Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo zestaw na bazie Dali Helicon 800

marycz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odrazu prosze wybaczyc za slaby jezyk polski, ktorym sie posluguje.

Od niedawna zmienilem swoje Klipsh RF82 na Dali Helicon 800. Roznica miedzy kolumnami kolosalna, jestem z nich bardzo zadowolony, po zakupie kolumn, odsluch muzyki przynosi ogromna przyjemnosc i tylko teraz mozna posluchac rozne gatunki muzyczne, od klasyki do elektronicznej muzyki. Jako przedwzmaczniacz gra Primare SP32, koncowka mocy byla Emotiva XPA-3, pierwsze wrazenia byly super, wszystko pasowalo, ale po tygodniu zaczalem zauwazac, ze sluchajac cicho, jest masa detali, i dobra kontrola, ale zwiekszajac glosnosc, kontrola juz nie taka dobra, robi sie "kasza".

Udalo mi sie wypozyczyc koncowke mocy Classe CA200, ogromny, ciezki klocek, pewnie ten klocek cos ma wspolnego z high endem. Muzyka nabrala jeszcze wiecej powietrza, jeszcze bardzej szersza scena i i jeszcze wiecej detali. Ale po 2-3h odsluchu rozbolala mi sie glowa, mialem wrazenie, ze cala masa detali nie jest pozbierana w jedna calosc, brak muzykalnosci, bass prezny, niski, ale jakby gral sobie, glos wokalistek przepiekny, czysty, ale gral tez sobie.

Mam jeszcze koncowke Parasound A23, podpialem ja, i musze przyznac, ze to zloty srodek, moze nie wydobywa ta koncowka tyle smaczkow jak Classe CA200, ale gra muzykalnym dzwiekiem i co najwazniejsze, pokrecajac galke glosnosci, kontrola nad dzwiekiem nie ulega zmianie.

A teraz pytania.

1.

Nie mam do tych kolumn pozadnych kabli., koncowke chce postawic miedzy kolumnami i zakupic jakies dobre kabelki., koncowka bedzie podpieta xlr'ami (3,5metra do Primare). Chce zakupic jak mozna leprze kable, wiec pewnie bede szukal uzywanych. Mozecie cos poradzic w tym temacie, na jakie kable zwrocic uwage????

XLR kabelki juz zakupilem - Linn Silver Balanced.

2.

Podejrzewam ze Parasound A23 jest troche za slaby dla 800 helicon 'ow. Chociaz Parasound A23 dobrze sie sprawuje, jednak po Classe CA200 ciagle brakuje mi w Parasound tych smaczkow. Czy mozecie polecic wydajna pradowo koncowke, ktora BYLABY MUZYKALNA i w ten sam moment dynamiczna i szczegolowa (jak Classe Ca200). Polowalbym pewnie na uzywke w granicach ~2000euro.

Jako transport sluzy mi Audio PC (liniowo zasilany, oparty na Daphile, Sotm USB>M2tech Evo>coaxial > Primare, muzyka leci z NAS)

Muzyka, ktora slucham - roznogatunkowa, oprocz metalu i ciezkiego roku, najbardizej lubie jazz, dark jazz, progresive rock, soft rock, ambient.

Wdzieczny za porady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.