Skocz do zawartości
IGNORED

Sam zbuduj projektor ???

krol

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem na allegro coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/11895-sam-zbuduj-projektor/

Moźe ktoś dokładniej wie o co w tym chodzi, czy warto samemu złożyć projektor? tu jest troche więcej na temat tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->krol, jeżeli nie masz zbędnego monitora ( telewizorka ) LCD, to daj sobie spokój z tymi projektami. To są patenty w klimacie diaskopu ( czyli rzucają obraz folii i innych przejrzystych... ), aby coś takiego zrobić, trzeba z lcd-eka wyrzucić obudowę etc..

Mój projekt to episkop, więc może rzucać obrazy z nieprzejrzystych powierzchni ( książka, zdjęcie, lcd etc. ), LCD-ka nie trzeba demontować.

Ostatnio dorwałem starą siemensowską 15calówkę (CTM5010), do niej właśnie buduję episkop-przystawkę.

Jak narazie robiłem próby z 8W świetlówką w reflektorze i soczewką +2.5 dioptrie ( ogniskowa 400mm ).

Wszystko to niezabudowane trzymane w rękach. Czarno-białe filmy ( dość kontrastowe ) były w miarę dobrze wyświetlane ( na suficie, tzn. monitor w pozycji poziomej, nad nim soczewka, z boku oświetlenie brak zwierciadła odwracającego, więc obraz był przekręcony ).

Docelowo oświetlenia ma się składać z: 2 reflektory ( po 2 świetlówki 8W ), gdyby to nie starczyło, to coś mocniejszego ( ale nie mam ochoty żeby samo oświetlenie ciągneło ćwierć kilowata na godzinę :P ).

Jakaś przyzwoita optyka, bo na razie jest to nieoszlifowana ( czyli jeszcze ma kształt koła o średnicy 65mm ) soczewka do okularów dla dalekowidzów ( materiał: IZOKRON15 cena: 10zł - 15zł ).

Jak jakieś postępy będą w budowie, to powiadomię :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.