Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RXV 1400RDS - jakie głośniki

roman 33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Proszę doradzcie mi jakie kolumny powinienem kupić do amplitunera Yamaha RXV 1400 RDS aby nie popełnić błędu i dobrać optymalny zestaw dobry do kina domowego jak i na ile to możliwe dla tego amplitunera do odsłuchu stereo.

Na razie muzyki bede słuchał w pomieszczeniu o powierzchni 18m2 a docelowo w 25m2. Zależy mi aby dwa przednie głośniki grały dobrze stereo /na ile to możliwe z amplitunerem/ a komplet w kinie domowym. Słucham różnego rodzaju muzyki od elektronicznej przez popularną do poważnej włącznie.Zależy mi jedynie aby basy ani soprany nie były zbyt dominujące, natarczywe i męczące. Proszę podajcie mi konkretne modele na przód, tył, centralny oraz subwofer. Jeśli uważacie że w pewnej konfiguracji subwofer nie jest potrzebny gdyż głośniki przednie grają wystarczająco dobrze basy w kinie domowym to prosze napiszcie. Bo po co wydawać zbytecznie pieniążki. Yamaha umożliwia puszczenie basów w kinie domowym na głośniki przednie.

Mogę wydać do 5 - 8 tyś za komplet głośników

Proszę doradzcie

Witam dyspunuję tym ampem i odpowiem tak. Mój system to - kupione okazyjnie Radmory LS30 zmodowane przez Darka Sekułe (efekt jest zaj....) Reszta to Tanoye seria m. Początkowo myślałem, że odsłuchy w kinie domowym sprawdzą sie bez suba. Nawet byłem zadowolony. Ale w ramach eksperymentu odkurzyłem z piwnicy stary pasywny sub z tonsila, założyłem do niego wzmacniacz do samochodowych subów i zasiliłem z zasilacza komputerowego. Efekt po kalibracji przerósł moje oczekiwania. Pojawił się bas, którego wcześniej nie słyszałem. Ani za dużo ani za mało (yamaha jest wielka). Bas ściele się nisko. Nic nie dudni i tylko jak potrzeba to "jeży się co należy" niezależnie od głośności - zawsze słychać to co potrzeba. Uważam iż sub w kinie domowym jest potrzebny ale najważniejsza to dobra kalibracja systemu. Powiem jeszcze, iż w pewnych utworach uruchamiam DPLIIx gdzie gra pełen system i zawsze pierwsze wrażenia z odsłuchu "stereo" są

lepsze.....ale .......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cena za komplet 7770 zł

8400 zł cena za komplet z ASW 650 zamiast ASW 600

Ukryta Zawartość

OKZAJA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponoć B&W dobrze grają z Yamahą, w wielu poradach poleca się głośniki tej firmy do współpracy z Yamahą.

Ale przyznam że zastanawiam się też nad jednym z poniższych zestawów /są dobrze oceniane/ ale nie wim jak by grały z moim amplitunerem. Być może ktoś ma i słucha poniższych kolumn i to do tego z yamahą?

paradigm monitor przody 7v3

paradigm monitor tył 3v3

paradigm monitor centeralny CC-370v3

paradigm monitor subwofer Pdr-12 v3. aktywny

Być może ktoś ma doświadczenie z poniższymi głośnikami

mission przody m35

mission tył m32

mission centralny m3c2

mission subwofer m3as

ESA Vivace 2 przody

ESA Vivace E tył

ESA vivace c centralny

ESA vivace s12 subwofer

proszę o podpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.