Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór piewszego DAC-a do systemu stereo (do 1kzł).

countryfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Poczytałem trochę forum i mam już mętlik, mam prośbę do szanownych forumowiczów o powiedzenie czy moje typowanie jest poprawne.

Otóż potrzebuję kupić DAC-a w cenie do 1000 zł który miałby grać w moim systemie stereo jako źródło z odtwarzacza blue ray do słuchania koncertów (blues, jazz, country -np. BB King, Diana Krall, Michael Buble etc.).

System składa się z wzmacniacza Grundig Fine Arts A-9000, CD Yamaha CDX-1060, tuner Sony ST-S590ES, monitory Usher V-601 (standy Rogoż).

Chciałbym także mieć możliwość podłączenia komputera stacjonarnego - ale rozumiem, że będę potrzebował konwetera USB-SPDIF (od Nostromo?).

Wstępnie pomyślałem o DACu Nostromo Wolf (nowy) ew. Arcam rDAC (używany), idę w dobrym kierunku poszukiwań? Jakie jest Wasze zdanie w tej materii?

A co lubię w brzmieniu? Podoba mi się analityczność i precyzja tej Yamahy choć nieco jest może ono zbyt chirurgiczne (nie rwałbym włosów z głowy gdyby było nieco cieplejsze) ale takiej jakości z BD+DAC się nie spodziewam.

Dziękuję za wszelkie sugestie w tej materii,

Piotr

konwetera USB-SPDIF (od Nostromo?).

Wstępnie pomyślałem o DACu Nostromo Wolf (nowy)

Napisz do nich maila na Projekt Nostromo teraz maja fajne promocje może za komplet dużo mniej zapłacisz . Spytać można w łeb nikt nie da.

Pamiętaj też, że kupując Arcam rDAC (używany) odpada Ci konwerter. Obydwa zagrają na podobnym poziomie.

Napisz do nich maila na Projekt Nostromo teraz maja fajne promocje może za komplet dużo mniej zapłacisz . Spytać można w łeb nikt nie da.

Pamiętaj też, że kupując Arcam rDAC (używany) odpada Ci konwerter. Obydwa zagrają na podobnym poziomie.

Masz rację, sam pracowałem w handlu kilka lat dlatego nie mam oporu przed rozmowami ze sprzedającymi.

Widziałem promocję w Nostromo - za Wolfa + konwerter USB-SPDIF + dedykowany zasilacz 1450zł.

Używany rDAC wyjdzie taniej... kupując dedykowany zasilacz od Tomanka i tak będzie pewnie poniżej 1kzł, więc skoro grają na podobnym poziomie to może nie ma co kruszyć kopii. W przyszłości pewnie i tak sprawię sobie lepszego DACa.

Przewagą Nostromo Wolfa są dwa wejścia optyczne, te z kolei by mi się przydały. No chyba, że poszukam jeszcze używanego przetwornika z dwoma wejściami optycznymi i USB w cenie do 1kzł grającego na podobnym poziomie jak rDac i będzie pełnia szczęścia...

Masz rację, sam pracowałem w handlu kilka lat dlatego nie mam oporu przed rozmowami ze sprzedającymi.

Widziałem promocję w Nostromo - za Wolfa + konwerter USB-SPDIF + dedykowany zasilacz 1450zł.

Używany rDAC wyjdzie taniej... kupując dedykowany zasilacz od Tomanka i tak będzie pewnie poniżej 1kzł, więc skoro grają na podobnym poziomie to może nie ma co kruszyć kopii. W przyszłości pewnie i tak sprawię sobie lepszego DACa.

Przewagą Nostromo Wolfa są dwa wejścia optyczne, te z kolei by mi się przydały. No chyba, że poszukam jeszcze używanego przetwornika z dwoma wejściami optycznymi i USB w cenie do 1kzł grającego na podobnym poziomie jak rDac i będzie pełnia szczęścia...

Ponieważ nie mogę edytować swojego posta to dodam jeszcze, że dwa wejścia optyczne ma Cambrige Audio Dac Magic ale nie wiem jak on wypada brzmieniowo w porównaniu z Wolfem Nostromo i rDac ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.