Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie komputera z amplitunerem - parę problemów

Mateusz Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Połączyłem amplituner z komputerem i generalnie wszystko działa ale mam parę problemów, sprzęt jest taki:

-amplituner yamaha rx-v677

-tv samsung ue46d6750

-komputer stacjonarny z kartą ati radeon 6850

Podłączone jest to tak:

HDMI OUT w ampli do HDMI ARC w TV

wyjście HDMI w karcie graficznej do HDMI 2 w amplitunerze

1.Generalnie dźwięk i obraz jest przekazywany na TV i nawet przełącza się automatycznie. Z tym że muszę włączyć TV żeby dźwięk szedł przez kolumny - jeżeli włączę sam amplituner i wybiorę odpowiednie złącze HDMI to głośniki nie grają. Zaczynają grać dopiero gdy uruchomię TV - czy jest jakąś opcja aby np. uruchamiając jakiś plik na komputerze głośniki grały mimo wyłączonego tv ?

2. Zauważyłem że gdy uruchamiam film na komputerze i przełączam na TV to obraz jest gorszej jakości niż jak podłącze pendrive z tym samym filmem poprzez złącze USB w TV. Przy połączeniu przez USB obraz jest wyraźnie ostrzejszy i kolory też jakoś lepiej wyglądają. To normalne czy to kwestia jakiś ustawień ?

3. Jak ustawiacie żeby obraz był zarówno na TV jak i na monitorze ? Komputer jest w nieco innym miejscu niż TV i ciężko się posługiwać mając obraz tylko na TV.

Poprzez opcje "rozdzielczość ekranu" w windows wybrałem aby obraz był powielany na obydwa ekrany ale w monitorze mam rozdzielczość 1680x1050 a w TV jest obraz 16:9 więc albo jest trochę za duży lub jak włączę "auto dopasowanie" to boki ekranu TV są czarne. Da radę to zrobić jakoś inaczej czy tak musi być ?

Z góry dziękuję za wszelkie rady

Pozdrawiam

1 Mam to samo, nie znalazłem innego rozwiązania, musi być włączony TV gdyż wykrywany jest najpierw TV z podłączonym do niego zestawem głośnikowym a nie odwrotnie , nie zestaw gł. z monitorem/TV,

2 Nie ustawiłeś rozdzielczości monitora ( TV) w Radeonie w menu po lewej w zakładce Moje ekrany VGA -> Właściwości (ekran VGA) wybierając najpierw z okna po prawej właściwy ekran

3 Ja mam ustawione tak, że mogę na jednym monitorze (TV) oglądać film a na drugim "łazić" po internecie nie zakłócając obrazu na TV kartami internetowymi, a mianowicie tak : w tym samym menu (kiedyś AMD Catalyst Control Center teraz AMD VISION Engine Control Center) co ustawienia z pkt nr.2) -> po lewej masz zakładki , wybierasz Wiele Ekranów AMD Eyefinity -> dalej Utwórz Grupę Ekranów Eyefinity, po prawej w dużym białym oknie trzeba wybrać -> 2 ekrany (2x1) miniatury ekranów ustawią się obok siebie (bo jest jeszcze możliwość wybrania ekranów jeden nad drugim). Następnie trzeba wybrać ekran preferowany tzn ten na którym będziesz miał menu start, pliki na pulpicie itp żeby nie były na ekranie TV.

ad 1. U mnie to samo.

ad 2. Jakim programem oglądasz? Zauważ, że film inaczej prezentuje się np. na VLC niż na WMP 12. Pojawiały się u mnie także tzw. rwanie obrazu, skoki klatek. Wtedy zacząłem korzystać z programu Splash Pro EX, aktywowałem bajery takie jak upłynniacz i było już ok.

ad 3. W przypadku sklonowania obrazu, na każdym ekranie wyświetla się on w rozdzielczości odpowiedniej dla najmniejszego ekranu i tutaj tą natywną-maksymalną rozdzielczością dla Twojego monitora jest właśnie 1680x1050.

Gdybyś posiadał także i monitor "Full HD" to wtedy na TV nie uświadczyłbyś żadnych pasów po bokach.

To co opisał Adek45 można zrobić prościej zamiast bawić się w sofcie producenta, a mianowicie PPM -> Ustawienia ekranu, i w pozycji "wiele monitorów" wybierasz "rozszerz te ekrany".

Monitor ustawiasz jako ekran główny (pewnie już jest to aktywowane) i to na nim wyświetla się pulpit oraz wszelkie otwierane okienka. Wtedy przeciągasz za prawą krawędź okienko playera i włączasz w nim tryb pełnoekranowy - jeśli jednak telewizor i komputer znajdują się w osobnych pomieszczeniach robisz to samo tylko, że w momencie przeciągania za krawędź okienka playera od razu aktywujesz skrótem klawiaturowym tryb pełnoekranowy (VLC - F11, Bestplayer - F, itd.).

Możesz także pobawić się programem DisplayFusion Pro - wersja testowa z ograniczeniami.

Dorzucę od siebie pkt 4, który dodatkowo wypunktuje by przejrzyście przedstawić swoją sytuację.

a) Komputer mam podłączony optykiem do wejścia AV4 w ampli.

(Dźwięk z kompa jest na głośnikach KD, amplituner wyświetla PCM jako audio decoder - jest OK.)

b) Następnie przechodzę ze źródła AV4 na HDMI, odpalam TV i odtwarzacz sieciowy tylko po to by puścić sygnał.

(Widzę obraz na TV, leci film, dźwięk z odtwarzacza jest na głośnikach KD - jest OK)

c) Wracam z powrotem na AV4 by móc słyszeć dźwięk z kompa.

(Odtwarzacz wyłączony, TV wyłączony, z komputera np. leci muzyka, a Yamaszka wyświetla "Decoder off" i na głośnikach jest cisza.

Dlaczego amplituner nie wykrywa ponownie sygnału z AV4 po przejściu z HDMI? - (dzieje się tak tylko w przypadku, gdy puszczony zostanie sygnał na HDMI)

Dźwięk pojawi się dopiero, gdy wyciągnę wtyczkę zasilającą amplitunera i podłączę ją ponownie - tak by to wyglądało, gdyby nie pilocik listwy z możliwością wyłączenia dodatkowych gniazd sieciowych.

Zapomniałem dodać, że ja mam system Win7 oraz, że wejście w to menu o którym pisałem następuje po przyciśnięciu prawego przycisku myszy i wciśnięciu tego właśnie softu AMD Vision Engine Control. W nim można ustawić osobno rozdzielczość monitora i osobno TV.

Z tego co napisałeś rozumiem, że puszczasz tylko dźwięk z kompa na ampla optykiem, tak , ja niestety mam je połączone kablem hdmi więc nie mogę Ci pomóc, u mnie nie ma czegoś podobnego, właśnie to sprawdzam, włączyłem odtwarzacz blu i zapodałem muzę i na kompie też zapodałem muzę,mogę przełączać między jednym a drugim źródłem dźwięku , odtwarzacz blu mam też połączony z amplem analogowo stereofonicznym chinchem i też bez żadnych problemów, że dźwięk zaniknie na kolumnach. Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi u Ciebie.

Adek45, rozwiązanie było tak banalne, że aż wstyd o tym wspominać.

Na wyświetlaczu ampli w górnym lewu rogu wyświetla się aktualne źródło sygnału i dopiero teraz zwróciłem uwagę, że w sytuacji opisanej w pkt 4 - a wyświetla się "AV4", z kolei w pkt 4 - c wyświetla się już "TV". Podpiąłem więc wtyczkę pod optyk w AV1 i jest już dobrze.

AV4 deklarowany jest pod TV, także pewnie tutaj znajduje się przyczyna takiego zachowania. Z drugiej jednak strony jeśli podłączę optykiem inny sprzęt to sytuacja będzie podobna, także może coś w ustawieniach trzeba przestawić?

yamaha-rx-v775-tyl-back-rear.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.