Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowy obraz HDMI i DVI KOMPENDIUM

kroolik123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - znalazłem coś BARDZO przydatnego dla osób zainteresowanych tym tematem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znajdują się tu informacje na temat HD DVD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/11569-cyfrowy-obraz-hdmi-i-dvi-kompendium/

HD DVD to moze i tak, ale za jakiś czas. Na dole tej strony znalazłem ciekawy link do nowych modeli odtwarzaczy wieloformatowych zaopatrzonych właśnie w HDMI- samsung 941 i Panasonic 97. Ciekawe kiedy pojawią się amplitunery do których mozna będzie to podpiąć i cieszyć się doskonałym dźwiękiem bez konieczności wywalania kasę na drogie wiązki kabli do analogowych połączeń DVDAudio/SACD i czy nie będzie problemów z przedyłaniem gestego sygnału tą drogą. Ostatnio wszędzie piszą że SACD zanim wyjdzie na zewnątrz zamieniane jest na DVDAudio i to tylko 24/96, a to już boli.

Mi bardziej chodziło o High Definition Video :) Sądzę, że już sporo osób ma w projektporach/plazmach wejścia cyfrowe - więc warto je wykorzystać, bo słyszałem że różnica jest ogromna (w stosunku do analogowego). Na podanej przeze mnie stronie jest wszystko na ten temat...

Pozwole sie dołaczyc do dyskusji - chciałbym zapytać, czy do wyjścia DVI coraz częsciej spotykanego w odtwarzaczach DVD (np. Denon 1910, albo Panasonic S97) można połączyć monitor (komputerowy) np LCD (jeżeli oczywiście monitor ma odpowiednie wejście)???

Z jednej strony czemu nie - skoro monitor ma takie wejście, ale z drugiej strony to czy sygnał do projektora nie różni sie parametrami od sygnału jaki wymagany jest na wejściu monitora? czy na monitorze będzie wyświetlany normlany obraz w określonej rodzielczości? Dzieki za odpowiedź.

W opisie zarówno telewizora jak i dvd Samsung pisze o "konsumenckiej" odmianie DVI - tzn w urządzeniach RTV montuje się standard DVI siejący w paśmie transmisji tak że na wyjściu jeżeli nie ma układu "dekodującego" ten sygnał to będziemy widzieć szum a nie obraz. Ten sam protokół transmisji jest stosowany w HDMI - tam także jest owo "wzbogacanie sygnału". Niestety w kartach graficznych ani monitorach komputerowych nie montuje się tego standardu - sądzę że są to wymogi prawne. Może za parę lat rynek wymusi zmianę takiego postępowania ale na razie nie możemy ani podłączyć DVD do monitora ani komputera do telewizora lcd/plazmy poprzez DVI.

Pozostaje d-sub

PS

w projektorach nie ma tego problemu - tam złącza akceptują zarówno jedno jak i drugie - ale to z założenia produkty głównie dla firm wykorzystujących zarówno rtv jak i komputer w funkcji źródła sygnału

Dodam jeszcze dwie informacje, o które często pytają ludzie:

DVI-D i HDMI są w pełni kompatybilne (jeśli chodzi o obraz) - jest to ten sam sygnał i są kable, które z jednej strony mają DVI-D z drugiej HDMI.

Co do poprzednich postów - to należy jeszcze wziaść pod uwagę HDCP (High Definition Copy Protection) - czyli zabezpieczenie przed kopiowaniem montowane w 95% DVD - jeśli Twój odbiornik (projektor, plazma itd.) tego nie obsługuje to nie pooglądasz sobie filmów - sądzę, że jest to jeszcze jeden argument dlaczego nie da się podłączyć DVD (cyfrowo) do monitora komputerowego.

Swoją drogą - czemu dopiero teraz zrealizowano ideę cyfrowej transmisji sygnału? Przecież projektory plazmy itd. właśnie w ten sposób wyświetlają obraz - więc czemu wcześniej nie wpadli na to że dwie konwersje po drodze D/A i A/D powodują duże straty na jakości (nawet jak się ma component i inne "cuda"). Przecież jest to łopatologicznie prosta metoda, a dopiero od niedawna wchodzą pionierskie DVD w takiej technologii - patrząc na ceny (już za około 1000zł można kupić DVD Samsunga...) sądzę, że jeśli chodzi o obraz będzie to niedługo standard.

>Croolick

Nie sądzę ;)

W tej stronce co podałem najbardziej podoba mi się to, że są rzetelnie wymienone wady tych DVD z DVI/HDMI - i linki do postów mówiących o tych wadach - wygląda na godną zaufania - bo wszędzie w testach jak piszą to same plusy a minusów nigdy (przekupieni frajerzy...) :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.