje sie miesznie lamp, np b precyzyjnych z tymi cieplejszymi, b ciekawa sprawa

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość

(Konto usunięte)

Zaraz Ci zarzucą, że masz tani system i dlatego dobrze grają...i tak jest ze wszystkim w tym naszym audio...posłucha jeden z drugim pięć minut w jakimś przypadkowo zestawionym systemie albo tonalnie innym niż sobie założył i wypisują k..wa jak to źle grało...jak mnie to wk...ia

Używałem sporo czasu PSVANE 12AX7 i 12AT7 ( wersja T1 ) w Manley Snapper i Neo Classic 250 . Zalety tych lamp : bardzo ciche, zero szumów, mikrofonowania, bardzo wyrównane spójne pasmo od góry do dołu, neutralne, przejrzyste ale bez odchudzania dźwięku. Wady : pewna techniczność brzmienia , brak swobody na poziomiie mikrodynamiki wychwytywana przy porównaniu z bardzo dobrymi NOS-ami. W większości porównań z NOS-ami preferowałem PSVANE ze względu na ich homogeniczność brzmienia. Wymieniłem je po ok. 2 latach mocnego eksploatowania na Mullard 10M, które bez wątpienia są lepsze ale i 2 krotnie droższe.

Używałem sporo czasu PSVANE 12AX7 i 12AT7 ( wersja T1 ) w Manley Snapper i Neo Classic 250 . Zalety tych lamp : bardzo ciche, zero szumów, mikrofonowania, bardzo wyrównane spójne pasmo od góry do dołu, neutralne, przejrzyste ale bez odchudzania dźwięku. Wady : pewna techniczność brzmienia , brak swobody na poziomiie mikrodynamiki wychwytywana przy porównaniu z bardzo dobrymi NOS-ami. W większości porównań z NOS-ami preferowałem PSVANE ze względu na ich homogeniczność brzmienia. Wymieniłem je po ok. 2 latach mocnego eksploatowania na Mullard 10M, które bez wątpienia są lepsze ale i 2 krotnie droższe.

Co b dobrze swiadczy o psvane, wiadomo, ze po pewnym czasie szukamy jakiejs zmiany i cos nam bardziej pasuje, co nie zmienia faktu ze 2 letnie granie swiadczy o duzym zadowoleniu

Krotko mowiac, naprawde warto sprobowac

U mnie graja z gmkami, dokladnie w pre, i zgrywaja sie wyjatkowo

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Witam

A kolega to jakiego Mullarda M10 słuchał bo prawdziwy jest nie 2 tylko 20 razy droższy od chinoli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Witam

A kolega to jakiego Mullarda M10 słuchał bo prawdziwy jest nie 2 tylko 20 razy droższy od chinoli.

Ukryta Zawartość

Pozdr

Kolega się nie rozpędził z wyobraźnią za bardzo z tym przelicznikiem ?. Para 12AX7 po 7 tys PLN ?. Chętnie bym zobaczył taką ofertę sprzedaży.

Mam 12AT7, parę można dostać za mniej niż 1000 PLN.

Ukryta Zawartość

Kolega się nie rozpędził z wyobraźnią za bardzo z tym przelicznikiem ?. Para 12AX7 po 7 tys PLN ?. Chętnie bym zobaczył taką ofertę sprzedaży.

Mam 12AT7, parę można dostać za mniej niż 1000 PLN.

12at7 jest najtańszą z całej grupy 12a---.Mullard 10M jest kultową lampą i stary oryginalny ( z linku ) jest wielokrotnie droższy od obecnych kopii. O to pytałem

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja od dwóch lat mam w kolekcji 12au7,12ax7 psvane i uważam że jak na obecną produkcję są warte uwagi . W moim systemie prezentują sie jako lampa o jasnym brzmieniu . Jednak 12au7 strasznie szumi (może taki egzemplarz)Bardzo dobrze brzmi 12ax7 w połączeniu z miniwatt 12au7.U mnie 12ax7 psvane brzmi lepiej niż telefunken 12ax7 . Muśle,że nie ma co się napinać i oburzać jeśli u kogoś brzmi to lepiej lub gorzej - oczywiście zależy to od konfiguracji.
  • 1 miesiąc później...

Pozwolę sobie odświeżyć...

Czy psvane 12ax7 dociąży dół i minimalnie ociepli średnicę w jasnym systemie...?

Nie wiem czy dociąży, bo to zależy od systemu. Na pewno nie ociepli jasnego zestawienia.

strumieniowiec, lampy i tuby

lamp sterujących psvane nie słuchałem, więc mądrzyć się nie zamierzam (troszkę martwią mnie opinie że jest klops po roku, przynajmniej tutaj często to można przeczytać), ale puki na rynku jest tyle lamp NOS raczej sprawdzać ich nie zamierzam, poza tym ceny tych starych lamp są w miarę akceptowalne

oczywiście wyjątki są, ale przynajmniej człowiek sobie trochę pomlaska ;)

dzięki kazek680 testuje sobie wiele par 12au7(bardzo dziękuję) zmiany w dźwięku po użyciu tych lamp są dość duże i nie wypróbowanie tych kombinacji uważam za błąd, kilka mc wstecz bawiłem się nową wersją tej lampy produkcji EH i w zasadzie każdy (powinienem wpisać bez -w zasadzie-) NOS zagrał lepiej, inaczej ale i lepiej, pytanie jak się ma taki EH do PSVANE.

inna sprawa jest jak dla mnie z lampami mocy,

tutaj mamy zupełnie inny cennik, kupimy lampę za 200zł i za 4 kzł i za więcej, zważywszy na samą konstrukcje tych lamp , problemy w trakcie transportu, totalnie mikry rynek NOSów(zdobycie parowanej i pomierzonej kwadry lamp np;211 to cud) które nie są zajechane na śmierć, poza tym nie jedna opowieść że po miesiącu czy dwóch taki NOS padł i klops to raczej nie budzi entuzjazmu.

słuchałem lampy mocy shuguang potem psvane obecnie chyba jadę na najwyższym modelu psvane i powiem tak, różnice soniczne in plus są wyraźne ,warte tej gotówki, oczywiście posłuchałbym starej konstrukcji ale przy kwotach jakie za nie wołają raczej nie zdecyduje się na zakup.

pozdr.

swoją drogą bardzo ciekawi mnie dzisiejsza produkcja lamp mocy.

ile jest "fabryk" mogących wypuścić taki produkt.

elrog czy KR to raczej "produkcja domowa"

jak to robi Sophia -branduje?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.