Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn Koda 702

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że na ten temat pisano już wieki temu. Ale chciałbym się zapytać o doświadczenia osób, które już coś takiego robiły. Zatem. Kupiłem a właściwie zamówiłem kondesatory SCR KP SN do tych kolumn. Zamieżam również wymienić w nich okablowanie. Czy ktoś mógłby polecić mi jakieś kabelki godne polecenia, oczywiście w realnej cenie, adekwatnej do tej klasy kolumn (wiadomo budżetowej). Z góry dzięki..

https://www.audiostereo.pl/topic/11508-tuning-kolumn-koda-702/

Gratuluje decyzji,napewno nie porzałujesz.Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony jak teraz brzmia moje budzetowe Kody.A brzmia bardzo fajnie,nie to zeby w oryginalnej aplikacji były złe ale teraz sa jeszcze lepsze a o to chodzi:).Koszty które poniosłem wzracaja sie w przyroscie jakosci dzwieku,bo nie ma co ukrywac ale polepszyłem jedna z najwazniejszych cześci w kolumnie czyli zwrotnice.Nie bede sie rozpisywał co uzyskałem po tuningu bo pisałem to juz kilka razy,ale powiem tylko ze warto,przynajmniej w moim przypadku.A co do kabli to ja wpakowałem Oehlbachy 2,5 mm2 i jest dobrze,a napewno lepsze od tych oryginalnych fabrycznych drucików.Z drugiej strony załuje ze nie dałem takich jakie mam głosnikowe(Van den Hul CS122) ale nie bede wymieniał jeszcze raz.Polecam przy wymianie okablowania przylutowac kabelki do głosników bez tych spinek tylko bezposrednio.

POZDR

Naczytałem się na temat różnych kabelków. W tej chwili kolumny połączone są AST 75. Więc czy wymiana kabli w kolumnach na Van De Hula coś da. Będzie się to wiązało chyba z wymianą rówież AST 75, aby jakoś różnicę poczuć. No i mam pytanie do Elfana - ile m.b. kabla trzeba do kolumn Koda 702 zużyć?

ja do swoich zuzyłem około 2 metry wiec u Ciebie powinno byc podobmnie.A co do wymiany kabli to musiła bys in najpierw posłuchac ale Vdh to inna klasa i nie ma co porównywac do AST 75.Dla mnie Vdh brzmienie sie bardzo spodobało.

ja się bawię moimi koda'mi 702 modyfikując jedną z kolumn, druga dla porównania jest bez zmian.

szczerze mówiąc wymiana okablowania w środku (na oehlbach'y) i wytłumienia zupełnie nic nie wniosła, no moze coś tam gdzieś, ale nie za dużo, w granicach błędu.

kolumny grają z KODA AV505, na oehlbachach 2,5 mm2. porównywałem m.in. z dwoma różnymi kablami jamo, vivanco itp. bez specjalnej różnicy w brzmieniu. na początku miałem AST 150, ale wywaliłem je po tygodniu, było tragicznie.

do zwrotnicy się dopiero przymierzam. czy poza kondensatorem można coś więcej z tym zrobić? jutro rano idę na giełdę na zakupy ...

btw co to za element w torze wysokotonowego szeregowo z kondensatorem 10uF? takie małe okrągłe beżowe z oznaczeniem F RX65 45AE?

jak dla mnie coś z tymi kolumnami jest nie tak - bawiłem się equalizerem dopasowując brzmienie do mojego ucha - coś za dużo w ich charakterystyce 0.8-1 kHz a za mało 2-3 kHz. gdy próbowałem zdejmować charakterystykę speaker workshop'm wychodziły podobne zafalowania, ale nie mam dobrego mikrofonu, więc ten pomiar jest mało wiarygodny.

no na giełdzie to raczej SCR nie spotkasz najwyzej to WIME która w brzmieniu napewno duzo nie zmieni.A co do tego czegos w wysokotonowym to taki tłumik dla niego zeby sie nie skopcił jak dasz czadu,nie wiem dla czego a ja tego w F51 nie mam,moze przez to ze mam wytrzymalszą kopułke.

Właśnie testowałem swoje kable ast75. Użyłem do tego najgorsze druty, jakie w domu miałem i reklamowane ast75. No i co? Nie widziałem żadnej różnicy w jakości, wrecz 10 minut słuchania mojej ulubionej płyty stało męczarnią. Juz nie wiem czy to druty czy może ten zestaw jest do dupy (yamaha 440 kody 702 i panasonic s75). Wcześniej miałem scherwooda newcastle i jakieś tam jamo i to grało zdecydowanie milej, cieplej. Na obecnym zestawie nie słyszę połowy tego co słyszałem na starym. Czy rzeczywiście jest to kwestia kabli, czy jest sens dalej bawić się zakup nowych kabli, a może wymienić cały zestaw na inny?

Pomocy...................

to wina pocz czesci elektroniki jaka masz,bo y440 nie jest znów taka super w stereo chociaz jak na ampli do KD jest raczej w swojej kaslie dosc dobra.Tak samo dvd które masz nie nalezdy do dobrze grających pod warunkiem ze masz podłaczone analogiem,bo jeski nie to spróbuj tak zrobic,powinny brzmienie sie nieco ocieplic na analogu.

jaca101: nie przesadzajmy z opisami i schematami - to raptem jeden kondensator 3.3 uF!

trzeba wylutować stary i wlutować nowy - płytka zwrotnicy jest już zresztą do tego przygotowana!

wymieniłem:

przewody,

w zwrotnicy:

kondensator na scr - w istocie dość duża poprawa sopranów, chociaż nie tyle ile się spodziewałem - ale poczekam parę dni aż się kond. wygrzeją;

poprzelutowywałem połączenia (omijając ile się dało miedź z druku);

w skrzyni:

wywaliłem piankę i okleiłem tylną ścianę matą bitumiczną - znacznie zmniejszył się efekt studni (rezonanse na ok 0.8 i 1.6 kHz - związane zdaje się z wymiarami szer./głęb po dwadzieścia parę cm co się ładnie przelicza na l/2 - nie jestem akustykiem - ma to sens?)

niestety wytłumienie znacznie zmniejszyło bas, trzeba będzie trochę poodklejać.

zmiany robiłem na jednej z kolumn - każdą zmianę na bieżąco mogę porównać z kolumną nie modyfikowaną.

jest lepiej, ale i tak av-702 jest do odstrzału. odżałuję na nowe przody 2-3 tysiące a te pójną na tył. imho do niczego więcej się nie nadają. i nie jest to problem amplitunera, bo odsłuchiwałem na jakimś lepszym techniksie i wcale wiele lepiej nie było.

elfan

Jakie masz kondensatory w F51. Miałem scr zmieniłem wczoraj na jantzeny i jakby straciły dynamikę.Uderzenia straciły na "mocy". Dźwięk trochę złagodniał.Niech się wygrzeją z tydzień może coś się zmieni.

A dlatego masz takie odczucie poniewaz SCR z rególy sa detalicznymi i bardziej sterylnymi kondensatorami od jetzenów które to wygagadzaja brzmienie i przez to staje sie mniej szczegółowe i dynamiczne w porównaniu do SCR-ów.A co do róznic w modelach KP SN czy MKP to te pierwsze graja jeszcze bardziej detalicznie i dynamicznie i dłurzej słychac wybrzmiewanie intrumenów jak i stereofonia jest jeszcze lepsza,co mnie bardzo zdziwiło ze w takich Kodzinkach to mogłem usłyszec,ale w koncu to zwrotnica badz jej element wiec z drugiej strony to nie dziwne ze mozna odczuc zmiany.

->ARtek

Oprócz elektrolita 3.3 uF, w zwrotnicy jest jeszcze kondensator ceramiczny. Elfan pisał, że to tłumik - czy jego też warto wymienić, a może usunąć? Nie potrafię też odczytać oznaczeń tego kondensatora: F / RX65 / 11AC.

Nie tylko ja zauważyłem, że Kody grają lepiej jak grają głośniej, a ja często np. wieczorkiem lubię słuchać muzyki cicho, niestety dźwięk jest wtedy mniej wyrazisty i płytszy. Czy opisywane modyfikacje przynoszą poprawę na tym polu?

* to nie jest kondensator, może raczej jakiś element o zmiennej rezystancji?

zostawiłem go bez zmian. mierzyłem rezystancję, wyszło jakieś 0.4-0.5 oma (na zakresie 100 om, nie miałem dokładniejszego miernika pod reką).

* tak kody nadal grają lepiej gdy grają głośniej. może dlatego ciągle przyprawia o frustracje - muzyki słucham wieczorem i raczej cicho.

inną sprawą jest to, że wiele winy lezy w złej realizacji muzyki/płyty cd.

ale muszę przyznać - po moich modyfikacjach jest dużo lepiej, zwłaszcza z sopranami, musze tylko dojść do porządku z wytłumieniem i porządnie poprzelutowywać zwrotnicę (tj wywalić druk i łączyć elementy bezpośrednio).

1. Mi to wygląda na kondensator.

2. Myślisz że bezpośrednie luty zamiast płytki coś zmienią, osobiście mam wątpliwości, ale chętnie usłyszę o twoich wrażeniach po modyfikacji - choć trudno będzie w tym przypadku osądzić czy wyrzucenie płytki coś wniosło, skoro równocześnie zmieniasz wytłumienie.

3. Czy istnieje tańsza alternatywa do SCR KP SN 3.3uF?

1. taaa, kondensator o rezystancji 0.4 oma?

2. a widziałeś kiedyś zwrotnicę w lepszych konstrukcjach? zwłaszcza w home made diy? wszystko będzie lepsze od niewiadomo jakiej miedzianej folii z druku. jak już się wymienia kable i lutuje je bezpośrednio do końcówek głośników to i z drugiej strony też warto co nieco poprawić, nie?

zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. kondensatory MKP SCR (kilkanaście zł - te kupiłem) albo tańsze Yantzen Audio (kilka zł) . w ostateczności MKT za paredziesiąt groszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. SCR MKP mają napięcie znamionowe 250 lub 630 VDC, czy można ich użyć skoro oryginalne są chyba na 100V. 100VDC posiadją jedynie modele KP-SN, ale te zaś są znacznie droższe.

2. Czy można użyć zwykłej cyny, czy zaleca się jakąś specjalną?

3. Jakim klejem ustabilizować elementy w przypadku łączenia bez płytki drukowanej?

4. Może zadaję naiwne i banalne pytania, ale nie mam doświadczenia w tego typu działaniach i nie chcę nic spierniczyć.

5. Dziękuję i pozdrawiam.

napięcie może być większe, 250V jest ok.

ja do elektroniki używam cynę z dodatkiem srebra.

do mocowania użyj tego co masz pod ręką - żeby tylko powłoki kondensatora nie rozpuściło, mogą być nawet opaski zaciskowe. ale zanim się do tego zabierzesz przeszukaj archiwum, poczytaj i pooglądaj parę zdjęć.

Cześć!

Artek napisałeś że po zmianie kondensatora polepszyły się wysokie, ale czy też znikło syczenie jak sie głośniej gra? Co po za wysokimi, czy średnica uległa jakiejś zmianie? Zmieniełes kondy na te tańsze, a co z SCR KP? Czyżby były lepsze?

Mam jeszcze takie pytanie ogólne: co opórcz wymiany kondów może polepszyć brzmienie w tych kolumnach. Ale nie chodzi mi o wymiane kabli w środku, bo to nic nie da, mam na myśli cewki.

Artek jeszcze pytanie do subwoofera: czyżbyś miał SW-1000?

wstawiłem scr mkp, imho wystarczający stosunek ceny do rezultatów. myslę, że tańsze jantzeny też by wystarczyły. to samo z cewkami - są powietrzne, nie ma sensu wymieniać. nie przy tych przetwornikach - klasy mniej więcej tonsili.

syczenie czasem słychać - np przy pink floydach, przy organach wrighta pojawiał się jakiś drażniący ton.

najwięcej przy brzmieniu można osiągnąć eksperymentujac z wytłumianiem. obudowa jest nieduża, ścianki bardzo cieńkie (zwłaszcza tył), strasznie rezonują - i to bardzo słyszalnie! odpowiednio wytłumiając matami bitumicznymi i gabką czy wełną można w miare niezle wyregulować srednie częstotliwości (zwłaszcza irytujące mnie najbardziej 0.8-2 kHz). trzeba tylko uważać (zwłaszcza w okolicach komory br) żeby nie przetłumić, bo bas zniknie. oryginalną gąbkę wywaliłem.

jeszcze nie skończyłem eksperymentów, ale idzie ku lepszemu :))

a, nie mam sub'a. może sam zrobić, na razie zbieram materiały do projektu, nie mogę się tylko zdecydować czy mam kosztować 500 zł czy 2000.

Artek nie wiem czy widziałeś SCR KP SN, są o wiele wieksze od MKP, a to o czymś świadczy, jestem tylko ciekaw czy SCR KP SN by sie zmieściły na zwrotnicy, bo są spore.

Ciekawi mnie sprawa wytłumienia kolumny. Nie znam sie na tym, ale czy to może coś dać, najlepiej by było, gdyby znikło nieraz dudnienie, bo 702 nieraz dudnią, taka jest prawda, a pozostał sam basik, który nawet nie jest w nich zły. CO myślisz o tym, jakby te gąbke co jest w środku pozostawić i wytłumić wełną mineralną? Tylko pierwsza sprawa jak sie dostać do kolumny, tak jak kolega tu mówi, żeby jej nie rozwalić. I gdzie te wełne zostawić, żeby jak mówisz,bas nie znikł. Czy jest sens takiego eksperymentu?

Przy okazji omawiania modyfiakcji kolumn Koda 702 pozwolę sobie zapytać szanownych uzytkowników tych kolumn jakich kabelków używają do podłączenia ich z amplitunerem. Osobiście używałem AST75, ale zamierzam je zaminić na Real Cable BM 250 lub 400. Zanim jednak to uczynie to muszę posłuchać stare z nowym amlitunerem, na którego czekam. Będzie to albo H/K 2550 albo denon 1905. No i oczywiście będę tuningował swoje Kody. Scr już czekają na wymianę

Panowie napiszę jak było u mnie.

Po dodaniu włókniny zwiększyła się ilość basu, ale osłabiła się dynamika i szczegółowość dźwięku.

Co innego maty, na tym można tylko zyskać. Zostawiłem oryginalną włókninę a dodałem na każdą ściankę matę i dopiero zaczęło grać!

Mam pytanie: co waszym zdaniem może przynieść wymiana elektrolitów na jantzen audio?

hej, tez przymierzam sie do wymiany kondensatorow w 702, slyszalem ze scr graja zimno i sterylnie,a ja wole cieplo ale nie kosztem utraty przestrzeni,w ogole moje kody graja bardzo sterylnie ale moze to wina reszty toru sam nie wiem,co polecilibyscie zamiast scr????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.