Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx771 w stereo.Jednat to możliwe.

marzec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Używam amplitunera kina Yamaha rx 71 i od pewnego czasu czytam różne fora jak to amplituner kina nie nadaje się do słuchania muzyki w stereo.

Do stereo to musi być wzmacniacz stereo, a amplituner kina sprzedać. Żyjąc w takim przeświadczeniu zacząłem kombinować jaki by tu nabyć nowy sprzęt (muzyki słucham dużo). Postanowiłem ,że Yamaha 771 zostanie sprzedana, ale zanim to zrobię przeprowadzę swój prywatny test porównując mój amplituner ze wzmacniaczem stereo.(kolega posiada taki sprzęt)

I wczoraj nadszedł dzień prawdy (mojej prawdy), amplituner kina Yamaha rx 771 kontra Pioneer A-50 (model ze średniej półki obecnie kosztuje około 1800zł) źródło pioneer cd-50, kolumny monitor audio BX 2.

Po dwóch godzinach słuchania (Dire Straits, Chris Rea itp.) przepinania kabli, różnych konfiguracji ( w większości odsłuch był prowadzony w trybie pure direct) jestem zaskoczony. Amplituner Yamaha który nie miał prawa (tak sądzą niektórzy) nadawać się do słuchania muzyki w stereo daje radę. Uczciwie muszę powiedzieć, że gdybym miał wybierać TYLKO do słuchania muzyki wybrał bym pioneera bo grał lepiej. Ale to lepiej nie oznacza jakiejś przepaści to były niuanse jakieś dodatkowe smaczki, można powiedzieć szczegóły . Amplituner Yamahy w stereo też grał poprawnie przyjemnie się go słuchało. Dlatego na dzień dzisiejszy nie sprzedają Yamach a myślę nad wymianą kolumn.

Małe porównanie:

Amplituner Yamaha używam do: Włączony jest do niego telewizor i projektor tylko przełączam między wyjściami HDMI, słucham radia , syn radia internetowego,podłączony mam tuner satelitarny po HDMI (kiedyś dawno do stereo był problem bo tuner nie ma wyjść analogowych).amplituner obsługuje dysk z muzyką , bez problemu podłączam laptop i oglądam film na projektorze lub na telewizorze. A podpięty po dobrym kablu odtwarzacz CD w trybie pure direct słucham z przyjemnością .(chyba w przyszłości jednak podłącze dodatkowe kolumny do kina, w końcu filmy też oglądamy.)

To samo gdybym chciał zorganizować na bazie wzmacniacza stereo:

Muszę zakupić wzmacniacz stereofoniczny, tuner radiowy, odtwarzacz sieciowy z wbudowanym dakiem, rozdzielacz-przełącznik Hdmi lub ręcznie przekładać wtyczki ,mam cztery piloty zamiast jednego, muszę to wszystko kablami połączyć. I jeszcze wytłumaczyć żonie jak to obsługiwać.

Dla mnie to chyba za dużo.

Podsumowując. Rozumie wszystkich pasjonatów, koneserów dla których każdy szczegół, każdy dźwięk w słuchanej przez nich muzyce jest najważniejszy, to jest wspaniałe. Ale nie wszyscy mają takie wymagania, do przyjemnego słuchania muzyki w stereo niektóre amplitunery kina naprawdę się nadają, a na pewno są takie które się nie nadają.(swoją drogą uważam ,że ważniejsze są kolumny).

Tak już na koniec. Najważniejsza to jest płyty, muzyka,żeby jej słuchać a nie tylko ciągle wymieniać sprzęt. Młody już nie jestem ,pamiętam jak słuchało się nagrań na zk 140 (czterościeżkowy magnetofon szpulowy) czy pierwszych list przebojów Trójki na radiu Taraban-unitra .

Myślę że są koledzy na tym forum którzy myślą podobnie, na pewno też są tacy którzy uważają , że piszę herezje. Dlatego proszę o dyskusje

Planuję też wymianę kolumn do mojej Yamahy, monitory BX2 są trochę za małe do mojego pomieszczenia. ( 25 m2)

A tak swoją drogą to pewno kiedy już będę słuchał tylko muzyki i moich płyt to przejdę na stereo.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.