Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza, czy zewnętrzny DAC?

VVicher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Aktualnie posiadam zestaw NAD C326BEE + Dynaudio Focus 160, źródłem dźwięku jest komputer stacjonarny. Obecnie mam stereo podłączone analogowo kabelkiem i chciałbym przejść na przesył cyfrowy, wyeliminować tym samym dodatkową kartę dźwiękową...

I tu pojawia się problem. Nie mam na czym zdekodować sygnał cyfrowy, pierwsza myśl to zakup DACa, ale po przejrzeniu oferty i porównaniu cen doszedłem do wniosku, że to może być dobry moment na wymianę wzmacniacza na coś wyższej klasy. I pytanie - czy lepiej zostawić aktualny wzmacniacz i dokupić DAC (jeśli tak, to jaki, zakładając budżet około 1500zł), czy może kupić wzmiacniacz z wbudowanym DAC? Na wzmacniacz oczywiście mógłbym przeznaczyć więcej gotówki.

W oko mi wpadły dwa modele:

- NAD C356BEE DAC - lubię swojego NADa, więc pewnie bym nie był zawiedziony? No i ma USB, za to brak coaxiala.

- Rotel RA-12 V2 - plusuje dla mnie wyglądem i przede wszystkim wejściami toslink i coaxial. Ponoć niestety nie ma możliwości podłączenia do niego peceta przez USB na tylnej ściance.

Ciężko sprecyzować do jakiej muzyki ma to być, bo przewija się u mnie wszystko, zaczynając od lekkiej elektroniki, new age, a kończąc na death/black metalu. Ma być w każdym razie fajnie, dynamicznie, z wykopem, bez zamulania, ale też bez przesadnej szorstkości i katowania uszu.

Co zagra lepiej? C326BEE + jakiś DAC, czy po prostu lepiej zmienić wzmacniacz? Który z w/w byście polecali?

Rotel jest dostępny w sklepie niedaleko, więc posłuchać go mogę, szkoda że niestety nie będzie możliwości posłuchania na takich samych kolumnach jak moje, więc to i tak błądzenie po omacku... W innym sklepie znowu będzie dostępny NAD i Dynnki.

Zewnętrzny DAC.

Te zintegrowane są poprostu słabe.

Jeśli jesteś zadowolony ze wzmacniacza to nie kombinuj.

Za 1500 będzie bardzo przyzwoity DAC.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Zadowolony w sumie jestem, może by się przydało więcej klarowności przy naprawdę ostrej muzyce, ale może się okazać, że po przejściu na wyjście optyczne będzie znacznie lepiej, niż analogowo z karty dźwiękowej mimo, że ta nie należy do cieniasów.

Nie wiem jeszcze czy dobrze rozumiem - wyjście optyczne (toslink) z płyty głównej pozwoli na ominięcie badziewnego zintegrowanego konwertera zwanego szumnie kartą dźwiękową i będzie działać jak normalne wyjście analogowe, czyli podpinam i mam normalny dźwięk stereo z PC, jak na analogu?

No i wtedy powstaje pytanie jaki DAC wybrać? Chciałbym, żeby urządzenie było półkowe (nie jak np. Arcam rLink, który wygląda jak "schowaj za szafą i zapomnij") i miało przynajmniej komplet złącz usb/toslink/coaxial... Może się okazać, że w przyszłości dojdzie jeszcze odtwarzacz CD, który też bym chciał podłączyć przez DACa.

Wypożycz CA SM6-v1-podłącz go w trybie PRE do Nada w końcówkę mocy(main in)-i zobacz czy ci będzie pasowało.

Masz wymiar,masz komplet wejść,masz regulację głośności,radio internetowe i przyzwoity DAC,i odtwarzacz strumieniowy.

Za 1500 pln bywają w odsprzedaży-a jak ma być nowy to 2 z haczykiem. :)-myślę że to dobra propozycja cenowa za to co otrzymasz.

Na odtwarzaczu mi kompletnie nie zależy, na radiu również nie, pisząc półkowe miałem na myśli jakieś konstrukcje mini, typu CA DacMagic 100. Nie wiem tylko czy spełni moje oczekiwania brzmieniowe...

A, urządzenie ma być nowe. :)

Jak nie posłuchasz to się nie przekonasz.:)

To czy ci zależy czy nie (na obecną chwilę) może być mniej istotne-co on posiada-od przybytku głowa ponoć nie boli.:)

A po 1500 pln koledzy wystawiali je jeszcze na gwarancji-:) więc prawie jak NOWY.

Posłuchałbym, bardzo chętnie. Tylko skąd wytrzasnąć takie urządzenie. :) No i nadal mnie nurtuje pytanie, zanim jeszcze zacznę czegokolwiek szukać do wypożyczenia, w kwestii wyjścia optycznego... ale to już chyba temat na dział PC Audio...

Witaj,

ale podobny temat do mojego założyłeś. Też mam NAD C326 i myślę nad C356 DAC albo Rotel RA-12 ( z tym że ja zmieniam całą elektronikę z CD). Ja nie chcę dodatkowych urządzeń w okolicy mebli więc wybiorę coś pomiędzy tymi dwoma, ale ja mam z tym fajnie, że oba urządzenia posłucham w jednym miejscu. Ja nie chcę oddzielnego DAC. Dam znać jutro jakie różnice pomiędzy 326BEE a 356 i 375 z DAC a tym Rotelem.

Daruję sobie zmianę wzmacniacza, pierw spróbuję wypożyczyć do testów jakiegoś DACa. Mnie osobne urządzenie nie przeszkadza, a w przyszłości zwiększy możliwości upgrade systemu przez większy wybór wzmacniaczy, bo nie będę musiał sugerować się obecnością wejść cyfrowych. A że jedno urządzenie do włączenia więcej - cóż, mnie to nie przeszkadza.

Niestety nie będę miał możliwości przetestowania Rotela i NADa na tych samych kolumnach, nie mówiąc już nawet o takich samych jak moje w przypadku Rotela. Niestety sklep, który ma taki wzmacniacz na stanie, nie sprzedaje Dynaudio.

Posłuchałbym, bardzo chętnie. Tylko skąd wytrzasnąć takie urządzenie. :) No i nadal mnie nurtuje pytanie, zanim jeszcze zacznę czegokolwiek szukać do wypożyczenia, w kwestii wyjścia optycznego... ale to już chyba temat na dział PC Audio...

Wejścia i wyjścia cyfrowe(optyczne też)

A urządzenie wyśle ci połowa salonów w Polsce za kaucją.

Gość numik

(Konto usunięte)

no qrde;p;p, Arcam już wg mnie wystarcza, miałem tydzień i dla mnie bomba, świetny DAC, Ja miałem tego Rotela, no dźwięk bez rewelacji. Te nowe mocne wzmaki AMC mają chyba opcję DAC (chyba), wg mnie lepiej mieć dobry wzmak i naprawde dobrego DACA jednak od wszystkiego w jednym. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do.....;p

Mówią, że tylko krowa nie zmienia poglądów... sprzęt kupiony, po wycieczce do zaprzyjaźnionego sklepu i teście odsłuchowym (na takim zestawie wzmacniacz + kolumny jak mój), do domu wróciłem z CA SM6 v1. :D

Działa pięknie, gra wyśmienicie. :)

Dzięki za rady. :)

Próbowałem, ale jakoś mnie nie zmiotło. Nie wsłuchiwałem się jednak, gdyż... irytowała mnie od samego początku regulacja głośności w SM6 - lubię potencjometrem, a nie skokowo. :) No ale to jest ogólnie temat na dłuższe zabawy, fajnie że można z tym kombinować, ale póki co jednak wpiąłem się "normalnie" i jest pysznie. W sumie nie przypuszczałem nawet, że mój mały NAD potrafi tak ładnie zagrać. :)

Aż chce się słuchać muzyki. ^.^

P.s. Jednak to radio internetowe nie jest takie bez sensu. :)

Tylko ze przy braku sygnalu do pre z nada wzmacniacz sie wyłączy... Chyba ze co 25 minut pokrecimy czyms w nadzie zeby czujka wiedziala ze nie spimy :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Próbowałem, ale jakoś mnie nie zmiotło. Nie wsłuchiwałem się jednak, gdyż... irytowała mnie od samego początku regulacja głośności w SM6 - lubię potencjometrem, a nie skokowo. :) No ale to jest ogólnie temat na dłuższe zabawy, fajnie że można z tym kombinować, ale póki co jednak wpiąłem się "normalnie" i jest pysznie. W sumie nie przypuszczałem nawet, że mój mały NAD potrafi tak ładnie zagrać. :)

Aż chce się słuchać muzyki. ^.^

P.s. Jednak to radio internetowe nie jest takie bez sensu. :)

To pokombinuj,mnie te skoki o 4db też nerwiły-ale sama końcówka ,przynajmniej w 356 gra "inaczej" :)

Tylko ze przy braku sygnalu do pre z nada wzmacniacz sie wyłączy... Chyba ze co 25 minut pokrecimy czyms w nadzie zeby czujka wiedziala ze nie spimy :)

No nie wiem jak ma ten kolega w 326,ale w 356,i 375 z przed roku-jest taki trik-trzymamy STANDBY i wciskamy MP(wzmacniacz włączony)-po ok 3sek,mignie dioda zasilania(ta niebieska koło standby) i czujnik wyłączony. ;)

Było o tym z rok temu-do klubu zapraszam. ;)

Nazywa to się"wyłączyć funkcję EKO"

Owszem, sama końcówka gra inaczej, jednak z 326 mam wrażenie, że brzmienie staje się bardziej spokojne, traci przy tym trochę z lubianego przeze mnie charakteru NADa. Może z 356 jest ciekawszy efekt, póki co jednak zostaję przy konfiguracji z wykorzystaniem pre NADa. Więcej funu ze słuchania. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.