Skocz do zawartości
IGNORED

Filtr akustyczny wlasnej roboty

Maciek Pokorny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam plan zrobienia własnoręcznie filtru akustycznego do domowego studia. Mam zamiar nagrywać w nim jedynie wokale.

10717683_766480216745754_2114712691_n.jpg?oh=11bd97fd51258cdef1239d0c075d4855&oe=54305781&__gda__=1412462690_0a1c4339a64847e393aba191b0173f41

Posiadany sprzęt:

-mikrofon pojemnościowy: MXL 770

-mixer: Alesis Multimix 4

Chodzi mi o zrobienie czegoś w stylu:

Filtr akustyczny własnej roboty. Filtr akustyczny własnej roboty. Filtr akustyczny własnej roboty.

Liczy się dla mnie głównie stopień łatwości wykonania takowego sprzętu oraz cena materiałów.

Wyczytałem, że do tego typu rzeczy najlepiej używać wełny mineralnej, niekoniecznie pianek.

Czy bardzo ważny jest typ wełny? Zależy mi na tym by nie kupować najdroższej, typu PT-80. Do nagrywania wokali chyba nie jest mi potrzebna aż tak wspaniała akustyka?

Czy rodzaj materiału, którym obwinę panele też jest tak bardzo ważny? Jeśli tak, to czego najlepiej użyć?

Jakiej grubości powinien być panel? Czy 10cm to nie za dużo? W końcu nie kładę go na ścianę.

Z góry dziękuję za rady.

Pozdrawiam, Maciek

https://www.audiostereo.pl/topic/114903-filtr-akustyczny-wlasnej-roboty/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.