Skocz do zawartości
IGNORED

co zamiast acoustic energy eagis one? do linna majik-I

Krzysztof_57110

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zestaw ae aegis one z 98 r. na podstawkach VAP napędza je Linn Majik-I źródło to pioneer pd-s605. Słucham różnej muzyki chilli ale też troche jazz-u pop-u itd.

Pomieszczenie ma 7×5 m na dłuższej ścianie stoję kolumny, ale na boku liczac od lewej na jej 2.8-3 metra ponieważ dalej jest na środku tego pomieszczenia kominek o wymiarach 1,5×1,5m który jest odsuniety od dłuższej ściany o 1,5 m a od krótszej o 2,6 m. Po lewej stronie patrzac na scenę sa dwa okna po 1.2 m szerokosci na 1,8 m wysokości. Tworzy to wirualne pomieszczenie o pow. ok. 13m2. W pomieszczeniu jest kanapa pod przeciwna scenie ściana w połowie odległości stoi fotel i pufa oraz stolik z szklanym blatem. Kolumienki dobrze grają odsunięte od tylnej ściany o ok. 1 m a od pocznej o ok. 0,5-0,7 m barwa ich w tym zestawieniu mi odpowiada mam je już 17 lat myślałem o ae nowszych nie nowych. Zmiana ma dać rozwinąć skrzydła wzmacniaczowi, który ma zostać z systemu.

Dolne pasmo ma być jak najbardziej kontrolowane kosztem ilości, średnica ciepła, miękką, właściwie zaznaczona. Chciałbym osiągnąć bogata mikrodynamike tylko czy nie będzie to kosztem zbyt ostrego brzmienia.

Lubię gdy muzyka sączy się nasycona powietrzem i detalami. Basu w moim zestawie jest nawet ok. Brak mu poukladania sceny naturalniej brzmiacych talerzy. Pasmo rozkłada się natomiast przyzwoicie dobrze gdy jestem bliżej systemu tak w odległości ok. 2,5 m byłoby dobrze gdybym mógł siedzieć 3,5-4m od głośników. Nie widzę możliwości na dodatkowe wygluszenie pomieszczenia ściany są gładkie regipsowe pod nimi jest wygluszenie z wełny kamiennej na ok. 17 cm i tyle samo dalej jest drewnianej ściany.

Szukam czegos więcej niż moje ae. Ps. Uczciwie bedzie gdy dodam, że zwrotnicę zlutowalem pkt. w pkt. bylo to konieczne do bi-wiringu a kable wewnetrzne mają średnicę 3,5 mm phonara z lat 90 tych. Brzmia lekko przejrzyściej niż oryginalnie. Na tym etapie obraz sceny odrywa się od głośników, mam też łatwość z lokalizowaniem instrumentów oraz bobrą głębię.

• 4 tygodnie później...

To pomieszczenie ma 35 m a nie 13 m. Szukałbym podłogówek a nie monitorów. Np. Dali 450, Tannoy R2 czy Avance Omega 509.

Dzięki, ale wbrew pozorom nie mam klopotu z dolem tylko z górą średnicy;-) Pierwsze kolumny o który myślę to harbety i to p3esr one slyna ze srednicy. Sluchalem eposow 15.2 i to nie sa kolumny dla linna. Sa to wybitne kolumny i pewnie jak linn nie znajdzie partnerek to go zmienie;-(

Tannoy mam w budzetow wydaniu w srednicy wiecej sie dzieje niż w eagis one ale gora i blas gdzies przepada. O dali czytalem, ze srodek ma lekko wycofany. Przy tych kolumnach o ktory pisalem brak jest mikrodynamiki. Majik z aegis one jest muzykalny ale i jakis nijaki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.