Skocz do zawartości
IGNORED

TV+PS4+Kino+UPC+QNAP

damiaaan

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem Damian, to mój pierwszy post Zarejestrowałem się, muszę prosić użytkowników tego forum o pomoc. Przekopałem kilka podobnych tematów i nie znalazłem odpowiedzi która by rozwiązała mój problem. Mam trochę tego sprzętu i nie mogę tego spiąć prawidłowo żeby wszystko grało. Mam już tyle sprzętu, że niemożliwe wydaje mi się by wszystko grało prawidłowo. Głownie tu chodzi o dźwięk 5.1.

Co posiadam :

1. Telewizor Samsung (3 wejścia HDMI, 1 wyjście optyczne)

2. Konsola Playstation 4 (1 wyjście HDMI, 1 wyjście optyczne)

3. Dekoder od UPC (1 wyjście HDMI)

4. Dysk sieciowy z odtwarzaczem filmów xbmc od qnap (1 wyjście HDMI)

5. Kino domowe 5.1. Samsung HT-H4550 (1 wejście optyczne, 1 wyjście HDMI)

Problemy :

W chwili obecnej to mam 4 urządzenia które nadają sygnał po HDMI, a telewizor 3 wejścia. Podłączam wszystko do TV bez kina, a z TV do kina dźwięk kablem optycznym. Kino pracuje cały czas w trybie digital-in czyli gra dźwięk od TV. Problem, ponieważ dźwięk jest chyba 2.0. Chyba, ponieważ tyle głośniki efektowe grają, ale subwoofer już nie. Czuć, że jest słaby dźwięk. Czyli ta opcja odpada.

Zrobiłem tak, podłączyłem ten kabel optyczny zamiast TV->Kino do PS4->Kino. W ustawieniach konsoli ustawiłem dźwięk po optyku i to połączenie gra. Cud miód, słychać piękny dźwięk przestrzenny a obraz po HDMI na TV. Ale to rozwiązanie tylko do konsoli. A gdzie odtwarzacz filmów...

Najbardziej boli mnie, że odtwarzacz filmów xbmc qnap nie ma wyjścia optycznego. Czyli jak podpinam HDMI do TV a z TV optykiem do kina to tracę jakość dźwięku. Rozumiem, że nie ma możliwości rozdzielić sygnał żeby dźwięk poleciał sobie do kina (tutaj też kiepska sytuacja, bo kino ma tylko jedno wejście optyczne, a jak tyle inwestuję w sprzęt, to nie wyobrażam sobie ciągłego przepinania kabli).

Mój dekoder (podobno) jest w stanie odtworzyć dźwięk przestrzenny 5.1. na niektórych kanałach tv. Fajnie, gdybym taki efekt na kinie uzyskał (chociaż mniej na tym mi zależy).

Powiem jeszcze, że najmniej jestem zadowolony z tego kina. Niby potrafi odtwarzać filmy po DLNA (wtedy sam się łączy z dyskiem sieciowym) i kino na swoich głośnikach nadaje piękne 5.1. a obraz wysyła do TV. Wtedy też jest prawidłowo, ale takie połączenie bezprzewodowe mi często zrywa, filmy klatkują i czasem nie da się ich przewijać. A przede wszystkim nie ma XBMC. Z odtwarzacza blue-ray na kinie nawet nie skorzystałem i nie skorzystam - może to zrobić konsola PS4 w razie potrzeby. Z zakupu tego kina jestem najmniej zadowolony.

Idealnie byłoby, gdyby ten TV przepuścił dźwięk dalej z każdego dochodzącego HDMI na wychodzący od TV optyk do kina. Czy jakiś TV da radę? Chyba wolałbym wymienić TV niż musieć kupić kolejny sprzęt, który już mi się nie mieści, trzeba większy przedłużacz i jeszcze większa plątanina kabli.

Co powinienem zrobić mając taki sprzęt?

https://www.audiostereo.pl/topic/116280-tvps4kinoupcqnap/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.