Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIOQUEST 6+ (8 żył) - jak bi-wiring ?

Bartlomiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio zakupiłem kabel AUDIOQUEST 6+ i postanowiłem przerobić go na wersję bi-wiring bo z tego co czytałem to nieźle się do tego nadaję. Jednak w przeciwieństwie do opisywanej kiedyś wersji podstawowej 6-żyłowej ten jest w wersji 8- żyłowej (jest to prawdopodobnie odmiana 6+ Indigo lub Agent). Dlatego mam zapytanie: czy ktoś ma doświadczenie jak najlepiej podpiąć ten kabel do kolumny dwu-drożnej w wersji bi-wiring ? Poszczególne żyły nie mają opisów tak jak w wersji 6-żyłowej, jedynie różnią się kolorami i grubością tzn: 4 żyły grube (21 awg), 2 średnie (19 awg) i 2 cienkie (17 awg) na kanał... Ponieważ kombinajcji jest dośc sporo dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Bartłomiej-Jeśli posiadasz głośniki trzydrożne takie rozwiązanie odpada.Korespondowałem swego czasu z Audiouestem,i na zadane pytanie dotyczące podwójnego okablowania odpowiedz była następująca.

Można zastosować jeden kabel do bi-wi pod warunkiem,że są podpięte do konstrukcji 2 lub 2.5 drożnych.

Zdecydowanie natomiast odrzuca się możliwość łączenia z konstrukcjami 3 drożnymi.

Dodatkowo uzyskałem poradę :najlepsza forma połączenia to dwa oddzielne przewody (zalecane odsunięcie od siebie ok 3cm).

Zresztą najlepiej wysłać do AQ maila i zapytać,zawsze udzielają odpowiedzi.

TK: Tak, jestem pewien, wiem że u nas jest popularna wersja 6 żyłowa ale seria Audiquest 6 jest dość obszerna (sam nawet nie wiedziałem że aż tyle jest kabli z tej "rodziny". Na samym kablu również jest dokładnie napisane jaki to kabel (i cała masa innych informacji z audioquesta (kierunkowość, rodzaj przewodnika itp.). Kabel jest oryginalny ze stanów (MADE IN U.S.A.) Więc to na pewno audioquest 6+.

Frank: Na szczęście moje kolumny są dwu-drożne więc mam nadzieję że pomysł podsunięty przez Gry-pa przyniesie ciekawy efekt.

Już jestem po testach i postanowiłem się podzielić wrażeniami i spostrzeżeniami. Na początek jedno wyjaśnienie: już chyba doszedłem jak to jest z modelem TYPE 6. Kabel ten u nas jest najbardziej popularny w wersji podstawowej (nazywa się dokładnie „TYPE 6”) która jest wersją 6-żyłową składającą się z 6 identycznych żył (jeśli chodzi o grubość). Modeli z rozszerzeniem 6+ jest kilkanaście, każdy z nich różni się ilością i rodzajem żył. Dokładnie jest to opisane na stronie Audiquesta w zakładce "Cable archive". Kabel, który ja mam jak wcześniej już napisałem jest w wersji 8-żyłowej. Dodatkowo żyły różnią się grubością, więc daje to szanse "poeksperymentowania".

Pora na wnioski z doświadczeń:

Po sugestii "gry-pa" podpiąłem kable w ten sposób, że cienkie i średnie żyły wpięte zostały w wysokotonowy głośnik a grube do niskośredniotonowego. Pierwsze, co dało się zauważyć to bardzo duża analityczność brzmienia i co za tym idzie dość chłodne brzmienie, z czego "znany" jest TYPE 6. Przestrzeń i efekty bezbłędne jednak przyjemność słuchania na dłuższą metę trochę mniejsza (wysokie tony potrafiły wyjść dość mocno na pierwszy plan, średnie czasem były zbyt natarczywe). Bas przyjemny nienarzucający się, jednak ogólnie ciepła w tym brzmieniu nie było.

Ponieważ zostało jeszcze kilka możliwości postanowiłem poeksperymentować: najpierw rozwiązanie trochę mniej rozsądne: żyły zostały tak połączone, że jedna para z żyłami: grubą i cienką wpięta została do wysokotonowego toru, do toru niskośredniotonowego została wpięta para z żyłami: grubą i średnia. Efekt: kolumny przykryte kocem... Dźwięki stłumione, dynamika już mniejsza, przestrzeń również straciła na głębi. Po prostu rozwiązanie w ogóle niedopuszczalne.

Trzecie sposób (odkrycie): do toru wysokotonowego wpiąłem parę z cienką żyła, pozostałe żyły: średnia i grube zostały wpięte do toru niskośredniotonowego. Efekt: brzmienie genialne! Jestem pod ogromnym wrażeniem: wysokotonowy głośnik gra pięknymi, soczystymi wysokimi tonami, są one w idealnej harmonii i równowadze z pozostałym pasmem. Średnie tony takie, że nie można oderwać ucha od wokali, bas pokazuję, że może brzmieć na dziesiątki sposobów. Trudno się oderwać od muzyki. Całość doskonale ze sobą się spasowuję także niczego nie jest ani za mało ani za dużo. To zestawienie idealnie sprawdziło się z moimi kolumnami GLD, w których w sekcji wysokotonowej pracuję HD3P Audaxa (rewelacja jeśli chodzi o głośnik wysokotonowy!), niskośrednietonowy to HM170G8 również Audaxa. Podsumowując: polecam tym, którzy mają ten kabel, poeksperymentować z nim, jeśli używają go w wersji bi-wiring. Nie wiem na ile można wpłynąć na brzmienie w wersji 6-żyłowej, bo tam wszystkie żyły są identyczne, więc zmiany mogą być trochę inne, ale warto popróbować. A tym, którzy mają wersję "więcej-żyłową" (6+) życzę udanych i owocnych eksperymentów!

Starczy już tego pisania - wracam do słuchania :-)

--->BARTŁOMIEJ

Z CZYSTEJ CIEKAWOŚCI. CO MASZ NAPISANE NA KABLU? TYP 6+ CZY INDYGO?

Tak, jestem pewien, wiem że u nas jest popularna wersja 6 żyłowa ale seria Audiquest 6 jest dość obszerna (sam nawet nie wiedziałem że aż tyle jest kabli z tej "rodziny"

U NAS? NIE! TYP 6- JEST KABLEM 6-CIO ŻYŁOWYM ZARÓWNO W WERSJI NA RYNEK USA JAK I NA EUROPĘ.

NIE MA RODZINY TYP 6!

BYŁA RODZINA "SPIRALED HYPERLITZ" DO KTÓREJ NALEŻAŁ M.IN. TYP 6, INDIGI I INNE

OBECNY TYP 6+ NALEŻY DO RODZINY "CIRCULAR ARRAY" I TEŻ JEST 6-CIO ŻYŁOWY

Już jestem po testach i postanowiłem się podzielić wrażeniami i spostrzeżeniami. Na początek jedno wyjaśnienie: już chyba doszedłem jak to jest z modelem TYPE 6. Kabel ten u nas jest najbardziej popularny w wersji podstawowej (nazywa się dokładnie "TYPE 6") która jest wersją 6-żyłową składającą się z 6 identycznych żył (jeśli chodzi o grubość). Modeli z rozszerzeniem 6+ jest kilkanaście, każdy z nich różni się ilością i rodzajem żył. Dokładnie jest to opisane na stronie Audiquesta w zakładce "Cable archive

W ZAKŁADCE "CABLE ARCHIVE" NA STRONIE AQ JEST TYLKO JEDEN TYP 6.

BEZ WZGLĘDU NA TO CO MASZ - UDANEGO SŁUCHANIA, BO TO NA PEWNO NIEZŁY KABEL,.

TK: Masz rację, faktycznie TYPE 6 w wersji obecnie produkowanej jest w wersji 6-żyłowej i tylko takiej. Zasugerowałem się informacją w zakładce archiwum, gdzie TYPE 6 wchodzi w serię kabli z rodziny SPIRALED HYPERLITZ w któej są też kable właśnie z rozszerzeniem "+" które różnią się ilością i rodzajem żył. I chyba ta obecna wersja posiada 3 pary żył różnej grubości więc można esperymentować! (Głownie w moim poprzdnim wpisie chodziło mi o fakt że warto popróbować z różnym wpinaniem tego kabla w przypadku podpięcia bi-wiring tak by dopasować je do swoich kolumn bo można uzyskać bardzo ciekawe efekty i wybrać optymalne rozwiązanie).

A na moim kablu dokładnie jest taki opis (kabel pochodzi z serii SPIRALED HYPERLITZ):

Audioquest TYPE 6+ SPREAD SPECTRUM HYPERLITZ Solig LGC COPPER

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.