Skocz do zawartości
IGNORED

Szybkie pytanie - wymiana Yamahy na Denona

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam krótkie pytanie, szczególnie do osób, które posiadały Denony z serii x60.

Posiadam Tannoy M2 i trafiła mi się okazja wymiany Yamahy A720 na Denona PMA 1060.

Ogólnie dlaczego myślę nad wymianą: brakuje mi loudnessu (nie miotam basem po sąsiadach, chodzi o używanie tej funkcji przy cichym słuchaniu, szczególnie niektórych stacji radiowych) oraz nieco wysokich tonów (choć to mniej). Przy niskich poziomach, odsłuchu wieczorem niestety brakuje barwy.

Wiem, że same Tannoy obcinają górę, ale zastanawiam się, czy Denon nie byłby lepszy dla moich potrzeb ogólnie.

W muzyce elektronicznej typu Depeche Mode czasami brakuje porządnej podstawy basowej, a z tego co wiem Tannoy lubią mruknąć. Wszystko oczywiście zależy od źródła i jakości nagrania, bo nowoczesne kawałki choćby z YouTube brzmią jak należy.

Czego się obawiam: opisywanej suchości, gorszego grania w muzyce gitarowej, gorszej średnicy i ogólnie wrażenia, że przesiadam się na sprzęt gorszy. Najgorsze co mnie może spotkać to wycofana średnica. Nie oczekuję audiofilizmu i znacznej poprawy dźwięku, bo rozumiem, że drepczę w miejscu.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie :)

Co do ostatnich 3 zdań to raczej denon gra , dosadniej i cieplej, a yamaha detaliczniej.

Co do super super brzmienia z tego Yt to mnie zaskoczyłeś, ten fajny bas to efektowny jest bo sztuczny w tej nowoczesnej muzyce i ta ma robić wrażenie nawet na radiu turystycznym! Jak puszczam coś z yt i równam z cd, czy nawet lepszym plikiem to yt ma kiepski dźwięk, po części też wina komputera, lub tv jako źródła.

Co do ostatnich 3 zdań to raczej denon gra , dosadniej i cieplej, a yamaha detaliczniej.

Co do super super brzmienia z tego Yt to mnie zaskoczyłeś, ten fajny bas to efektowny jest bo sztuczny w tej nowoczesnej muzyce i ta ma robić wrażenie nawet na radiu turystycznym! Jak puszczam coś z yt i równam z cd, czy nawet lepszym plikiem to yt ma kiepski dźwięk, po części też wina komputera, lub tv jako źródła.

Właśnie z tego co czytam, to Denon wychodzi na wzmacniacz jaśniejszy niż A720. Stąd moje obawy.

Co do źródła mam również przyzwoite CD, spokojnie :) To był tylko przykład.

Po dzisiejszych dokładnych odsłuchach (miałem przerwę od sprzętu): zapuściłem dobrą płytkę i nie brakuje dosłownie niczego.

Chodzi w zasadzie o dźwięk z tunera, któremu brakuje dynamiki.

U znajomych dźwięk z amplitunera stereo z radia jest 100 razy lepszy.

Chodzi mi tylko o to, czy Denon to taka Yamaha z Loudnessem, czy to całkiem inne granie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.