Skocz do zawartości
IGNORED

tylny głośnik (6.1) do pokoju?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

HI

adamgdans > jesli nie jestes do konca do tego przekonany, to niema sensu, jesli Ci jednak zalezy na tylnym glosniku to zainwestuj rowniez w stojak, albo zamontuj do na scianie lekko powyzej glowy.

Jasku > podobnie, jesli Ci naprawde zalezy to tak, .5m hymmm, to troche blisko, lecz mozesz go powiesic wysoko na scianie (tak, zeby robil cos w rodzaju wypelnienia, tla, dla surroundow i ustawic je jak na rysunku ponizej)

z mojego doswiadczenia wynika, ze raczej nie ma sensu, filmy nagrane w 6.1 (ktore ciagle sa zadkoscia) brzmia swietnie w 5.1 przy dobrym rozstawieniu i z dobrym wzmaczniaczem (surroudy "wytwarzaja" surealistyczny tylny glosnik, super slyszalny szczegolnie kiedy mamy THX). Na probe polecam "Gwiezdne Wojny - Epizod 1", ktory moim zdaniem jest jednym z najlepiej zrealizowanych, brzmieniowo i wizualnie, DVD. "Gladiator" np. dla mnie brzmi o wiele lepiej w 5.1 niz w EX, kwestia gustu, pewnie. Poza tym, jesli nie macie jeszcze receiverow, to dobrym pomyslem jest kupic wyzszej klasy urzywany 5.1 niz nowy 6.1. Zamiast placic za nowinki, bajery i najnowsze procesory, lepiej zainwestowac w dobre koncowki mocy na starym dobrym procesorku 5.1. To moj glos w tej sprawie.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-188275_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

HI

adamgdans > jesli nie jestes do konca do tego przekonany, to niema sensu, jesli Ci jednak zalezy na tylnym glosniku to zainwestuj rowniez w stojak, albo zamontuj do na scianie lekko powyzej glowy.

Jasku > podobnie, jesli Ci naprawde zalezy to tak, .5m hymmm, to troche blisko, lecz mozesz go powiesic wysoko na scianie (tak, zeby robil cos w rodzaju wypelnienia, tla, dla surroundow i ustawic je jak na rysunku ponizej)

z mojego doswiadczenia wynika, ze raczej nie ma sensu, filmy nagrane w 6.1 (ktore ciagle sa zadkoscia) brzmia swietnie w 5.1 przy dobrym rozstawieniu i z dobrym wzmaczniaczem (surroudy "wytwarzaja" surealistyczny tylny glosnik, super slyszalny szczegolnie kiedy mamy THX). Na probe polecam "Gwiezdne Wojny - Epizod 1", ktory moim zdaniem jest jednym z najlepiej zrealizowanych, brzmieniowo i wizualnie, DVD. "Gladiator" np. dla mnie brzmi o wiele lepiej w 5.1 niz w EX, kwestia gustu, pewnie. Poza tym, jesli nie macie jeszcze receiverow, to dobrym pomyslem jest kupic wyzszej klasy urzywany 5.1 niz nowy 6.1. Zamiast placic za nowinki, bajery i najnowsze procesory, lepiej zainwestowac w dobre koncowki mocy na starym dobrym procesorku 5.1. To moj glos w tej sprawie.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-188276_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za podpowiedź... co do tych schematow - proporcje dość dobrze oddają wielkość mojego pokoju (hyhy ;-))) ...co jest z tymi surroundami na jednym ze zdjęć? one są skierowane w stronę ściany aby dźwięk odbijał się od tylnej ściany? czy ktoś testował takie ustawienie??????

mój sprzęt - Denon DVD 2800mk2 oraz Denon 1804 oraz zestaw Wharfedlae 8-ek....

adam

Tak; to są surroundy dipolarne, czyli bazujące na odbiciu dźwięku od ścian. Ma to dać efekt delokalizacji scen: tylnej i bocznej, aby zwiększyć doznania przestrzenne.

Co do zdania, że lepiej starsze 5.1 niż nowsze 6.1 to oczywiście jest to prawda obiektywna :D - nie ma po co płacić za budzik w amplitunerze :P

Głośniki na zdjęciach są w sumie źle ustawione, ponieważ boczne oraz tylny powinny być oddalone od słuchacza co najmniej tak jak fronty i centralny.

i jeszcze fotka dipola. Może nie do końca standardowy (nie każdy ma głośnik basowy równolegle do ściany), ale za to jaki! Paradigm z serii Signature...

Na zdjęciu nie widać drugiego średniotonowca i drugiego tweetera.

[obrazekLUKASZ-188745_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niby wszystko ok , ale nie podoba mi sie rozmieszczenie bocznych i tylnych głosników na foto

U mnie jak siądę to tylne oraz boczne surroundy maja taka sama odległość 'do mnie'

natomiast przody i centralny sa o metr dalej do mnie bo długi pokój

natomias sub dałem tam gdzie mi odpowiadało

Nie mam tylnego centralnego bo był by to 9 głosnik a wzmacniacz mam 7.1

Hi

Maly dodatek do wczesniejszych wypowiedzi

adamgdansk>>>

Na dolnym rysunku, to rzeczywiscie sa "bipole", ale gorny przedstawia zwykle (single polar) glosniki odwrocone pod katem do tylnej sciany. Rozwiazanie to, jest jedynym sensownym wyjsciem w malych pomieszczeniach lub gdy musimy rozstawic glosniki w niekonwencjonalny sposob (geometria pokoju). Rozwiazanie takie daje duza tylna scene, niestety, traci sie na stereofonii tylu (jesli mozna tak powiedziec), moze tez poslozyc jako zamiennik dla tylnego centra. Obecnie stosuje to rozwiazanie u siebie (w wynajmowanym mieszkaniu salon jest przytukly ale niewielki). Nasza praca zmusza nas do wielokrotnych przeprowadzek, mialem wiec mozliwosc przetestowania wielu roznych ustawien, systemow i glosnikow, i musze powiedziec ze to ustawienie nie jest takie najgorsze. Dobrze jest zawiesic je wyzej i skierowac jednoczesnie w dol i pod kontem do tylnej sciany (jak na rysunku na dole).

Vorpane>>>

Rzeczywiscie ze dobre 5.1 ponad 6.1 to prawda wzgledna, teoria ta nabiera jednak sensu i subiektywnosci proporcjonalnie do zasobnosci portfela. Przyklad : Nowy, zbajerowany, 6.1 Pioneer vs. kilkuletni 5.1 Krell, oba okolo 8K zl, dla mnie wybor jest prosty (Krell... oczywiscie). Problem lezy w innej materii. Skad tu wykombinowac 8K, a pozniej jeszcze przekonac zone ze zaoszczedzone pieniadze trzeba „zainwestowac” w nowy, urzywany, wzmacniacz zamiast w remont domu, nowszy samochod itp, itd.

Co do ustawien glosnikow i odleglosci od naszuch uszu to niezawsze jest tak prosto. Nie zawsze mozemy rozstawic je tak jak bysmy chcieli. Dlatego niektore receivery wyposazone sa w cyfrowa korekcje odleglosci (opoznienia). Moze to byc zrobione, tak jak w moim, ze w menu podaje odledlosc dla kazdego glosnika, a wzmak dostosowuje opoznienie tak aby efekty przestrzenne byly optymalne. Klocki KD z najwyzszych polek maja mikrofon, ktory stawia sie w miejscu sluchacza i specjalny sygnal wysylany do glosnikow ustawia optymalne parametry. Systemy te sa bardzo skuteczne i naprawde moga zkorygowac wiele bledow w ustawieniach.

Ok rozpisalem sie jak bym ksiazke pisal

Pozdrawiam kolegow

Fbird

jesze dodam ze te pierwsze rysunki pochodza z pisma Hi-Fi i muzyka 11/99, gdzie lilkanascie stron poswiecone jest ustawieniom i technice KD

[obrazekLUKASZ-189667_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Firebird

No nie wiem, coś ja nie ufam tym mikrofonom. No bo popartz, one musiały by być cholernie precyzyjne, żeby stwierdzić, że np. lewy surround jest o 12 cm za nisko oraz ma za dużo basu bo jest za blisko ściany. A nawet jeśli byłyby w stanie to zrobić, to dodatkowe obwody sterujące mikrofonami to kolejny element zaśmiecający amplituner, bo dotyczy on tych droższych konstrukcji, które przede wszystkim mają GRAĆ, czyli są raczej dla tych, którzy wiedzą jak ustawić kolumny.

Co do korekcji opóźnienia - moje ustrojstwo też to ma (z dokładnością do 30cm) i kiedy zmieniłem opóźnienia na najgorsze z możliwych to... nie usłyszałem różnicy :( więc traktuję to jak coś niepotrzebnego.

Krell za 8kzł? Hmm... brzmi smakowicie :D

Żona?! Ha, ja nawet ojca nie mogę przekonać do jakichkolwiek, drobnych choćby, inwestycji.

Hi

niewiem jak to jest z tym mikrofonem, nigdy nie mialem takowego. Wiem jesnak ze procesor wysyla do glosnikow bardzo precyzyjny sygnal o specyficznie okreslonej czestotliwosci i natezeniu aby dokladnie odczytac jego polozenie. Trzeba by jednak sprobowac aby sie przekonac jak to jest naprawde z tymi mikami.

Moj Pioneer to seria ELITE (jezeli ktos pamieta dawne modele Pioneer Reference, to jest to wlasnie, sa one luksusowo wyposazone, Przetworniki Burr-Brown, MOSEF, miedziane podlogi, zlocone wejscia itd) moze tu jest roznica (choc przyznam sie ze nieznam twojego modelu) lecz w moim system ten dziala dobrze. Oczywiscie kiedy zmienie o 30cm (1 foot, w moim przypadku) to roznicy niema ale 5 feet (1.5m) ewidentnie zmienia charakter tylnej sceny.

Rzecz jasna ze jesli tylko mozna lepiej poesperymentowac z fizycznym ustawieniem samych glosnikow, niz polegac na elektronice, ale kiedy niemozna to coz pozostaje.

o jeszcze jedno, szykuj sie stary, bo walki z ojcem o "sprzet" to zabawa w porownaniu z ZONA :)))) hi hi

ja jestem w nieco lepiej usytuowany, moj ojciec jest elektronikem i cale moje dziecinstwo grzebalem z nim w jakies DIY, dziesiatkach tunerow, wzmakow i setkach glosnikow, moja zonka (dzieki Panie za litosc) tez lubi posluchac dobrej muzyki, dobrej jakosci i obejrzec dobry film (byle nie zaglosno, bo ja glowa boli od tego chalasu :) he he ) choc oczywiscie jak slyszy ze znowu cos zmieniam to.........ale ty masz jeszcze 14 lat do mnie wiec uzywaj ile wlezie ;) i kup se Dooooobry sprzet przed, bo po to juz zapomnij :(

Pozdrawiam

Fbird

można też sięgnąć do, było nie było, źródła:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O tak jak tu...

[obrazekLUKASZ-190883_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.