Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe Pioneer VSX-818V + Mission - dylemat co zmienić/kupić

rafkop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po pierwsze chciałbym wszystkich forumowiczów przywitać jako, że jestem tu nowy a kultura wymaga :) Po drugie, no właśnie to może zacznę od tego, że nie dalej jak 5 lat temu stałem się szczęśliwym posiadaczem amplitunera AV Pioneer VSX-818V + zestaw kolumn Mission (Front to MV-6, Center to MV-C a surround to MV-2). Do dnia dzisiejszego nie dorobiłem się subwoofera. Żródłem muzyki jest komputer + DAC Audiotrak Prodigy Cube, natomiast jeśli chodzi o fimy to mam tu do wyboru BD odtwarzany z PS3 lub dekoder NC+.Pokój w którym owe znakomite efekty mają miejsce zaistnieć to otwarta przestrzeń: living room ok. 4 X 4 + kuchnia 5 X 2.5 (proszę o spojrzenie na dodaną grafikę, która pomoże przy zobrazowaniu tegoż pomieszczenia). Wysokość pokoju to 265 cm. Podłoga to drewniane panele. Oprócz tego na części gdzie są rozłożone kolumny mamy mały dywan, biurko komputerowe, 2 komody, ława oraz sofa.

Problem polega na tym, że przestałem odczuwać satysfakcję z wyżej wymienionego sprzętu i generalnie ciężko mi się pozytywnie wypowiedzieć na temat czy to słuchania muzyki (metal, rock, hip-hop, elektronika, reggae) czy też oglądania fimów, bo jest tu czegoś brak - dynamiki, muzykalności, separacji, głębi oraz ładnie schodzącego basu. Nastąpiło chyba zmęczenie materiału lub zmęczenie użytkownika i czas na zmiany. Jako, że muzyka odgrywa tutaj bardzo ważną rolę to zastanawiałem się nad zmianą frontów na np. Tannoy DC6T (cena za parę to €449.99) i dołożenie jakiegoś subwoofera co by pomóc przy efektach kinowych - tutaj pomyślałem o naszym rodzimym np. STX S-200. Pytanie, czy to ma jakikolwiek sens bez zmiany amplitunera? Kolejny problem, ale chyba największy to mieszkam za granicami naszej ojczyzny (Irlandia) i ciężko mi tu będzie z odsłuchem. Dlatego proszę was rodaków o pomoc w kwestii tego w jakim kierunku powinienem pójść jeśli chciałbym ten mój system poprawić i co by tu zmienić aby móc na powrót cieszyć się z okrywania ulubionych utworów muzycznych na nowo.

Ps. sklep z którego mogę skorzystać to np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps2. Osobny (dodatkowy) wzmacniacz nie wchodzi w grę

Ps3. Budżet to €1000

Pozdrawiam i czekam na propozycję.

post-57137-0-21082600-1418673550_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego jeśli jesteś tam na wyspach to masz niebywałą okazję przyglądnąć się subom z firmy BK

Ukryta Zawartość

to naprawdę bardzo dobre konstrukcje i kupując np XXLS400 na pewno nie powiesz, że brak Ci basu czy to w kinie czy w muzie ale cena za sztukę to ponad 400 funtów, konkretnie 425, uwierz, opłaca się, za suba z takimi możliwościami jak on musiałbyś u nas w kraju zapłacić 4-5 tys zł czyli dwa razy tyle, to naprawdę konkretna maszyna i nie zastanawiaj się nad niczym innym słabszym i mniejszym , brakuje Ci kasy, dozbieraj , dobrze Ci radzę.

Paleta kolorów jest nieprzeciętna a i dodatki typu kolce, kable: zasilający, sygnałowy neutrik oraz RCA,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) HiFi/Sub_Woofers/XXLS400DF.htm

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz test swojego ampla i zaskoczyło mnie to , że po hdmi nie pobiera sygnału do dekodowania , oto fragment z tego testu:

"Dwóm wejściom HDMI towarzyszy jedno wyjście. Porty HDMI pełnią jedynie rolę przełączników sygnału i to tylko dla wideo. Pioneer VSX-818 nie potrafi pobierać i dekodować dźwięku z HDMI. Potrzebne więc będą dodatkowe, klasyczne połączenia, już z wykorzystaniem gniazd optycznych lub gniazda koaksjalnego."

Myślę wiec, że chyba też najwyższy czas odnowić i ten element kina d. U góry podałem Ci linka z tematu związanego z kolumnami, które sobie wybrałeś i tam Kolega wziął bądź chciał wziąć Marantza jednak to wzmacniacz stereo ale z mocą rzędu 40-50 W , spróbuj przyjrzeć się amplitunerom Marantza. Od razu napiszę, że moc amplitunerów podawana jest z wysterowanym jednym kanałem czyli z podłączoną jedną kolumną , przy podłączaniu każdej następnej moc spada i w zależności od tego jak wydajny jest zasilacz może spaść aż do 30-tu, 40-tu kilku Watów na kanał przy podłączonych wszystkich pięciu kolumnach. Chodziło mi o to , żebyś nie sugerował się podaną mocą np 5x150W bo w rzeczywistości może być 5x np 50 W . Mocniejsze, wydajniejsze zasilacze będą w wyższych modelach ma się rozumieć. Te kolumny Tannoy-a mają zalecaną moc wzmacniacza od 20 aż do 175 Watów wiec spokojnie taki amplituner z zakresu 2 tys zł da radę je napędzić, np Marantz SR 5008 , przy wysterowanych dwóch kanałach (czyli stereo) ma moc 100W więc spokojnie da ładny impulsik na te kolumny Tannoy-a. Cena u nas to nieco ponad 2 tys zł.

Powodzonka.

Ukryta Zawartość

tu masz test tego suba

Jeszcze niedawno nosiłem się z zamiarem jego kupna ale wpadł mi w ręce inny z którego też jestem zadowolony to po pierwsze a po drugie nie wiem jak z przesyłem do nas do kraju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie wyższy model

Ale spokojnie ten 5008 da radę

No i ma dużo możliwości połączeniowych, ma wejścia i wyjścia pre out.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego jeśli jesteś tam na wyspach to masz niebywałą okazję przyglądnąć się subom z firmy BK

Ukryta Zawartość

to naprawdę bardzo dobre konstrukcje i kupując np XXLS400 na pewno nie powiesz, że brak Ci basu czy to w kinie czy w muzie ale cena za sztukę to ponad 400 funtów, konkretnie 425, uwierz, opłaca się, za suba z takimi możliwościami jak on musiałbyś u nas w kraju zapłacić 4-5 tys zł czyli dwa razy tyle, to naprawdę konkretna maszyna i nie zastanawiaj się nad niczym innym słabszym i mniejszym , brakuje Ci kasy, dozbieraj , dobrze Ci radzę.

Paleta kolorów jest nieprzeciętna a i dodatki typu kolce, kable: zasilający, sygnałowy neutrik oraz RCA,

Ukryta Zawartość

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz test swojego ampla i zaskoczyło mnie to , że po hdmi nie pobiera sygnału do dekodowania , oto fragment z tego testu:

"Dwóm wejściom HDMI towarzyszy jedno wyjście. Porty HDMI pełnią jedynie rolę przełączników sygnału i to tylko dla wideo. Pioneer VSX-818 nie potrafi pobierać i dekodować dźwięku z HDMI. Potrzebne więc będą dodatkowe, klasyczne połączenia, już z wykorzystaniem gniazd optycznych lub gniazda koaksjalnego."

Myślę wiec, że chyba też najwyższy czas odnowić i ten element kina d. U góry podałem Ci linka z tematu związanego z kolumnami, które sobie wybrałeś i tam Kolega wziął bądź chciał wziąć Marantza jednak to wzmacniacz stereo ale z mocą rzędu 40-50 W , spróbuj przyjrzeć się amplitunerom Marantza. Od razu napiszę, że moc amplitunerów podawana jest z wysterowanym jednym kanałem czyli z podłączoną jedną kolumną , przy podłączaniu każdej następnej moc spada i w zależności od tego jak wydajny jest zasilacz może spaść aż do 30-tu, 40-tu kilku Watów na kanał przy podłączonych wszystkich pięciu kolumnach. Chodziło mi o to , żebyś nie sugerował się podaną mocą np 5x150W bo w rzeczywistości może być 5x np 50 W . Mocniejsze, wydajniejsze zasilacze będą w wyższych modelach ma się rozumieć. Te kolumny Tannoy-a mają zalecaną moc wzmacniacza od 20 aż do 175 Watów wiec spokojnie taki amplituner z zakresu 2 tys zł da radę je napędzić, np Marantz SR 5008 , przy wysterowanych dwóch kanałach (czyli stereo) ma moc 100W więc spokojnie da ładny impulsik na te kolumny Tannoy-a. Cena u nas to nieco ponad 2 tys zł.

Powodzonka.

Ukryta Zawartość

tu masz test tego suba

Jeszcze niedawno nosiłem się z zamiarem jego kupna ale wpadł mi w ręce inny z którego też jestem zadowolony to po pierwsze a po drugie nie wiem jak z przesyłem do nas do kraju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie wyższy model

Ale spokojnie ten 5008 da radę

No i ma dużo możliwości połączeniowych, ma wejścia i wyjścia pre out.

Witam serdecznie,

Bardzo dziękuje za poradę i odpowiedź. Muszę przyznać, że dałeś do myślenia :) Największy problem jaki mam to brak możliwości odsłuchu bo w pobliżu żadnego sklepu z dobrym audio nie znajdę (pozostaje mi wycieczka do ojczyzny :). Z drugiej strony kupiłem słuchawki Denon AHD-600 po recenzjach i jestem bardzo zadowolony, więc może z kolumnami też się uda.

Zastanawiam się jak wygląda połączenie Tannoy DC6T z Marantzem + ciężka metalowa muzyka? Może któryś z forumowiczów próbował takiego połączenia?

Jakie inne marki amplitunery są polecane do takiego grania, może np. ONKYO TXNR636 lub YAMAHA RXV777?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się jak wygląda połączenie Tannoy DC6T z Marantzem + ciężka metalowa muzyka? Może któryś z forumowiczów próbował takiego połączenia?

Jakie inne marki amplitunery są polecane do takiego grania, może np. ONKYO TXNR636 lub YAMAHA RXV777

Spróbuj zadać podobne pytanie w dziale stereo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.