Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najprościej przejść z Jacka 6,3 TRS na RCA mono?

krisl78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dylemat, właśnie kończę podłaczanie systemu w biampingu i zatrzymałem się na podłaczeniu crossovera aktywnego.

Zwrotnica ma wyjscia i wejscia na jacki 6,3mm TRS.

Mam pytanie, jak najprościej przejść z tego jack-a na pojedyncze RCA?

Czy wystarczy adapter typu jack 6,3 z drugiej strony 1 x rca mono żeński (słabo z ich dostepnością) czy to musi byc adapter jack 6,3-2 x rca żeński i później dodatkowy kabel 2xrca-1x rca czy tez można wykorzystac jedno z dwoch rca w tym adapterze?

Jak to najlepiej rozwiazać?

Wszelkie rady i sugestie mile widziane

Pozdrawiam

Witam!

Mam dylemat, właśnie kończę podłaczanie systemu w biampingu i zatrzymałem się na podłaczeniu crossovera aktywnego.

Zwrotnica ma wyjscia i wejscia na jacki 6,3mm TRS.

Mam pytanie, jak najprościej przejść z tego jack-a na pojedyncze RCA?

Czy wystarczy adapter typu jack 6,3 z drugiej strony 1 x rca mono żeński (słabo z ich dostepnością) czy to musi byc adapter jack 6,3-2 x rca żeński i później dodatkowy kabel 2xrca-1x rca czy tez można wykorzystac jedno z dwoch rca w tym adapterze?

Jak to najlepiej rozwiazać?

Wszelkie rady i sugestie mile widziane

Pozdrawiam

TRS w sprzęcie o rodowodzie nagłośnieniowym/studyjnym jest używany do transmisji sygnału zbalansowanego. Dlatego o ile na wejściu możesz użyć złącza TS (mono) który zewrze jeden styk sygnałowy z masą o tyle zrobienie tego na wyjściu może zakończyć się uszkodzeniem sprzętu. Wyposaż się raczej w coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (powinno być do kupienia w większości marketów ze sprzętem AV), i użyj tylko jednego wyjścia RCA. Niestety z racji że tego typu przejściówki zwykle nie są opisane będziesz musiał sam dojść do tego które gniazdko RCA jest połączone z którym stykiem i wybrać taki żeby we wszystkich kanałach sygnał był w fazie.

P.S. Pamiętaj że wtyki TS/TRS mają tę wadę że przy wkładaniu najpierw łączy się styk sygnałowy a dopiero potem masa. Dlatego żeby oszczędzić sprzęt i nerwy zalecam podłączania przy wyłączonym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TRS w sprzęcie o rodowodzie nagłośnieniowym/studyjnym jest używany do transmisji sygnału zbalansowanego. Dlatego o ile na wejściu możesz użyć złącza TS (mono) który zewrze jeden styk sygnałowy z masą o tyle zrobienie tego na wyjściu może zakończyć się uszkodzeniem sprzętu. Wyposaż się raczej w coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (powinno być do kupienia w większości marketów ze sprzętem AV), i użyj tylko jednego wyjścia RCA. Niestety z racji że tego typu przejściówki zwykle nie są opisane będziesz musiał sam dojść do tego które gniazdko RCA jest połączone z którym stykiem i wybrać taki żeby we wszystkich kanałach sygnał był w fazie.

P.S. Pamiętaj że wtyki TS/TRS mają tę wadę że przy wkładaniu najpierw łączy się styk sygnałowy a dopiero potem masa. Dlatego żeby oszczędzić sprzęt i nerwy zalecam podłączania przy wyłączonym sprzęcie.

No właśnie też o takim adapterze myślałem, dzięki

U mnie maja byc wejscia i wyjscia po przez TRS niezbalansowane.

Jest to taka zwrotnica

Ukryta Zawartość

Spróbuje dzisiaj w sklepie zamienić te adaptery

PS staram sie nigdy nie rozłaczać i podłączać sprzetu podczas załaczonego napięcia ale dzięki za rade.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tej instrukcji wynika że wejścia masz zbalansowane tylko na XLR-ach i niezbalansowane na TS-ach. Natomiast nie jest do końca jasne czy wyjścia są zbalansowane. Wydaje mi się, że też nie, i że są to tylko TS-y. Sugeruje to opis wyjścia na subwoofer, w którym jest to stwierdzone wrpost.

Z tej instrukcji wynika że wejścia masz zbalansowane tylko na XLR-ach i niezbalansowane na TS-ach. Natomiast nie jest do końca jasne czy wyjścia są zbalansowane. Wydaje mi się, że też nie, i że są to tylko TS-y. Sugeruje to opis wyjścia na subwoofer, w którym jest to stwierdzone wrpost.

Cześć

Inputy sa zbalansowane na xlr-ach i niezbalansowane na TRS-ach a outputy sa tylko niezbalansowane na TRS-ach

Tak jest to opisane w manualu.

Dzisiaj podpiołem nowe adaptery stereo z dwoma rca żeńskimi i niestety dalej lipa, brak odzewu kolumn, probowałem obu rca, różnych konfiguracji i bez zmian.

Nie wiem o co chodzi, byc może zwrotnica jest walnięta albo te wejscia dziwnie ustawione....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.