Skocz do zawartości
IGNORED

Wylaczanie sie wzmacniacza...

sopal1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupilem 18805/04 TVM acoustic, jest to glosnik srednioniskotonowy o impedancji 4 OHM. zakupilem takie dwa, i mam zamiar je polaczyc w szereg by uzyskac 8 OHm, wysokotonowy ARV-104-04/8 o impedancji 8 Ohm. Po podlaczeniu okazalo sie ze dziala zabezpieczenia wzmacniacza (yamaha rx 396 rds) po przekroczeniu pewnej glosnosci (mniej wiecej godzina 10). Co nie wystepuje przy kofiguracji jeden glosnik srednioniskotonowy i wysokotonowy. Wedlug mnie tak byc nie powinno, poniewaz wieksza impedancja (dwa w szereg) to latwiejsze napedzenie.. Acha jako zabezpieczenie wysokotonowego jest kondensator 5,3 uF Czy ktos moglby mi pomoc? Bardzo bym prosil... Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/12124-wylaczanie-sie-wzmacniacza/

Dziwna sprawa gólnie, ponieważ ja pod yamahe amplituner schodziłem znacznie niżej jesli chodzi o ohmy, jak chcesz to sobie poczytaj o spadkach impedancji przy rożnych częstotliwościach, a tak na szybko i teoretycznie pomijając kondenstaor , to wyszło ci coś takiego, 2 niskie szeregowo 4 + 4 = 8 ohma, ale do nich wysoki równolegle i wróciłeś spowrotem na 4 ohma, pewnie ta yamaha sądząc po modelu jest mało wydajna i juz sobie nie radzi, spróbuj jeszcze wsadzić rezystor, ale jaki to powinien byc to już mi sie niechce liczyć, a nawiasem, teraz przynajmniej wiesz czemu się takie cięzkie siano placi za gotowe kolumienki, aby ktoś liczył to za nas i dlatego na wiekszości kolumienek obecnie jest teraz 4- 8 ohma, aby to wszystko mieściło sie w pewnych granicach.

Poprostu niższa impedancja wymusza płynięcie wiekszego prądu z końcówki mocy, na co reaguje zabezpieczenie aby sie nie przegrzało i spalilo, to trocvhe tak jak bys zwarł sobie wyjście na głosniki drutem, który ma mały opór, odrazu wzmacniacz sie wyłączy

Eh, ale mi glupio, wzystko juz jest dobrze, moja wina to byla, po prostu kabel dla lewego glosnika mialem zwarty i dlatego to wszytko sie dzialo, sorki za zawracanie głowy, ale dziekuje i tak za ppomoc, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.