Skocz do zawartości
IGNORED

HD 740 i mission 781 - jaki wzmacniacz?

Keilholz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie budowania pierwszego jako tako grającego zestawu. Na razie zdecydowałem się na CD Harman/Kardon HD 740. Kolumienki to prawdopodobnie będą mission 781 (kupione np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Moje pytanie więc: na jaki wzmacniacz ( ok. 1 kzł) się zdecydować? Szukałem ostatnio HK 680/690, ale nie znalazłem. Jaki inny wzmacniacz dopasuje się do tego zestawu? A może zdecydować się jednak na inne kolumny?

Pokój, w którym będzie stał sprzęt jest malutki (ok. 8m2), ale raczej dobrze wytłumiony (wykładzina, włochate coś na jednej ze ścian i spory bałagan). Informacje na temat preferencji muzycznych w "o mnie".

Pozdrawiam

Waldek

PS. Mój pierwszy post tutaj, miło mi:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/11993-hd-740-i-mission-781-jaki-wzmacniacz/

Odpowiadam w moim własnym imieniu: niestety nie miałem okazji ich posłuchać, chociażby ze względu na miejsce, gdzie mieszkam. Kierowałem się raczej pozytywnymi opiniami, które znalazłem chociażby na tym forum. Nie traktuję zestawu, który chcę sobie uskładać, jako docelowy, ma on mi mniej więcej wyjaśnić, jak wygląda "audiofilski świat" :). I być może za jakiś czas poszczególne elementy zestawu wymienię.

Witam!

Chciałem zalecić ostrożność, jeśli zdecydowałbyś się na kupno kolumn u tego sprzedawcy na Allegro - Cauchysa.

Sam kupiłem kiedyś u niego nowego h/k hd740. Człowieka mi polecił jeden z forumowiczów, zresztą ja sam na początku też go polecałem...

Na 7 miesięcy trwania całej sprawy (od przelania pieniędzy na konto sprzedawcy do ich zwrotu) odtwarzacz poprawnie działał nieco ponad 2 tygodnie! Sprzęt był kilkukrotnie "naprawiany" - bez większego rezultatu. Wielokrotnie proponowałem sprzedawcy ugodowe załatwienie sprawy, jednak nie dotrzymywał on wyznaczanych terminów. Sprawa pewnie dalej by się ciągnęła, gdybym nie wysłał do prokuratury wniosku o wszczęcie postępowania przygotowawczego. Gdy sprzedawca się o tym dowiedział zgodził się na zwrot pieniędzy, jednak trwało to długo i nie od razu dostałem całą (sic!) kwotę - dopiero po kilkukrotnych groźbach wniesienia pozwu do sądu.

Oczywiście w Twoim przypadku transakcja może przebiec bez zarzutu, jak to miało miejsce w przypadku wielu klientów tego sprzedawcy, jednak mój przypadek może skłonić do pewnych refleksji.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w kompletowaniu zestawu (hd740 to bardzo fajny odtwarzacz, ale ma awaryjny transport Sanyo),

haearn

Hmm, oczywiste jest, że najlepiej byłoby najpierw posłuchać, boję się jednak, że nawet jeśli znajdę wolną sobotę, żeby wybrać się na dłuższą wycieczkę do sklepu, to po usłyszeniu różnych kombinacji kolumn z wzmacniaczami i kablami będę miał taki mętlik w głowie, że sam już nie będę wiedział, który zestaw brzmi lepiej.

Ale, oczywiście, dużo racji w tym, że należy się dobrze zastanowić przed kupowaniem w ciemno. Więc się jeszcze trochę pozastanawiam.

HD 740 to na prawdę bardzo dobry odtwarzacz CD - mam go od 3 miesięcy i jestem na prawdę bardzo zadowolony! U mnie on gra z H/K HK 680 i uważam że to bardzo dobre zestawienie. W miarę możliwości szukaj tego wzmaka, choć nie będzie to łatwe! W ogłoszeniach pojawia się na prawdę bardzo rzadko...

Pozwólcie, że trochę odświeżę temat.

Nad kolumnami to się jednak trochę jeszcze zastanowię i postaram się jednak jakichś przed zakupem posłuchać.

Chodzi mi jednak cały czas o jakiś odpowiedni wzmacniacz do odtwarzacza CD HD 740, w którego posiadanie już oficjalnie wszedłem. Jak już wspomniałem, szukam HK 680/690, niestety nie mogę na żaden z tych modeli trafić. Proszę więc ludzi, którym zdarzyło się mieć HD 740, by napisali, z jakimi innymi wzmacniaczami używali tego odtwarzacza i jak im to grało. Czy są jakieś wzmacniacze, które po prostu niezbyt pasują do HD 740?

Chodzi mi o wzmacniacze z drugiej ręki za około 1 - 1.5 kzł.

I jeszcze jedno, czy wie ktoś, gdzie w Gdańsku można w sklepie posłuchać wspomnianych w tytule wątku kolumn?

• 3 miesiące później...

W Sopocie można posłuchać w Top Hi-Fi, tylko trzeba się umówić na konkretny dzień - panowie zestawią sprzęt wedle życzenia. Mam miłe doświadczenia z nimi - żadnego poganiania, sugestie tylko na wyraźną prośbę zainteresowanego.

W SiR (kawałek dalej w stronę Gdańska) - można posłuchać, ino wybór niewielki - najlepiej zadzwonić i sprawdzić, tel. : (58) 520 98 25. Jest jeszcze Albatros na B.Komorowskiego - tam też można posłuchać.

We wszystkich tych sklepach można wypożyczyć sprzęt do domu (zwykle na dobę, ale bywa że na weekend) - pod warunkiem zostawienia kaucji w wysokości równej cenie sprzętu.

Nie znam RadioMarket'u, nigdy tam nawet nie byłem, więc się nie wypowiadam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.