Skocz do zawartości
IGNORED

Interconekty do CA A500, D300

amin

Rekomendowane odpowiedzi

Być może to dla niektórych nudne, ale proszę o pomoc w doborze interconektów do posiadanego przeze mnie zestawu Wzm- Cambridge Audio A500, CD- CA D300, kolumny AVANCE Signature 3MkII, kable gł. Audioquest Type 4+. Obecnie używam Monster Cable 125 MkII czy coś w tym rodzaju (kupiłem dość dawno i nie pamiętam dokładnie). Chciałbym poprawić bas w sensie jego mniejszej "poduchowatości" jednbarwności. Czy z tej elektroniki można w tym aspekcie oczekiwać poprawy? Na jakim poziomie cenowym należałoby zbastować?

https://www.audiostereo.pl/topic/12033-interconekty-do-ca-a500-d300/

Jako byly posiadacz napisze ze mozesz probowac z uzywka do 1000 zeta ..zmienisz piec a interkonekt zostanie

Najlepiej pozycz kilka roznych kabli ...moze inny audiofil sie do Ciebie pofatyguje ;-D Ja osobiscie uzywalem ( i uzywam) Blue Heavena od Nordosta kabelek trzyma bas w ryzach a dzwiek bardzo szybki ( chociaz niektorzy mowia ze jest metaliczny i niemuzykalny ) i duzo detali

P

Sprobowadz nie zawadzi....u mnie AQ Midnight znacznie pomogl i do tego moze jeszcze VDH i powinno byc spoko

Ps Szkoda ze mieszkasz na prowincji tak na 1-2 dni bys mogl go wyprobowac ;-D

Proponuję przede wszystkim pomyśleć o zmianie wzmacniacza. Nigdy w życiu nie wydałbym w Twojej sytuacji kilkuset złotych na kabelek. Wolałbym odłożyć te kilka stów, dołożyć kilka stów za jakiś czas, sprzedać CA i kupić używany porządny wzmacniacz za 2000-2500 zł. Nie chcę powiedzieć, że CA jest bardzo zły, ale naprawdę można dużo lepiej.

Co do kabli - nie słyszałem nigdy pozytywnej opinii o kabelkach Monstera, ale mimo wszystko nie tutaj szukałbym głównego problemu.

Jeśli chcesz zostać przy CA A500, spróbuj AQ Copperheada. Najpierw odsłuchaj !

Jest do dostania z 2. ręki lub z metra - do do zrobienia samemu.

Koszty: M: 50zł/1mb kabla + np. 4x27zł/szt wtyki Real Cable -> AK, lutownica, cyna i kalafonia.

R: ok.0 ;)

Ad. wpisu Jarząbka - fajnie to ujął. Są lepsze wzmaki i pomyśl o zmianie CA A500 na lepszy. Jeśli jeszcze nie teraz to później.

Pozdr.

Jeśli chcesz zostać przy CA A500, spróbuj AQ Copperheada. Najpierw odsłuchaj !

Jest do dostania z 2. ręki lub z metra - do do zrobienia samemu.

Koszty: M: 50zł/1mb kabla + np. 4x27zł/szt wtyki Real Cable -> AK, lutownica, cyna i kalafonia.

R: ok.0 ;)

Ad. wpisu Jarząbka - fajnie to ujął. Są lepsze wzmaki i pomyśl o zmianie CA A500 na lepszy. Jeśli jeszcze nie teraz to później.

Pozdr.

Dzięki za wpisy. Na razie zmiana wzmacniacza jest niewykonalna. Poprzednie urządzenie służące jako wzmacniacz, a był to amplituner DENON DRA375 był po prostu do niczego. Pierwsze uruchomienie A500 było jak objawienie. Pojawiła się stereofonia, fajna przestrzeń i rozbudowanie sceny zwłaszcza wgłąb. Oczywiście bas też był o niebo lepszy.

- artl - mój Audioquest to Type 4+ a nie 6+. Używam bi-wiringu. Na pewno w porównaniu ze zwykłymi "drutami" jakich używałem poprzednio poprawiła się najbardziej góra i uporządkowanie sceny.

Chciałbym poruszyć jeszcze jedną sprawę. Tuningowałem D300 w Neel. Wymiana OPampa na AD825. Całkowite rozdzielenie zasilania toru analogowego i cyfrowego, dodano trafo toroid i duże kondensatory w zasilaczu. Uczucia po tuningu nie całkiem jednoznaczne. Dźwięk się uspokoił, uporządkował, wygładził. Poprzednio cd brzmiał jakby monumentalnie co było ok, chociaż nieraz zwłaszcza w wokalach uwypuklając niektóre elementy i powodując, że był on trochę "chropowaty". Tak więc uspokojenie wygładzenie uporządkowanie lepsza scena w zamian za utratę potęgi i większej "żywości". Co wy na to panowie??

>amin

Jasne, że chodziło o Audioquesta Type 4+. Chyba trochę nie dowidziałem:)

A propos wypowiedzi Jarząbka i Andrei29 - na pewno są lepsze wzmacniacze od CA A 500, ale ja też na razie przy nim pozostanę, głównie ze względów finansowych. Brzmienie w zasadzie mi się podoba.

Przydałaby się jakaś interesująca lampa.

Szukam jednak poprawienia brzmienia wysokich w bi-wiringu, bo bas mi na razie odpowiada.

Podobno dobry byłby VdH Clearwater - czy jest dobry do złagodzenia i ocieplenia wysokich? Z zachowaniem dobrej detaliczności i rozdzielczości ?

A może wypowiedzą sie właściciele zestawów CA - z jakimi kablami dobrze współgrają te klocki, co jeszcze można z nich wycisnąć za pomocą okablowania w zależności od oczekiwań?

Może by założyć osobny wątek dla użytkowników CA? Nie wszystkich przecież stać na droższy sprzęt.

W sumie fajny byłby temat (tak myślę) dla budżetowców związanych z CA.

Pozdrawiam.

nie zgodze sie z jarzabkiem..;-D

Dla mnie ca jest troche jak corsa wsrod samochodow. Oczywiscie najlepiej jezdziac mecedesem bo inne rzeczy to g.... ale corsa czasami wystarcza

artpl

VDH clear water moze byc niebyt detaliczny, ale napewno uciazliwosc wysokich ograniczy

U mnie przy metalowych kopulkach bylo ostrzenie niemilosierne wiec mialem do wyboru zmienic wzmak albo kolumny ...u ciebie nie powinno byc az tak zle ;-D

u mnie system a500+d500 laczyl black knight nordosta. ponoc najbardziej optymalne polaczenie dla tego systemu . bas byl do niczego.... dopiero po podkreceniu tonow dalo sie tego sluchac. wiec zmienilam wzmacniacz... i jest o niebo lepiej. kabel zostal bo dobrze mu idzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.