Skocz do zawartości
IGNORED

H/K DBS 570 + dekoder N + TV Sony Bravia - jak to najlepiej podłączyć?

ew128

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Jestem nowy i ze sprzętem takim nie miałem za bardzo styczności. Wszystko do tej pory łączyłem przez kable HDMI lub RCA. Działało, pewnie byle jak ale działało :)

Teraz wszedłem w posiadanie zestawu Harman / Kardon : Głośniki HKTS 5 + BDS 570.

Chciałbym do tego podłączyć (w miarę najlepiej jak się da) dekoder NC+ i TV Sony Bravia

Nie miałem w domu żadnych kabli poza HDMI więc na szybko zrobiłem to tak:

Dekoder NC+ podłączyłem pod wejście HDMI IN1 w BDSie a TV podłączyłem do gniazda HDMI Monitor OUT.

Działać działa ale w TV muszę wyłączyć dźwięk bo idzie echo. Jest co prawda w TV opcja żeby dźwięk szedł przez system audio a nie przez głośnik ale TV krzyczy że nie znaleziono i wraca na głośnik.

Poza tym nie mogę zakumać sterowania zasilaniem przez HDMI. Jak wyłączę TV to wyłącza mi się BDS. Da się to jakoś poustawiać?

Chciałbym to połączyć z głową (SPDIF, OPTICAL, Component ??) i żeby jakość dźwięku była najlepsza. Bez zbędnego mieszania pilotami, wyłączania dźwięków, urządzeń itp. Tak żeby teściowa potrafiła czasem dziecku włączyć bajkę.

Co byście zaproponowali takiemu laikowi jak ja?

Czytam od rana i już głowa mnie boli.

Jest to mój pierwszy zestaw więc nie oczekuję jakość dźwięku ze stajni B&W. Ma służyć głównie do filmów + jakaś mała muzyczka wieczorem.

Panel BDSa poniżej

dsc0683_375894.jpg

Panel TV - coś takiego jak tutaj

img2140pn.jpg

Pozdrawiam

Połącz HDMI ARC (zazwyczaj nr 2) w telewizorze do HDMI OUT w BDS na początek. Telewizor powinien "zobaczyć" zewnętrzny zestaw audio. W innych HDMI nie zobaczy.

Dekoder NC+ podłączyłem pod wejście HDMI IN1 w BDSie a TV podłączyłem do gniazda HDMI Monitor OUT.

no i to jest prawidłowe połączenie

Działać działa ale w TV muszę wyłączyć dźwięk bo idzie echo. Jest co prawda w TV opcja żeby dźwięk szedł przez system audio a nie przez głośnik ale TV krzyczy że nie znaleziono i wraca na głośnik

Też mam Sony i w menu w ustawieniach , dalej w Ustawieniach dźwięku jest m.inn. albo system audio albo głosnik tv( mam system audio), zjeżdżając niżej w tym samym menu jest źródło dźwięku i tam : Automat. , HDMI Audio, Dźwięk PC, ja mam ten drugi ( HDMI Audio), w ustawieniach znajdź Wejście zewnętrzne a tam Ustawienia hdmi, w Ustawieniach hdmi znajdź Lista urządzeń hdmi postępuj wg instrukcji, czyli k.d. musi być włączone(połączone z tv kablem hdmi) i wciskasz Uaktywnij wtedy tv powinien Ci znaleźć k.d. jeśli jest kompatybilne z tv jak to napisane jest w informacji. I wtedy gdy wyświetli Ci Twoje k.d w liście urządzeń to dźwięk będzie "puszczany" przez k.d. z pominięciem głośnków TV.

Jak wyłączę TV to wyłącza mi się BDS. Da się to jakoś poustawiać?

W ustawieniach Wejścia zewnętrzne dalej w Ustawieniach HDMI można wyłączyć Automatyczne wyłącz. urządzeń i nie będzie Ci wyłączało k.d podczas wyłączania TV

Zastanawiam się tylko po co Ci to ARC, gdybyś nie miał dekodera N to korzystałbyś z tunera w TV wtedy potrzebowałbyś ARC chcąc słuchać na głośnikach k.d. a nie na głośnikach TV i nie kombinować z kablem optycznym , żeby połączyć TV z amplitunerem (k.d). Wtedy łączy się TV z k.d tylko kablem hdmi (gdy jest ARC). Ale skoro dźwięk i obraz idzie z dekodera N to jest to nie potrzebne bo dekoder masz podpięty bezpośrednio pod k.d.

Jeśli uda Ci się znaleźć coś takiego jak pass through ( w menu k.d.) tzn, że możliwe jest przesyłanie dźwięku i obrazu nawet przy wyłączonym k.d. , wtedy nawet gdy wyłączysz k.d możliwe jest oglądanie i słuchanie na TV/tylko głośnikach tv programów z N. Jeśli tego nie ma/nie znajdziesz tzn, że k.d tego nie ma i k.d. musi być non stop włączone w czasie oglądania programów z N.

Najlepszą jakość będziesz miał po hdmi bo poprzez to złącze będzie też dźwięk hd.

Właśnie zrobiłem doświadczenie i przełączyłem kabel hdmi w tv z wejścia obsługującego ARC do innego bez obsługi ARC i jeśli nie korzysta się z tunera wbudowanego w TV to wcale nie musi być połączenie ampla/k.d z tv wejściem hdmi obsługującym ARC. Wystarczy , że TV wykryje urządzenie podłączone do TV i dźwięk będzie "puszczany" tylko przez k.d. jeśli tak sobie zaznaczymy w menu tv.

Zaznaczam, że tylko wtedy gdy nie korzystamy z tunera wbudowanego w tv a np z N (teraz NC+) Polsatu itp bo wtedy tuner jest podłączony bezpośrednio do ampla/k.d. i z dźwięk "leci" z głośników podłączonych do ampla/k.d.

Też mam Sony i w menu w ustawieniach , dalej w Ustawieniach dźwięku jest m.inn. albo system audio albo głosnik tv( mam system audio), zjeżdżając niżej w tym samym menu jest źródło dźwięku i tam : Automat. , HDMI Audio, Dźwięk PC, ja mam ten drugi ( HDMI Audio),

W ustawieniach audio w sekcji głośnik mam Głośnik TV oraz System Audio ale poniżej nie mam "źródło dźwięku" jak Ty ale "Wyjście optyczne". Tam mogę ustawić Automat lub PCM. Wygląda chyba na to że moja Bravia KDL38W5500 jest lekko starsza.

w ustawieniach znajdź Wejście zewnętrzne a tam Ustawienia hdmi, w Ustawieniach hdmi znajdź Lista urządzeń hdmi postępuj wg instrukcji, czyli k.d. musi być włączone(połączone z tv kablem hdmi) i wciskasz Uaktywnij wtedy tv powinien Ci znaleźć k.d. jeśli jest kompatybilne z tv jak to napisane jest w informacji. I wtedy gdy wyświetli Ci Twoje k.d w liście urządzeń to dźwięk będzie "puszczany" przez k.d. z pominięciem głośnków TV.

Jak wszedłem w listę urządzeń to miałem już znalezione Odtwarzacz1 - HDMI1 oraz System Audio- HDMI1 HK BDS 570 więc chyba TV rozpoznał system audio.

W ustawieniach Wejścia zewnętrzne dalej w Ustawieniach HDMI można wyłączyć Automatyczne wyłącz. urządzeń i nie będzie Ci wyłączało k.d podczas wyłączania TV

Gra muzyka, wyłączyłem, dzięki.

Zastanawiam się tylko po co Ci to ARC, gdybyś nie miał dekodera N to korzystałbyś z tunera w TV wtedy potrzebowałbyś ARC chcąc słuchać na głośnikach k.d. a nie na głośnikach TV i nie kombinować z kablem optycznym , żeby połączyć TV z amplitunerem (k.d). Wtedy łączy się TV z k.d tylko kablem hdmi (gdy jest ARC). Ale skoro dźwięk i obraz idzie z dekodera N to jest to nie potrzebne bo dekoder masz podpięty bezpośrednio pod k.d.

Niestety moja Bravia nie ma czegoś takiego jak ARC. W instrukcji nic nie ma na ten temat a przy gniazdach HDMI także nie ma napisu ARC.

Jeśli uda Ci się znaleźć coś takiego jak pass through ( w menu k.d.) tzn, że możliwe jest przesyłanie dźwięku i obrazu nawet przy wyłączonym k.d. , wtedy nawet gdy wyłączysz k.d możliwe jest oglądanie i słuchanie na TV/tylko głośnikach tv programów z N. Jeśli tego nie ma/nie znajdziesz tzn, że k.d tego nie ma i k.d. musi być non stop włączone w czasie oglądania programów z N.

Nie mam nic takiego, sprawdzę jeszcze raz ale wogóle te ustawienia jakieś ubogie.

Wszystko to jakoś dziwnie chodzi. Jak wyłączę TV a dekoder NC+ zostawię włączony to słyszę dźwięk z dekodera. TV dalej krzyczy że nie znaleziono systemu audio i usilnie włącza głośnik TV. Obecnie ściszyłem go na maxa więc powiedzmy jest ok ale samo rozwiązanie lekko słabe. Jak włączę płytę w BDSie i włączę TV to dźwięk też idzie na TV. Kupię jutro kabel optyczny i zobaczę czy jak podłączę TV kablem optycznym to wtedy system audio zostanie zaakceptowany.

• 2 tygodnie później...

Witajcie.

Jestem nowa i ze sprzętem styczności. Po przeprowadzce zaginęła mi instrukcja w języku PL do BDS 570.

Posiadam jedynie instrukcję podłączenia HKTS 16 do BDS 570. Czy może jest ktoś w posiadaniu takiej instrukcji i użyczy.

Z góry dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.