Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wkładki MM do unipivota

Gość Roxi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Witam kolegów

Otóż zakupiłem niedawno mój drugi w życiu gramofon Opera Consonance Isolde z takim ramieniem:

http://www.opera-consonance.com/products/analog/T988-1288.htm

Do tego lampowe pre produkcji DIY. Jako OEM dostałem Ortofona 2M Red.

Zarówno z gramofonu jak i z PRE jestem bardzo zadowolony, ale 'najsłabszym' ogniwem jest ta wkładka.

Z racji tego, że PRE jest w obecnej formie dedykowane do MM to do takich wkładek mój wybór na tą chwilę się ogranicza. Budżet na wkładkę, to okolice 2 tys. Jeśli chodzi o to czego oczekuję, to w zasadzie klimatu jaki ma ten Ortofon, czyli neutralności bez specjalnego eksponowania podzakresów.

Będę wdzięczny za propozycje i sugestie doświadczonych kolegów uwzględniając możliwości tego ramienia, bo nie jestem zbyt biegły w analogu :)

A spotkałem się z opinią, że to 'cięzkie' ramie w regulacji i nie specjalnie nadaje się na początek przygody z gramofonem. Po dwóch tygodniach jego użytkowania jestem jednak bardzo zadowolony i nie sprawia najmniejszych problemów. Ciekawostką tego gramofonu są umieszczone cztery piłeczki do squasha czy golfa :) na których jest posadowiony.

Gość vasa

(Konto usunięte)

to czego oczekuję, to w zasadzie klimatu jaki ma ten Ortofon, czyli neutralności bez specjalnego eksponowania podzakresów.

To kup jeden z wyższych modeli serii 2M. Do wyboru jak u Kieslowskiego; niebieski, brązowy, czarny.

A tak na marginesie, to ramię to senny koszmar każdego z nas jeżeli chodzi o kalibrację.

Zanim zaczniesz kupować nową wkładkę to upewnij się że kalibracja obecnej jest właściwa. A do kalibracji takiego brązowego lub czarnego Ortofona to przydałby się ktoś naprawdę biegły.

Chyba że sam jesteś mistrzem, to wtedy miłego słuchania.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Nie jestem niestety mistrzem :) ale wkładka została skalibrowana przez fachowy serwis. Co się jednak nasłuchałem... że miało być w zestawie proste ramię, a z robiło się z tego 2h :) W trakcie kalibracji jeszcze padło ze 100 ostrzeżeń, że może być niestabilne, 'latać', nie dla początkujących itd. Jednak jak się okazało, to po uruchomieniu okazało się, że obawy się nie sprawdziły i ramie zachwuje się ku zaskoczeniu nad wyraz stabilnie :) Pan serwisant sam był tym faktem zresztą zaskoczony...

Wracając do wkładki, to Ortofon jakby naturalnie wiem... Może jeszcze jakieś pomysły :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Może jeszcze jakieś pomysły :)

Jeżeli Ortofon Ci pasuje to może Benz Micro Silver. Wysokopoziomowa wkładka MC od Szwajcarów.

W materiałach nie znalazłem informacji o masie efektywnej tego ramienia.

Ciekawe czy pan "Fachowy Serwis" sprawdził częstotliwość drgań własnych tego ramienia z 2M red? To by trochę pomogło. A może gdzieś na pudełku jest napis "arm effective mass"?

Sprawdzę to jutro w instrukcji, albo napiszę do Opery...

Doskonałą wkładką współgrającą z tym ramieniem może być w tym przypadku rownież Goldring Gi 2400 (budżet ok 1900zł) Kazde ramię można wyregulować tylko należy mieć czym i wiedzieć jak to zrobić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Roxi

(Konto usunięte)

Doskonałą wkładką współgrającą z tym ramieniem może być w tym przypadku rownież Goldring Gi 2400 (budżet ok 1900zł) Kazde ramię można wyregulować tylko należy mieć czym i wiedzieć jak to zrobić?

Miałem w poprzednim gramofonie Goldringa 1042 i mi się podobał. Czy ta wkładka gra podobnie?

Z ciekawostem na temat Opery, to firma ta jest producentem gramofonów dla:

http://www.welltemperedlab.net/

Stylistyka plinty w Operze jest ciut inna, bardziej podobna do Lina, ale cała reszta to praktycznie Well Tempered. Różnica oczywiście jest w cenie, bo znacznie niższa.

Pytanie kto kogo jeszcze zasila technologią:)

Jeśli chodzi o jakość wykonania, to spokojnie można by dowolne logo na nim kleić i nie ograniczać marketingowej fantazji...

Roxi>

jeśli mogę prosić powiedz proszę jak wygląda fachowy serwis -bom ciekaw :)

jakie narzędzia Pan Serwisant przyniósł, jakich płyt testowych używał, z jakiego szablonu korzystał

z grzeczności się nie spytam jak ustawiał azymut bo przecież to tania wkładka no i 2h się zrobiło

ale,

zastanawia mnie jedno

wiesz chociaż jaką częstotliwość rezonansową ma twój układ wkładka ramię, bo to powinieneś wiedzieć po takiej wizycie.

teraz czytam i widzę że vasa mnie uprzedził ;))

z wkładek to raczej skromny wybór trzymałbym się ortofona

pozdr.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Roxi>

jeśli mogę prosić powiedz proszę jak wygląda fachowy serwis -bom ciekaw :)

jakie narzędzia Pan Serwisant przyniósł, jakich płyt testowych używał, z jakiego szablonu korzystał

z grzeczności się nie spytam jak ustawiał azymut bo przecież to tania wkładka no i 2h się zrobiło

ale,

zastanawia mnie jedno

wiesz chociaż jaką częstotliwość rezonansową ma twój układ wkładka ramię, bo to powinieneś wiedzieć po takiej wizycie.

teraz czytam i widzę że vasa mnie uprzedził ;))

z wkładek to raczej skromny wybór trzymałbym się ortofona

pozdr.

Na każde słowo człowiek musi uważać na forum :)

Szanowny pan nazywa się Kornel Mikołajec z Katowic, bo to tajemnicą najmniejszą nie jest.

O wyposażenie jakim dysponuje w swoim warsztacie pracy, wiedzę i inne sprawy techniczne możesz zapytać go bezpośrednio :)

Celowo nie napisałem od razu, bo po co?

Gość Roxi

(Konto usunięte)

I jak rozważania o wkładce?

Opera odpowiedziała coś?

Odpowiedzieli, ale tyle co już wiem:

Hello Daniel

T988

Mounting distance arm base

214mm

Tonearm length

9''

Armtube made of

carbon-fibre

Overhang

16mm

Offset

23 degree

Cartridge weight

4 -22g

Downforce range

10-35mN

Weight(without counterweight)

52g

Counterweight

85g

Best Regards!

--------------------------

A wczoraj był u mnie kolega ze swoim gramofonem i wkładką Shure 15 mk3 z japońską igła.

Okazało się, że w tym Ortofonie moim nie ma "połowy muzyki"... i wkładkę wymienić trzeba koniecznie :)

Na szczęście "fachowy serwis" ma u siebie kilka różnych gramofonów od klientów w serwisie i doświadczenia w temacie...również w doborze do ramienia unipivota.

Wkładki, to niestety nie DAC, to trzeba będzie trochę w ciemno coś zamówić. Kupię coś na koniec miesiąca, bo teraz szykuje się długi wyjazd...

Dzięki Vasa za pomoc :)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

No odpowiedziała,ale w dalszym ciągu nie wiadomo jaka jest masa efektywna tego ramienia.Trudno to zrozumieć.Podstawowy parametr przy doborze wkładki.Patrząc na materiał z jakiego jest zrobiona rurka ,mozna przypuszczać ,że mamy do czynienia z masą miedzy 9-12 gram (tak tylko sobie gdybam)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Kolega fubb ma rację, bo "fachowy serwis" powinien wiedzieć jak to ustawiał, a ja dopytać o elementarne sprawy. Niestety był to okres przedświąteczny i pan Konrad zamiast choinkę stroić i przebrać się już za świętego mikołaja, to uległ moim naciskom i wszystko się odbyło 'w locie' i wyszedłem niedouczony, pogoniony przez psa i deszcz :) Przy następnej wizycie lepiej go wypytam i się podszkolę :) ale to już nowa wkładka będzie wisiała...

Gość vasa

(Konto usunięte)

mozna przypuszczać ,że mamy do czynienia z masą miedzy 9-12 gram (tak tylko sobie gdybam)

W sumie to można położyć na talerz płytę testową, sprawdzić przy jakiej częstotliwości jest rezonans i oszacować masę ramienia.

Myślę że Twoje gdybanie by się sprawdziło bliżej 9g.

Ramię wygląda fajnie tylko przeraża mnie kwestia ewentualnego ustawienia azymutu, to można zrobić jedynie przekręcając przeciwwagę.

Jak obrócić to wszystko o np o 2 stopnie w lewo ???

Druga sprawa to brak oparcia dla jakiegoś protractora na osi pionowej. Przydałby się tam jakiś punkt oparcia.

Z chęcią bym też posłuchał jakie zmiany wprowadzi utopienie go w oleju.

-> Roxi

Możesz napisać gdzie kupiłeś to ramię? (lub całego gramiaka)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Obawiam się,że pan Konrad też nie będzie wiedzieć jaka jest masa efektywna tego ramienia ,jesli producent nie poda. Ustawiałem unipivot kilkakrotnie i potrzeba jedynie cierpliwości i to dużo.

Azymut nie jest tu problemem-) lekkie odchylenie przeciwwago od "zwisu" załatwia sprawę . Potrzebna jedynie malutka poziomica z naniesioną podziałką w stopnisch (jak u Feickerta) i gra muzyka tralalala.-)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

W sumie to można położyć na talerz płytę testową, sprawdzić przy jakiej częstotliwości jest rezonans i oszacować masę ramienia.

Myślę że Twoje gdybanie by się sprawdziło bliżej 9g.

Ramię wygląda fajnie tylko przeraża mnie kwestia ewentualnego ustawienia azymutu, to można zrobić jedynie przekręcając przeciwwagę.

Jak obrócić to wszystko o np o 2 stopnie w lewo ???

Druga sprawa to brak oparcia dla jakiegoś protractora na osi pionowej. Przydałby się tam jakiś punkt oparcia.

Z chęcią bym też posłuchał jakie zmiany wprowadzi utopienie go w oleju.

-> Roxi

Możesz napisać gdzie kupiłeś to ramię? (lub całego gramiaka)

Trudno mi na razie się do tego o czym piszesz ustosunkować, ale wiedzę uzupełnię u źródła...trochę te jednak potrwa. Zresztą "mam obiecane" w dobrej cenie drugie takie ramie obrandowane jako "Well Tempered" z tą piłeczką golfową umieszczoną od góry zatopioną w oleju. One idealnie również pasuje do mojej plinty. Choć jak widziałem, to WT ma praktycznie identyczne ramie w swojej ofercie, co ja mam. Gramofon kupiłem razem z ramieniem w PL. Można o niego jak coś zapytać u dystrybutora Cayin - Studio16Hertz, bo Opery jakiejś zmasowanej dystrybucji się teraz nie robi.

Nie chciałbym nikogo urazić, ale miałem wcześniej Pro-jecta 5.1 to przy tej Operze wygląda jak odpustowa zabawka plastikowa. Rochu chwalił Regę i już bym ją kupił prawie.. :)

Opera to wiadomo Chińczyk, ale począwszy od wyposażenia w kartonie: pokrywa, płyta do obrotów, zapasowe paski, kilka butelek olejów itd. Sama plinta ciężka i bardzo solidnie wykonana. Ramię również sprawia bardzo pozytywne wrażenie. Co potrafi, to zobaczymy z nowa wkładką. Specjalnie mi się tylko design taki vintage nie podobał, ale w realu lepiej to wygląda, ma to jakiś spójny styl i co najważniejsze gra. Nie kupiłbym go w ciemno, ale słuchałem i widziałem na AS w tym roku i mi się spodobał i kupiłem... :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Proszę bardzo...

Bardzo to ładnie wygląda.

Reszta ołtarza też piknie :)

Tylko że najsłabszym ogniwem tego wszystkiego może się okazać .... nowa wkładka.

Może warto pomyśleć o trafach dopasowujących do preampa i kupno jakiejś MC LO ?

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Bardzo to ładnie wygląda.

Reszta ołtarza też piknie :)

Tylko że najsłabszym ogniwem tego wszystkiego może się okazać .... nowa wkładka.

Może warto pomyśleć o trafach dopasowujących do preampa i kupno jakiejś MC LO ?

Dzięki, pre ponoć prezentuje dobry poziom i mogę mu zrobić "upgread" do MC, ale trochę rozłożę sobie przyjemności w czasie, bo to wiadomo, że człowiek musi kupić myjkę itd. Teraz trzeba się na płytach skoncentrować najbardziej, bo już mi się nie chce specjalnie w sprzętach grzebać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.