Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do budżetu 1500-2000

Jonatan Polak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Moja przygoda z słuchawkami rozpoczęła się kilka lat temu. Całej rozpisywać nie będę, a jedynie ostatnie dwa posiadane produkty (wraz z koniecznymi akcesoriami).

Wcześniej:

- Słuchawki Sennheiser HD 595 (dalej je mam)

- Wzmacniacz słuchawkowy Wzmacniacz słuchawkowy B-Tech BT 928 (dalej mam, ale problemy mam z wejściem słuchawkowym, pewnie trzeba poprawić jakiś lut)

Obecnie:

- Słuchawki nauszne Sennheiser Momentum On-Ear Brown

- Zewnętrzna karta dźwiękowa Asus Xonar U7, pełni rolę wzmacniacza + łatwo przełączyć dźwięk z słuchawek na amplituner.

Z HD byłem długo zadowolony, jednak chciałem kupić coś uniwersalnego, co będzie zarówno do komputera jak i poza stanowisko pracy. Kupiłem do tego specjalnie FiiO E06 Fujiyama, aby grało to lepiej z telefonem, ale niestety to był niewypał jeżeli chodzi o wygodę z korzystania. Chętnie odsprzedam za korzystną cenę, może komuś lepiej posłuży :)

Stwierdziłem, że nie jest za wygodnie chodzenie po mieście z dużymi słuchawkami na głowie, nawet jeżeli są tak stylowe i wygodne jak Momentum On-Ear. Dlatego na ten cel zakupię dokanałowe, które wykorzystam zarówno na siłownię, do biegania, czy przemieszczania się po mieście (ale o tym kiedy indziej, bo tutaj też planuję zakup do 600-800 zł).

Chciałbym sprzedać HD oraz Momentum, gdyż mam wrażenie, że nie spełniają moich oczekiwań, i zakupić jakieś konkretne słuchawki z którymi pozostanę na 2-3 lata w granicach 2000 zł. Jeżeli będzie konieczne wymienienie Xonara U7 na coś innego - niech tak będzie. Ale może to wystarczy.

Odnośnie muzyki, którą słucham. Staram się, aby jakość muzyki była na przynajmniej średnim poziomie (320 Kbps i wyżej).

Słucham wszystkiego, od dubstepu, trance, po metal, rock, jazz, czy muzykę filmową (uwielbiam chodzić do filharmonii :)). Przekrój jest spory, wszystko zależy od dnia, oraz trudności w skupieniu na programowaniu :)

Mogę liczyć na jakieś pomocne opinie?

Pozdrawiam,

Jonatan

https://www.audiostereo.pl/topic/115430-stereo-do-bud%C5%BCetu-1500-2000/

Zapomniałem jeszcze napisać o moich preferencjach (a nie widzę opcji edycji postu). Po 3 miesiącach z OnEar stwierdzam, że wolę słuchawki typu HD595, czyli takie, które zakrywają całe ucho, a nie leżą na nich. Zamknięte - tak to się nazywa? :)

Po 3 miesiącach z OnEar stwierdzam, że wolę słuchawki typu HD595, czyli takie, które zakrywają całe ucho, a nie leżą na nich. Zamknięte - tak to się nazywa? :)

Raczej nie — zamkniętych nie polecam. :)

Tobie chodzi (jak rozumiem) o słuchawki zakrywające uszy, ale nieopierające się na uszach. To konstrukcja OIDP nazywana circumaural. Zamknięte, to circumaural całkowicie szczelne (w obydwie strony). Zyskuje dynamika, ale rosną zniekształcenia, ucho się grzeje, poci, itd.

Dlatego polecam półotwarte, chyba że kluczowym kryterium jest izolacja od hałasu lub absolutna cisza w sypialni.

Zdecydowanie chodziło mi o zakrycie uszu, a nie całkowite odcięcie od otoczenia. Na dłuższą metę całkowita izolacja jest męcząca. Wiem, że są słuchawki, która posiadają aktywny system tłumienia otoczenia, ale za tym idzie też cena (podobnie jak w wypadku słuchawek wykorzystywanych na lotniskach, jakość = kosmiczna cena).

Półotwarte, dokładnie.

Zaproponowano mi taki zestaw:

HiFiMAN HE-400i (HE400i) Słuchawki przewodowe, audiofilskie, planarne, ortodynamiczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena: 2095zł

HiFiMAN EF-2A (EF2A) Audiofilski wzmacniacz słuchawkowy z DAC

Ukryta Zawartość

cena: 799zł

Czy ktos z was ma jakieś opinie na temat tego sprzętu? Lub może zaproponować coś konkurencyjnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.