Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn Koda 702

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

kontynuując wątek - szczerze polecam wymianę gwizdków. wsadziłem dzisiaj tytanową kopułkę tonsila gdwk 10/80/T (bo taką miałem pod ręką).

różnica jest powalająca! jakby poprzednio w ogóle sopranów nie było - nadmieniam że wszelkie modyfikacje robię najpierw na jednej kolumnie i porównuję.

wreszcie zaczynam być zadowolony :)

hajhety brzmią jak hajhety, gitarowe solóweczki też. morrison pieje jak morrison, a wszystko na sopranach skręconych na zero.

chętnie bym jeszcze sprawdził z jakim innym wysokotonowcem, mam na oku gtc 11/100, może trafi się jakiś lepszy ... trzeba je będzie tylko jakoś zamontować, rozmiary są nieco inne.

co do wytłumienia - potwierdzam - maty bitumiczne wystarczają, ale w rozsądnej ilosci

witam ponownie

Jak wszystkim właścicielom kolumn Koda wiadomo są to kolumny budżetowe, więc zastanawiam się jaki wybrać wariant tuningu:

1. Wymienić kondesatory na SCR typu KP-SN i okablowanie (koszt około 200 zł), czy

2. Wymienić kondesatory na SCR typu MKP i również wymienić głośniki wysokotonowe na jakieś Tonsila (koszt około 250 zł).

Pytanie do Artek, czy po wymianie kondesatorów na SCR MKP wymiana głośników dała jeszcze większe rezultaty?

sam wymiana kondensatora i okablowania przy oryginalnych gwizdkach wniosła zbyt mało w stosunku do moich oczekiwań.

jak dla mnie wymiana tweetera jest nieodzowna, na gdwk 10/80/T gra o klasę lepiej (poza tym bardzo podoba mi się ostre brzmienie tytanowej membrany), GDWK 11/100 będę miał w przyszłym tygodniu, wtedy porównam i wybiorę co wstawić. więcej niż 100 zł za tweetera nie mam zamiaru wydawać, 10/80 w sklepie firmowym kosztuje ok 90 zł, z allegro 11/100 będę miał za 70.

w tym wariancie z wymiana głośników spokojnie zmieścisz się w 200 zł, tym bardziej że imho przy tych przetwornikach wystarczą MKP, moga być nawet tańsze janzeny, maja chyba najlepszy stosunek poprawy brzmienia do kosztu.

i powtarzam - wytłumić obudowę! dokleić poprzeczki, wzmocnienia, albo mata bitumiczna.

o wymianie głośników poczytaj jeszcze w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zatem daj znać, jak zagrają te tweetery. A jeszcze jedno, czy możesz podać źródło (jeżeli takie istnieje), gdzie mógłbym kupić GDWK 10/80/T taniej niż za 90 zł.

chyba tylko gdzieś na allegro, bo w internecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -> 88 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -> 88 zł

plus przesyłka oczywiście i wychodzi >90 :((

a są jeszcze droższe sklepy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jedno pytanie Artek, jakiego okablowania używasz przy swoich Kodach. Ja mam AST75 i nie wiem czy to za ich przyczyną jest dudniący bass. Czy to jest charakterystyczna cecha tych kolumn?

Pozd

nie tyle większe ile lepsze :))

powiedzmy sobie szczerze, w tej klasie sprzętu jakość i rodzaj kabla ma naprawdę niewielki wpływ na brzmienie. duuużo większe (o ile nie zasadnicze) znaczenie ma obudowa.

Mariusz nie mówie o wymianie w tym przypadku na mniejsze głosniki,tylko obajsniłem tak ogólnie czym to moze byc spowodowane.Wiadomo ze nie dotyczy to wszystkich kolumn ale jesli chodzi ten model to tak moze byc poniewaz głosniki w nich zainstalowanie nie sa najwyzszych lotów.Wiec miałem na mysli nie tuning ale wymiane:) masz problemy z własciwa interpretacja moich wypowiedzi Mariusz:D ja tez mam z tym problem niekiedy jak Ty cos powiesz wiec nie mam Ci tego za złe;)

Wymiana na wysokotonowy TONSIL nie jest taka prosta, gdyż jest to jednak inny głośnik i wymagałoby to nowej zwrotnicy. A czy ostrość gdwk 10/80/T jest taka miła dla ucha, to będzie kłuć uszy, a nie grać. Artek powiedz mi w jaki sposób zamontujesz GDWK 11/100, 11 cm to nie 10, nie zmieści sie, co ty chcesz wiercić:)

W sumie powinna pomóc wymiana tych kondensatorów. Natomiast z wytłumieniem sie zgodze. Na allegro są do kupienia samoprzylepne maty bitumiczne. Gdzoe będziesz wytłumiał? Opórcz tej maty warto jeszcze obłożyć boki kolumn wełną mineralną czy jakąś przylepną gąbką? Gdzie więcej, gdzie mniej. Jeszcze powiedźcie mi co sądzicie o kablach: mam na myśli któryś model ULTRALINK ale w cenie góra do 35 zł. W tych kolumnach trzeba troche wykontrolować bas, który na pozór może zagrać ciepło.

Elfan> doskonale wiem, po co to napisales :-) Ale inni nie wiedza i moga sobie cos o Tobie zle pomyslec.

"w tej klasie kolumn czym mniejszy przetwornik tym lepiej,moze tak to podsumuje" - nie wkopuj sie Elfan dalej. Kazdy przeciez moze posluchac np. Eltaxow Hollywood i Liberty oraz wyciagnac stosowne wnioski. Czesc tez wie, po co montuje sie w kolumnie glosnik 16.5 a nie 13.3. Albo odwrotnie.

Niektorzy nawet sie domyslaja ze tuning kolumn na 1kpln jest, lekko to ujmujac, nierentowny. Okazuje sie bowiem, ze po wszystkim zostaje z oryginalow jedynie powietrze z obudowy.

• 2 tygodnie później...

Witam

Czas wznowić nieco wątek. Zatem wyminiłem kabelki w jednej kolumnie i kondesator na SCR. Jak narazie wybitnej poprawy nie widzę. Byc może przewody i kondesator muszą się jescze wygrzać. Przymierzam się do wygłuszenia obudowy matą bitumiczną i tu pytanie. Czy wyklejać matą wszystkie ścianki łącznie z górną i dolną - czy wykleić tylko tyły? Poza tym zakupiłem kable Real Cable BM 250. Rzeczywiście dają dużą poprawę brzmienia w porównaniu do AST75 (Sonic link). Wciąż jednak pomimo, że kolumny stoją na standach kamiennych, bass jest dominujący i dudniocą. Może poprawi się po wytłuminiu obudowy. A czy ktoś z Was nie zastanawiał się nad zrobieniem bi-wiring w tych kolumnach? Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tykaimi terminalami (niekoniecznie z tymi kolumnami) to proszę się podzielić wrażniami.

>

• 3 tygodnie później...

>Artek

Kilka postów wyżej wspominałeś o wywaleniu płytki i łączeniu elementów bezpośrednio. W swoich Kodach wymieniłem okablowanie i kondesatory na SCR, wytłumiłem też obudowę matą bitumiczną. Ale korci mnie, żeby połączyć elementy zwrotnicy bezpośrednio. Tylko nie wiem jak to zrobić. Tzn. kodesator łączymy równolegle czy szeregowo na torze niskotonowca no i co z tym rezystorem, czy go wywalić? Dzięki z góry za wskazówki

>Artek

Kilka postów wyżej wspominałeś o wywaleniu płytki i łączeniu elementów bezpośrednio. W swoich Kodach wymieniłem okablowanie i kondesatory na SCR, wytłumiłem też obudowę matą bitumiczną. Ale korci mnie, żeby połączyć elementy zwrotnicy bezpośrednio. Tylko nie wiem jak to zrobić. Tzn. kodesator łączymy równolegle czy szeregowo na torze niskotonowca no i co z tym rezystorem, czy go wywalić? Dzięki z góry za wskazówki

daruj sobie manipulacje z przelutowywaniem zwrotnicy, zysk mizerny, a pracy duzo. lepiej wymień tweeter'y na lepsze. ja wstawiłem GDWK 11/100, różnica jest powalająca!

powinienem co prawda zmodyfikować zwrotnicę, ale mi się juz nie chce.

a co do wytłumienia - dodatkowo wytłumiłem skrzynke włókniną wytłumiającą 25 mm grubosci. a jak mi się zechce (a na razie bardzo się nie chce, zima idzie ;) - wywalę maty bitumiczne i pousztywniam skrzynke wklejając listewki.

Poszukałem nieco informacji na temat tych głośników. Nie ma ich na stronie Tonsila. Więc z jakiego źródła korzystałeś przy zakupie, jeżeli to nie tajemnica. No i co bardzo istotne, czy pasują do otworu w skrzyńce Kody?

Piszesz, że rewelacja - co dokładnie się zmieniło: szczegółowość, przestrzeń czy przypadkiem soprany nie stały się jaśniejsze i tym samym uciążliwe dla ucha przy dłuższym słuchaniu?

Pozdrawiam i dzięki

"ja wstawiłem GDWK 11/100, różnica jest powalająca!"

Artek mozliwe ze to taki efekt pierwszego wrazenia.Poniewaz ten głosnik tonsila to ta sama klasa co ten w kolumnie tylko moze o innej charakterystyce brzmienia.Słyszałem ze to ostro brzmiacy głosnik wiec moze dlatego wydaje Ci sie na poczatku ze jest lepiej.Ja jak bym miał w Kodach wymieniac tweteera na cos lepszego to bym jakąs Vife wzioł z tanszych modeli badz Audaxa,wtedy to był by innej wyzszej klasy głosnik.Bo tonsil to to samo co Koda,ten sam poziom klasowy.No ale jak jestes zadowolony to dobrze.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz grzesik ten głosnik z pełna specyfikacja.

Ukryta Zawartość

Dzięki

Tak sobie myśle, że bez przeprojektowania zwrotnicy ten głośnik nie zagra właściwie. Ale spróbuje - lubie wezwania. Nie robie tego wszystkiego dla stworzenia z tych głośników kolumn HI-Endowych, ale traktuje to jako dobry poligon doświadczalny. zawsze chciałem paprać się elektroniką, ale los sprawił, że nie mogłem. To tak dla wyprzedzenia komentarzy, że tuning takich kolumn to głupota. Nie jeżeli ktoś chcę się pobawić, jeżeli coś spiep.... to lepiej na kolumnach za 800 zł, a nie za 5000 zł. A tak na marginesie to zbieram kasę na klona jakiegoś proaca. Ale najpierw trzeba trochę się nauczyć ...........

gra o wiele lepiej, ciut głośniej (większa wydajność), ostrzej, z dużo większą ilością szczegółow (co słyszę szczególnie przy gitarach szczególnie akustycznych, dzwonkach, hihat'ech). przestałem kombinować z korektą tonów.

porównywałem kolumny robiac modyfikacje tylko na jednej z nich - to na pewno nie jest efekt "pierwszego brzmienia", głośniki wymieniłem juz z miesiąc temu, po prostu jest dużo lepiej.

enya, clannad, blackmore's night - teraz się tego słucha z przyjemnością.

brzmi też lepiej niż leżący odłogiem na półce tytanowy gdwk 10/80/T który trochę brzęczał i grał zupełnie źle przy większych mocach. btw mam ochote zrobić na tej kopułce central (może z arn 150, albo 13 cm głosniczkiem z maestro), a oryginalny kody wywalić na tył.

dane gdwk 11/100 tonsil podaje na angielskiej wersji, widocznie w polsce swoich lepszych głośników nie sprzedaje. to jest zdecydowanie lepszy głośnik niz oryginalny kody, klasę wyżej (czy raczej koda jest klase niżej).

na obecnej zwrotnicy jest w zasadzie ok, dobrze byłoby zrobić nową żeby dopasowac charakterystyki, nie chce mi się jednak teraz bawić w obmierzanie wooferów.

11/100 wejdzie w obudowę (otwór jest wystarczający) ale frez ma o ok. 1 cm za mała średnicę - nałożyłem więc na wierzch wywierciłem nowe otwory i przykręciłem).

• 1 miesiąc później...

wracam do watku, mam konkretne pytanie o to male niebieskie coś co siedzi w zwrotnicy,jako nie do konca zorientowany w temacie elektroniki pytam co to jest?, bo slyszalem juz rozne opinie : tlumik,rezystor,(hmm a nawet kondensator),itp????,chcialem to w ogole wywalic ale troche sie boje ze wysokotonowiec poleci,natomiast jesli to rezystor to jaka ma wartośc rezystancji i moc znamionowa?sprawdzal ktos? bo jesli to rezystor to moze warto zamienic go na jakiegos millsa lub cos w tym stylu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.