Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie ustawić gośniki

JackD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Muszę przygotować plan dla Elektryka w nowobudowanym domu

W jednym ze sklepów ze sprzętem pracownik/właściciel (któremu jestem wdzięczny za poświęcony czas i profesjonalizm) doradził mi że na tak duże pomieszczenie i z tak mało zabudowaną przestrzenią (dużo gołych i gładkich ścian szklana ściana tuż za kanapą mało mebli..) nagłośnienie do poziomu kina wymagałoby znacznych nakładów i byłoby trudno pozbyć się efektu odbijania dźwięków. Dlatego zaproponował mi zrobienie np. systemu 7.1 z 4 głośnikami sufitowymi. Jednak zanim wybiorę się po kable to mam do Was pytanie.

W pliku który załączyłem jest rozłożenie sprzętu, głośników, projektora i ekranu. Proszę Was o pomoc ponieważ nie wiem w jakich odległościach ustawić głośniki sufitowe boczne i tylne. Czy boczne powinny być na linii głowy, czy może trochę z przodu lub z tyło, oraz jak sprawa wygląda z tylnymi - jak bardzo za mają być?

Jeżeli macie więcej uwag lub porad co do rozmieszczenia, które widać na zdjęciu, to będę po stokroć za każdą wdzięczny :)

Z góry dzięki!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/116541-gdzie-ustawi%C4%87-go%C5%9Bniki/

doradził mi że na tak duże pomieszczenie i z tak mało zabudowaną przestrzenią (dużo gołych i gładkich ścian szklana ściana tuż za kanapą mało mebli..) nagłośnienie do poziomu kina wymagałoby znacznych nakładów i byłoby trudno pozbyć się efektu odbijania dźwięków

a jak myślisz po co jest autokalibracja w amplitunerach, ona załatwia całą sprawę z nagłośnieniem miejsca odsłuchowego dobierając odpowiednie parametry , nagłaśniasz sobie miejsce w którym będziesz siedział i oglądał a nie cały pokój. W miejscach w których masz zaznaczone głośniki sufitowe stawiasz na podstawkach monitorki a autokalibracja robi swoje, dobiera głośność poszczególnych głośników tak by cieszyć się dobrymi efektami takimi jak zaplanowali realizatorzy filmu. Można by je nawet trochę szerzej porozstawiać i spokojnie wystarczyłby 5.1. W takim rozwiązaniu jedynie czego się pozbywasz to głośników stojących na podłodze ( surroundów), Może gosć ze sklepu ma na myśli nagłośnienie ATMOS ( głośniki w suficie jako któryś tam z kolei kanał). A jaką polecił Ci do takiego nagłośnienia elektronikę ( amplituner)? Ciekawi mnie to. Fakt, gołe ściany nie sprzyjają akustyce pomieszczenia ale nie jest znowu na tyle źle , żeby wkładać głosniki w sufit .

Adek45,

Dzięki za spostrzeżenia. Nie skupialiśmy się z doradcą na specyficznych modelach Ampli. Chciałem ustalić jakie głśniki i gdzie ustawiać aby przygotować okablowanie przed tynkowaniem.

Byłem dzisiaj jeszcze w innym salonie i tam omawialiśmy ten sam temat. Znów padła propozycja głośników sufitowych ale tym razem w systemie 5.1 ponieważ część która będzie nagłaśniana ma kształt zbliżony do kwadratu i podobnie nie ma potrzeby robienie systemu 7.1.

Do tego centralny również zabudowany.

Jak duża będzie różnica między głośnikami efektowymi sufitowymi a monitorami na stojakach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.