Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RXV-550 a DENON AVR 1905

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam w małej miejscowosci i nie mam możliwości odsłuchu powyższych amplitunerów. Mam pytanie do użytkowników tego sprzętu, jak się sprawuje. Niedawno na forum był post o porównaniu amplitunerów yamahy i denona o oczko niższych.

Cena 550 i 1905 na allegro prawie podobna więc co wybrać? Częsciej bedę używał w KD niż Stereo. Ponadto Yamaha 550 dostała dobrą recenzję (9.29/10) w jednym z ostatnich AUDIOVIDEO.

https://www.audiostereo.pl/topic/11984-yamaha-rxv-550-a-denon-avr-1905/

Mam Denona 1705 od paru dni i jak na tą cenę moim zdaniem rewelacja! Niestety z Yamahą nie mam porównania w odsłuchu jak i uzytkowaniu... z wyjątkiem wygladu sprzętu i pilota (a tu bardziej pasuje mi denon). Myslę, że oba prezentują podobną jakość. Dla audiofila może za mało zaś dla mnie wystarczajaco..no i wiele zależy od kolumn oczywiście :)

Witaj Zygmunt ostatnio zakupiłem Amplituner RXV 450 i jestem bardzo zadowolony polecam ci zakup 450 - tki. Zastanów się czy jest sens wydać wiekszą kaske na 550 - tkę ponieważ 450 od 550 w głównej mierze różni się tylko mocą na końcówce. Jeżeli już to zakup sobie 650 - tkę. Pozdrawiam

nie do końca tak jest...

RX-V550 RDS

Moc 135W x 6

- Przetworniki 192 kHz/24-Bit dla wszystkich kanałów.

- DTS 96/24.

- 9-pasmowa regulacja wyjścia sabwoofera.

- Możliwość odwrócenia fazy , Phase Select.

- Analog Mixdown.

- Tryb Direct Stereo.

- Przełącznik Straight/Effect.

- Tryb 2-Channel Stereo.

- Wysoka moc dynamiczna, zdolność do wysterowania głośników o niskiej impedancji.

- Szerokie pasmo przenoszenia dla obsługi formatów DVD-Audio/SACD.

- Wyjście subwoofera.

- Wybór głośników A, B i A+B.

- Nazwy programów I pól dźwiękowych.

- 4-warstwowa płytka drukowana bloku DSP.

- Equalizer głośnika centralnego.

- Virtual CINEMA DSP.

- Pilot zdalnego sterowania z kodami do obsługi innych urządzeń.

- Sleep Timer.

- Pamięć 40-stacji radiowych, RDS.

- Auto Tuning.

RX-V450 RDS

Kompatybilny z najnowszymi formatami dźwięku przestrzennego takimi jak DTS 96/24 i Dolby Pro Logic IIx.

- Dekoder: Yamaha YSS 948.

- DSP LSI: Yamaha YSS 930.

- Moc 85 W X 6 RMS.

- Wzmocnienie wysokoprądowe.

- Dekodery C/A 192kHz/24-bit dla wszystkich kanałów.

- Wejścia na przednim panelu.

- Terminale głośnikowe A+B.

- Szerokie pasmo przenoszenia video (60 Mhz-3dB).

- SILENT CINEMA.

- Night Listening Mode.

- Night Listening Enhancer.

- Szerokie pasmo przenoszenia dla kompatybilności z DVD-Audio i SACD.

- Equalizer kanału centralnego.

- Tryb Direct Stereo.

- Wykonanie Digital ToP-ART.

- RDS.

- Pamięć 40 stacji.

- Sleep Timer.

- Pilot z kodami do obsługi innych urządzeń.

Poza tym 550 zapewnie odczuwalnie lepsze walory brzmieniowe przy odsłuchu (nie wiadomo na karb czego to złożyć, bo komponenty nie licząc aluminium na froncie i paru szczegółów w środku praktycznie te same).

Nie słuchalem 450, ale miałem 440. W stereo Denon wg mnie oczywiście powalił Yamahę na kolana. Miałem 440-tkę cztery misiące, to był dla mnie koszmar. Nie będę opisywał jakości audio, bo się na tym nie znam. Wiem tylko co mi się podoba, po prostu słucham i po 20 minutach, jeżeli mnie uszy nie bolą to mi to pasuje. Tak było z Denonem 1905. A Yamahę nie mogłem słuchać nawet minuty. Jakiś taki twardy bass, nie to nie wina kolumn. Na słuchawkach było to samo. Do kina i słuchania muzy z subem może się i ona nadaje. Ale do stereo w żadnym razie, a na pewno nie do DVD-audio. Słuchałem poważniej muzyki, tragedia. Także polecam Denona, chociaż w sklepie słyszałem 450 z jakimiś Eltaxami i było nawet przyzwoicie, ale zaważcie, że w marketach i sklapach podkrecają na maxa nieskie i wysokie tony, żeby pierwsze wrażenie było takie piorunujące (media markt Y350).

Denon jednak ładniej wygląda.

Zygmunt ty jedz gdzies zobacz te dwa ampli posluchaj,obejrz i bedziesz wiedzial a tak gdybac to sobie mozna i mozna :)

Sądzę ze denona wybierzesz kurde to moje subiektywne zdanie ale jesli porównywac serie 50 i tegoroczne 05 denona to yamakawa siada iechodzi o dzwiek juz nawet a o wykonanie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.