Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V477 i dobór głośników

qidd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako nowicjusz na forum chciałbym się najpierw przywitać.

Dźwięk dobry!

Przeszukałem forum w sprawie tematu i znalazłem wpis Q21 - że poleca Jamo (XXX).

Mam jednak kilka warunków do spełnienia. Może ktoś mi będzie w stanie pomóc?

Mam dwa zestawy muzyczne - jeden do audio (i tylko do audio) - Cambridge Audio seria 6XX (wzmacniacz +CD) + Monitor Audio BX5

i zestaw do kina domowego - Yamaha RX-V477 + BR Sony + ..???? no własnie co :)

ampi wybrałem świadomie .. nie potrzebuje wodotrysków i extra mocy - tez ampli całkowicie zaspokaja moje oczekiwania

zestaw ten ma służyć do obsłsugi filmów - koncertów BR i DVD - i radio (net i analog). Jak pisałem, audio obsługuje mi mój brytolski zestaw :)

odległość od kolumn ok 4.5m - pokój otwarty ok 25m2.

CA + MA - spokojnie zaspokaja mi apetyt na dobry dźwięk - moc i scene :)

Filmy oglądam różne, raczej dynamiczne - koncerty od jazzu do rocka - radio .. hmm jak to radio :) - wiec dźwięk interesuje mnie dynamiczny - wyraźny - może być ostry

Zestaw 5.0 (bowiem suba w razie czego mam) musze zakupic na raty - najlepiej w Euro (sorry, nie chcialem krypciochy ale okreslam warunki) - to znacznie ogranicza mi pole

1. Yamaha NS-F160 + NS-P160

2. Wharfedale Diamond 10.4

3. Yamaha NS-F150 + NS-P150

podobaja mi się (wizualnie) - Wharfedale Obsidian 600 HCP 5,0, ale niestety sa tak głebokie, ze przy TV zrobiłby mi się tunel :) - z tego powodu odpadają też Jamo S 628 HCS

a może szerzej?

4. Boston Acoustics SoundWare S 5.1

5. Yamaha NS-PA40

6. Boston Acoustics SoundWare XS 5.1 MKII

a może jeszcze inaczej?

7. Pylon Audio Pearl 25 + Pylon Audio Pearl Monitor

ale niestety nie mam centralnego w zestawie a bardzo mi na nim zalezy

wiec pytanie -- może ktoś coś ?

niestety odsłuchy odpadają - zajętość czasowo-pracowa + Euro RTV nie posiada w KRK tych zestawów i .. nie bedzie posiadac - wiec odsluch odpada

Q21 .. i inni obeznani z tematem - PLEASE HELP ME! :)

dziekuje i pozdrawiam

qidd

nie potrzebuje wodotrysków i extra mocy - tez ampli całkowicie zaspokaja moje oczekiwania

i tu się mylisz jak każdy,który zaczyna, jednak dziwi mnie trochę Twoje takie podejście do tej sprawy gdyż masz już dobry zestaw audio, nie wiem skąd takie przekonanie odn. mocy, duża moc wcale nie oznacza "piłowania" czy robienia dyskoteki w domu. Chodzi o dobre wysterowanie kolumn, danie im odpowiednio mocnego impulsu, żeby zagrały z odpowiednią dynamiką co przekłada się na odpowiednie wykorzystanie możliwości kolumn. Nawet przy cichym słuchaniu będą grały dynamicznie i z wykopem.Przy słabym zasilaczu nie będzie tego a takie właśnie mają te niskie modele amplitunerów. Moc tego amplitunera przy podłączonych wszystkich kolumnach może wynosić tylko ok 5x40W ( strzelam, ale może być i mniej a już na pewno nie więcej niż 50W) ze słabą mocą prądu więc kolumny mogą nie być w stanie pokazać na co je stać. Ty patrzyłeś na Obsidiany 600 czy Jamo 628, dobrze, że nie bierzesz ich bo te kolumny potrzebują dużo przestrzeni między nimi i wokoło z racji "basowców" umieszczonych na boku kolumny poza tym potrzebują (właśnie tego typu kolumny tego potrzebują- te z dużymi głośnikami basowymi) mocnego impulsu, żeby zagrały dynamicznie. Tym bardziej , że :

Filmy oglądam różne, raczej dynamiczne - koncerty od jazzu do rocka - radio .. hmm jak to radio :) - wiec dźwięk interesuje mnie dynamiczny

masz już odpowiedź dlaczego moc ma znaczenie. Nie uzyskasz tego ze słabego amplitunera i dużych kolumn(Obsidian,Jamo)

niestety odsłuchy odpadają - zajętość czasowo-pracowa + Euro RTV nie posiada w KRK tych zestawów i .. nie bedzie posiadac - wiec odsluch odpada

bierz cokolwiek w końcu to tylko kino a Ty i tak nie będziesz miał czasu by oglądać bo skoro nie masz czasu na odsłuch, ogarnij się,dla kogo wybierasz te kolumny, dla mnie, to przecież u Ciebie w domu będą grały, żeby nie powiedzieć stały, to Ty masz być zadowolony nie my a żeby Tobie podeszło ich brzmienie musisz posłuchać, co z tego , że powiedzmy "powiem" Ci, żebyś kupił któryś z tych zestawów (Boston czy Yamaha) jak może być, że po pierwszym seansie wg Ciebie będzie kiszka. A np mi one będą podchodziły. Wiesz o co mi chodzi. Każdy z nas ma inne preferencje brzmieniowe i na własne uszy musi się przekonać jak to czy tamto gra. Te zestawy z małymi satelitkami nie dadzą Ci do końca dobrego dynamicznego dźwięku w kinie. Mimo subwofera w zestawie. Poza tym nie nagłaśniasz całego pokoju i kuchni ( otwarty salon) tylko po autokalibracji miejsce odsłuchowe. Myślę, że zestaw Yamahy NSP 150 powinien dać radę. Ale mocy w kinie daje subwofer i tu ja bym nie oszczędzał tym bardziej, że to co 2 cytaty wyżej (raczej dynamiczne,dźwięk interesuje mnie dynamiczny). Można podać Ci i inne propozycje ale skoro podałeś swoje tzn, że proponowane przez nas mają zawierać się w takim samym przedziale cenowym a z tym może być niestety kiepsko. Po prostu nie będzie za dobrych zestawów. Nie wiem też czy warto podawać cokolwiek innego do tak słabego ampla. Kolumny nie zagrają jak powinny. Chyba, że jakieś z wyższą skutecznością typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może być też zestaw złożony z Paradigma i Mini Monitorów na przód:

Ukryta Zawartość

a na tyły Atom Monitor:

Ukryta Zawartość

centralny:

Ukryta Zawartość

ale cena wychodzi ponad 3 tys ,

Można też złożyć zestaw z kolumn Indiana Line i np Tesi 260 fronty:

Ukryta Zawartość

chyba, że wolisz podłogowe na fronty to Tesi 560 ale cena o wiele wyższa:

Ukryta Zawartość

na tyły Tesi 240:

Ukryta Zawartość

i centralny:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

ale to ok 4 tys

chyba , że zestaw niższego modelu Notta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masz to wszystko w jednym pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj.

Bardzo dziękuję za lekcje (pisze serio .. nie cwaniakuje)

Faktycznie - zestawy proponowane 'from moi' - maja niska skutecznosc a i wzmak do tych 'z wyzszej polki' nie nalez

co do róznic słuchowych - wiem .. przerabiałem :) natomiast, brak czasu na odsluch nie oznacza braku czasu na KD :) - pracuje codziennie od 8.30 do ok 19 wraz z sobotami - wiec z czasem krucho .. :)

Z Twoich prozycji ..

Klipsch F10-C10-B20 - fakt skuteczny ale i zapas mocy ma taki, ze moj ampli tego nawet w 20% nie wykorzysta :(

z tych, ktore proponowales to wyglada, ze Indiana Line Nota 555 jakos to uciagnie (zlych recenzji tez nie ma) - szału nie będzie .. ale uciagnie

moze tez Indiana Line Tesi 565 ..

te podstawkowe sa 8ohm wiec jeszcze mi obetnie mocy

te indiany pracuja w zakresie od 4 do 8 wiec nieco wiecej zostaje na końcówkach mocy

q

masz to wszystko w jednym pokoju.

Ukryta Zawartość

te strone znam - przeglądam

Dziekuję za głos w dyskusji

q

Ukryta Zawartość

a przegladajac q21 znalazlem jeszcze

Ukryta Zawartość

wiem, ze to ubozsza wersja serii BX, ale - dynamika w okolicah 90dB (91 / 88 / 91)

6 ohm - uciagnie (jako posrednio pomiedzy 4 a 8) .. wiec jakos ten moj ampli to uciagnie

tylko jak to zagra z Yamaha ..? oto jest pytanie ..

WIEM! :) podlacze moje BX5 do Yamahy i poslucham na stereo ..

zawsze to cos powie

Ukryta Zawartość

poprzepinalem .. posluchalem na moich BX5 - mają 8ohm .. wiec impedancja jest wieksza niz w MR4 - a i tak spokojnie dalo to rade

glosnosc wystarczajaca - dynamika tez .. tyle tylko, ze bez suba to nie pociagnie - bez suba spory ubytek basu. Nie bawilem sie jeszcze ustawieniami - moze jest jakas funkcja, ktora przerzuca caly bas na przody i niczego nie odcina. Ale z tym bede sie mierzyl jak juz bedzie konkretny zestaw kolumn. Choc kusza mnie tez te Indiana Line Tesi 565. Co lepsze?

jak dumacie?

poss/q/

jestem po odsluchu i ..

indiany odpadaja - Nota .. slabiutko. bas strasznie kartonowy i brak middle-basu. Tesi - calkiem podobnie - MR4 i MR6 - gora i srednie ok - bas rozlazly i niepunktkowy .. srednio sie tego sluchalo. Sluchalem zestawu melodika 420 - wszystko w miare gra .. ale zupelnie mi sie nie podobaja z wygladu. (a jak wiemy ma to znaczenie).

jako ostatni zestaw poszly JAMO C95 + C9 Cen w zestawie .. i zagralo to calkiem sprawnie - ale nawiazujac do piewszej odpowiedzi Adek45 .. nie maja wysokiej czułości 89dB - impedancja 6 ohm - ale minimalna zalecana moc wzmaka to 60W .. a jak wiemy moja Yamaha generuje (po podlaczeniu 5 glosnikow, jakies 50W) // nie podlaczalem satelit C91 ..

macie jeszcze jakies pomysly na zestaw?

aaa te Jamo z wygladu calkiem mi sie podobaja :)

q

Wybaczcie że się wtrące ale

sam małem sporo propozycji kupna kolumn i zachwalali jedne i drugie (mam yamahe rx-477) a jak poszedłem (pojechałem) na odsłuch to te które zachwalane były przez innych mi totalnie nie paowały, każdy ma jakieś inne preferencje na pewno większość z nas lubi fajne dolne brzmienie alejak dla mnie to środek jest najważniejszy aby słyszeć poprawnie gitare, perkusje/werblei inne i ja takie wybrałem - dół daje sub a środek sam sobie musisz wybrać

Płakaćmi się chce jak ludzie kupują kolumny wg opinii a nie odsłuchu i wtedy najwięcj tracą, sam się o tym przekonałem

Pozdrawiam

Dlatego, jak napisałem .. Odsluchy były :) i padło na zestaw PSB Alpha T1 + B1 + C1 - zakupiony juz.

BTW Jaroslaw - jakie masz?

Zakładając ten temat miałem na celu wyselekcjonowane wstępne jakichś zestawów .. Wysondowanie tego co użytkownicy tego wzmaka maja do niego podłączone i jak to co maja podlaczone , im gra ..

Dziękuje za pomoc ..

Q

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.