Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha 3030 vs Marantz 7009

kojot1

Rekomendowane odpowiedzi

pytam osoby które mają ten amplituner,nie po to aby go kupić,miałem większość Yamah w domu od 2006 roku przewinęło się u mnie ponad 30 sztuk tych klocków,i po ostatnich 2065,Z7,oraz 2067,nie mam już ochoty na ich kupno,lecz interesuje mnie odczucie subiektywne posiadaczy tego właśnie modelu.

Dariusz964, w tej zakładce znajdziesz mój wątek, w którym dokładnie opisuję, jak gra u mnie 3030.

Info wciąż aktualne, choć oczywiście entuzjazm pozakupowy już lekko opadł. Na dziś kupiłbym ją w tej cenie drugi raz bez żadnego zastanowienia, a to jest zawsze dobry wyznacznik satysfakcji.

Zwróciłem też uwagę, że np. następca, tj. 3040, pomimo że ma więcej bajerów - karty wifi, antenki itp. to schudł o 0,5 kg w stosunku do 3030 - pytanie na czym zaoszczędzono.

Dodatkowo pilot z 3030 - wielki i podświetlany zastąpiono w 3040 okrojonym sterownikiem, takim jaki miały Yamahy 1030 - 2030, bez wyświetlacza, wygląda jakby nie miał już podświetlenia, a jest ono np. dla mnie kluczowe, bo w moim pokoju AV jest bardzo umiarkowane oświetlenie przy oglądaniu filmów / meczów.

Dariusz964, w tej zakładce znajdziesz mój wątek, w którym dokładnie opisuję, jak gra u mnie 3030.

Info wciąż aktualne, choć oczywiście entuzjazm pozakupowy już lekko opadł. Na dziś kupiłbym ją w tej cenie drugi raz bez żadnego zastanowienia, a to jest zawsze dobry wyznacznik satysfakcji.

Zwróciłem też uwagę, że np. następca, tj. 3040, pomimo że ma więcej bajerów - karty wifi, antenki itp. to schudł o 0,5 kg w stosunku do 3030 - pytanie na czym zaoszczędzono.

Dodatkowo pilot z 3030 - wielki i podświetlany zastąpiono w 3040 okrojonym sterownikiem, takim jaki miały Yamahy 1030 - 2030, bez wyświetlacza, wygląda jakby nie miał już podświetlenia, a jest ono np. dla mnie kluczowe, bo w moim pokoju AV jest bardzo umiarkowane oświetlenie przy oglądaniu filmów / meczów.

to dobrze że ci pasuje,twoje wrażenia pewnie są obiektywne,bo przewaliłes tez sporo tych klocków,i nie popadasz w euforie jak co niektórzy.Znaczy to że jednak Yamaha potrafiła cos godnego zrobić,pewnie w cenie 10 tys to standart,ale 5tys to juz cos,nie jest to wysoka cena,tyle kosztują zaledwie przeciętne amplitunery,tak więc ten klocek z pewnościa sie wybija.Pozdrawiam.Szkoda że nie było tych obniżek pare miesięcy temu bo po sprzedaży Onkyo 929 i po tak pochlebnych komentarzach ,pewnie bym sie skusił na tą Yamahe.Teraz juz za póżno bo nie chce wtopic za dużo kasy ze sprzedazy nowego amplitunera,a wiadomo że nawet 2miesięczne sprzety tracą na wartości i pare tyś.

Tak na marginesie czy z twoimi Paradigmami nie kłują wysokie po uszach.

To są Paradigmy z serii Signature z berylowymi gwizdami, one są już inaczej strojone niż niższe serie, bardziej liniowo. Z Onkyo bywało czasem zbyt ostro, Yamaha trochę jest łagodniejsza, przez co lepiej się z nimi zgrywa. Dodatkowe to są b. skuteczne i szybkie głośniki, co dodatkowo powoduje, że mocne ampli nie mają z nimi problemów.

dariusz964 mogę jedynie napisać że gra to bardzo dobrze , zdania jak na razie nie zmieniłem , czy czegoś brakuje ? pewnie tak , za mało sprzętu posłuchałem żeby mieć jakieś miarodajne porównanie z innymi wzmacniaczami czy amplitunerami . Czasami mam wrażenie że mogło by być troszkę więcej basu ale moje kolumny nie są jeszcze wygrzane więc z tym trzeba jeszcze poczekać , bardzo wyrazna średnica wokale bardzo fajne, słychać każde słowo bez żadnych zniekształceń jak by ktoś śpiewał kilka metrów od Ciebie fantastyczna sprawa, góra nie męcząca wręcz czasami czuję się pewien nie dosyt, ale po kilku godzinach słuchania zmienia się zdanie muzyka nie męczy wszystko jest na swoim miejscu tylko nie wiem ile w tym zasługi yamahy a ile głośników scana . kolumny są zestrojone tak żeby żadne pasmo nie wychodziło za bardzo do przodu są zestrojone liniowo i mnie osobiście to odpowiada , yamaha zgrała się z moimi kolumnami idealnie na tyle idealnie że ostatnio miałem okazję przez chwilę posłuchać b&w 803 z devialetem i jakoś nie było słychać tych pln-ów które trzeba by wydać na taki zestaw , grało całkiem fajnie ale nic poz tym , śmiało mogę powiedzieć że mój skromny zestaw wcale gorzej nie gra , co prawda tam leciała całkiem inna muzyka jak ta którą słucham i pomieszczenie jest przygotowane do słuchania muzyki a u mnie zwykły salon , to musi jednak świadczyć o tym że yamaha jest warta każdej wydanej na nią złotówki , a może tak piszę bo każdy chwali swoje ale odosobniony w tej ocenie nie byłem więc coś w tym jest . za jakiś czas napiszę jak to się sprawuje w kinie, tylko pozbieram głośniki bo z samymi frontami to nie jest kino , ale już czuję że bez suba się nie obędzie , może ktoś doradzi przy okazji co postawić na centralny ? żeby się zgrało z moimi frontami na pewno coś co nie kłuje po uszach .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.