Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-HD745...CD/SACD.Przed tuningiem.

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dziwi mnie, że napęd ma problemy z rysami na płytach. W tej klasie urządzeń wszystkie napędy wyglądają tak samo - tandetny plastik, wszystko lata itp. Po roku, 2 w większości przypadków laser jest do wymiany.

Podstawą do tuningu jest dobry napęd. Elektronikę można bardzo łatwo wymienić lub coś poprawić.

Podsumowanie: kupić np. Marantza za 500zł i 500 dołożyć do tuningu. A do filmów to sam Samsung wystarczy :-)

>Igod

To zrób i daj na niego gwarancję!Proszę Ciebie bardzo masz pełne pole do popisu.

====

Co do Soniaczy może poirytowac fakt problemów z wczytywaniem CDR'ów.

I tak naprawde w każdym klamocie cos można znalezć.. czego innego już można oczekiwac od klocka za kilkadziesiat tyśięcy ZŁ.

Wracająć do tematu... Była jeszcze jedna sztuka w MM :-)

Mma nadzieję, ze mnie żona z domu nie wygoni... chyba nie powinna, wygląda ślicznie ;-)

I ciekawj jestem jak wypadnie w porównaniu z rewelacyjnym pAzurem 640.

Pod koniec długiego weekendu skrobnę trzy słowa jak to gra.

Pozdrawiam

Ktos pisał,że w HD745 mają być rzekomo dwa osobne układy optyki. Wg tego co mozna przeczytac na Samsung web site to jest tam pojedynczy uklad ale ma to byc jakis wynalazek, ktory cos tam cos tam. Nie umiem nawet powtorzyc bo to takie pozbawione realnej tresci ple, ple reklamowe. Ale chyba rzeczywiście jest jeden. Jakby bylo więcej to by sie pochwalili. I mam jeszcze wazne moim zdaniem pytanie do znawców. Wyczytałem gdzieś w necie ze odtwarzacze DVD czytają płyty CD nie jak CDplayery lecz jak CD-ROMY w komputerze. Jak pliki?). To ważne bo w tym jest przyszłość i chyba najwyższa teoretycznie wierność odczytu.

W HD-745 jest jeden układ optyczny ale fakt nie jest to taki sobie czytnik.

Co do jakośći samego odczytu niezawodnośći mozemy się spodziwać po drogich klamotach[ale czy tak jest?]

W wolnym czasie mam zamiar wgryzć się w soft Hd-745.

Darkul, gdybyś potrzebował stockowego do śłepych testów w wawie to ja chętnie ze swoim przybęde :-)

Tylko daj znać wcześniej coby sie juz dobrze maszynka wygrzała... nie tylko w wizji ;-)

• 2 tygodnie później...

W ostatni weekend odtwarzacz grał u mnie, a wcześniej miałem okazję posłuchać go w sklepie DEMO, tak więc czuję się w obowiązku napisać parę słów, chociaż opisywanie dźwięków za pomocą klawiatury uważam za zadanie dosyć karkołomne :))

Odtwarzacz słuchałem z zestawieniem takim jak w "o mnie". Pożyczyłem jednak dla porównania cd Marantza 63 KI. Sprzęt był również podłączany do zestawu kina domowego składającego się z klocków Sony z serii 930 QS podłączonych do zestawu kolumn BW 600.

Zanim przejdę do jakichkolwiek uwag od razu chciałem podkreślić, że jest to super, super sprzęt i naprawdę nie wiem czy za taką kasę idzie kupić lepszy czy nawet porównywalny odtwarzacz cd. Akurat noszę się z zamiarem zakupu odtwarzacza do 2000 zł. i próbuję słuchać co się da i za bardzo nie znajduję konkurencji dla Samsunga. Żałuję tylko, że nie miałem okazji słyszeć odtwarzacza bez modyfikacji, ale jak wcześniej tu pisano na razie jest z tym problem. Odtwarzacz ten o niebo przewyższa chyba najpopularniejszy budżetowy odtwarzacz cd Harmana Kardona HD 750 i właściwie ze sprzętu przeze mnie odsłuchiwanego jedynie Marantz mógłby wytrzymać tutaj jakiekolwiek porównanie. Zauważyć jednak należy, że Samsung daje możliwość odtworzenia wszystkich formatów co czyni go niezwykle atrakcyjnym urządzonkiem.

Generalnie moje obserwacje po domowym odsłuchu w zestawie stereo pokrywają się z wrażeniami przedstawionymi w niniejszym wątku przez Adhera. Rzeczą, która najbardziej rzuciła mi się w ucho to niesamowita ilość szczegółów i krystaliczne brzmienie. Świetna przestrzeń. Może rzeczywiście wysokich tonów było trochę zbyt dużo co powodowało uczucie lekkiego chaosu przez co dźwięk jak dla mnie brzmiał trochę kinowo, ale może uprzedziłem się widząc na odtwarzaczu logo DVD. Bas też mógłby być trochę głębszy. Ale w gruncie rzeczy to drobne szczegóły absolutnie nie psujące jak najbardziej pozytywnych wrażeń.

Troszkę inaczej rzecz się miała przy odsłuchu na zestawie KD zarówno stero i sacd. Oczywiście odsłuch sacd był spektakularny jednak jak dla mnie tutaj Samsung nie pokazał swoich możliwości. Nie wiem, czy ograniczeniem był tutaj amplituner, gdyż w odsłuchach sklepowych brzmienie z sacd po prostu mnie powaliło, ale dźwięk nie brzmiał już tak krystalicznie i przejrzyście jak na creeku. Był po prostu przeciętny. Chyba lepiej wypadł tu odtwarzacz Sony gdyż miał większą dynamikę i sprawiał wrażenie jakby odtwarzał więcej szczegółów. Za to fajnie oglądało się filmy. Obraz żyleta i soniacz wysiadał.

Jeszcze kilka słów o odsłuchach w sklepie. Jak wcześniej napisałem Samsung zagrał powalająco ale też był podłączony do super sprzętu i za pomocą wychwalonych XLR - chociaż nie wiem czy wszyscy czytający się zgodzą, że dzielony wzmak Darkula jest super ;))) Tutaj trudno mi znaleźć jakiś punkt odniesienia ale myślę, że gdyby to był zły czy przeciętny odtwarzacz, to na sprzęcie tej klasy byłoby to słychać niezwykle wyraźnie.

I jeszcze jedna rzecz. Jak dla mnie odtwarzacz ma super design (oczywiście wszystko jest kwestią gustu) i zdobyłem nawet akceptację mojej lepszej połowy do zakupu odtwarzacza. A dźwięk też się żonce podobał :-)))

Tak więc ludziska - słuchajta i kupujta bo warto. Nadszedł wreszcie czas, że odtwarzacze dvd lepsze robią od cd-ków. O czym my biedni będziemy niedługo w zakładce stereo pisać ;)))))

PS I. Wielkie podziękowania z dla sklepu DEMO i dla pana Grzegorza, któremu nie miałem okazji osobiście podziękować

PS II. Panie Grzegorzu niech Pan już szuka tych Samsungów bo już się parę osób zainteresowało :)))

-> stryjek

> Nadszedł wreszcie czas, że odtwarzacze dvd lepsze robią od cd-ków

Prosz mi tylko napisac jaki jest sens sluchania plyt nagranych w standardzie 16/44.1 na przetwornikach 24 bitowych. Tylko bez tekstow "ma sluchac plyt 24-bitowych" - bo tych plyt praktycznie nie ma. I co to znaczy optymalizacja w technice.

Przepraszam czy tu biją ?

To DVD (seryjne) wspaniale brzmi w CD!

W SACD 2CH to już bajka (dla mnie).

Kilka słów po zapoznaniu się z tematem.

Ogromnyz zaskoczeniem dla mnie jest fakt jak taka firma za relatywnie małe pieniądze mogla zbudować tak uniwerslane, ładne i bardzo dobrze brzmiące urządzenie.

Seryjny sprzęcik gra niezwykle analitycznie z dużo przestrzenią i zadowalająca ilościa powietrza. Jest krystalicznie i przejrzyście. Jest jasno. Dla mnie nawet sucho. Możliwe że solar wind trochę pomaga w tym... możliwe że po zastosowaniu ciepłego interkonektu byloby lepiej...

W każdym razie brzmienie seryjnego dvd z solarem i ca640a jest chłodne. Trzeba to lubic. Góra delikatnie wyeksponowana, brak wypełnienia w niskich średnich, basik bardzo konturowy ale dość płytki. Prezentacja jest raczej mało czarująca.

Po powrocie IC do cd i załadowniu tych samych płyt powróciła ogromna przyjemność ze słuchania muzyki.

Zdecydownie większa dynamika zwłaszcza mikro, otwartość brzmienia i ekspresja w prezentowanym materiale.

Zrobiło się cieplej i ciarki po plecach zaczęły przechodzić. Czuć było bas który zdyscyplinownie czekał na swoją kolej, szybko pojawiał się i znikał tak jak lubie.

Reasumując. Jestem bardzo zadowolony z zakupu dvd. Urzadzenie ma ogromny potencjał, który każdy może wykorzystać dostsowując go pod swoje ucho i posiadane płyty (zwłaszcza te nowe). Jestem przekonany, ze znajdę właściwy dla niego interkonekt tak, zeby przyjemność ze słuchania muzyki była większa. Nie mogę tez wykluczyć kiedyś w przyszłości jakiegoś drobnego tuningu.

Z ciekawostek jeszcze muszę potwierdzić wcześniejsze opinie o głośności transportu. Jest cichy. Słyszalnie cichszu niż ten w cd CA640. Tyle tylko, że ten z CA ma mniej roboty u mnie z wyrzucaniem płyt i ładownaiem następnych. Każda siedzi w nim dłużej...

Tytułem małego OT musze przyznać że obraz z DVD po zwyklym żółtym kablu jest zdecydownie lepszy niż w moim poprzedniku (phil751). Pilot dvd jest mało czuły, trzeba precyzyjnie celować.

Samsunga polecam każdemu, kto posiada już ciepły ale dynamiczny wzmacniacz a najlepiej chyba lampę (hehe) i jest ciekawy nowych formatów a nie chce przeznaczyć na ten cel kosmicznych środków.

Jako CD z pewnością jest lepszy od znanego mi dobrze CA540, przy okazji bedąc tańszym i bardziej uniwersalnym urządzeniem.

PS Odsłuchiwany materiał muzyczny: klasyka (CD i SACD) i jazzowe plumkania ;-) (CD).

Pozdrawiam

Paweł.

Ja w sprawie jakosci transportu/mechaniki, ktora poruszal pal55.

Mialem w przeszlosci watpliwa przyjemnosc posiadac napedy CD Samsunga w swoim komputerze.

Przez 6-8 miesiecy pracowaly bez zarzutu i pozniej poprostu padaly. Wymienilem w sumie 4 napedy. Zawsze zmienialem na najwyzszy model w ofercie (bo po pol roku wchodzily nowe) i zawsze byl ten sam scenariusz.

Zmienilem naped na Creative i juz 2 lata mam spokoj.

Od moich znajomych wiem, ze nie byl to przypadek odosobniony i tam, gdzie w gre wchodzi mechanika, tam Samsung oddaje pola.

Podobna opinie slyszalem o magnetowidach tej firmy, wiec chyba cos jest na rzeczy.

Pozdrawiam szczesliwych posiadaczy niepsujacych sie Samsungow, gdyz sa w mniejszosci ;-)

"Pozdrawiam szczesliwych posiadaczy niepsujacych sie Samsungow, gdyz sa w mniejszosci ;-)"

Profes, coś za bardzo zawyżasz. Takie przypadki zadrzają się żadko, ja mam CD-Rom Samsunga z 98r. w kompie w pracy i chodzi, obok w innym kompie jest trochę młodsza nagrywarka Samsunga oraz DVD LG, i jak narazie nic się nie psuło nie było problemów z mechaniką. Wszystko chodzi sprawnie i cicho.

Niewiem natomiast jak jest z magnetowidami tej firmy, bo nie miałem z mini doczynienia.

Ha!

Zapomnialem, ze mielismy w firmie 12 discmanow CD/MP3 firmy Samsung.

11 zepsulo sie w ciagu roku. Jeden dziala ciagle, ale "wysiadla" w nim funkcja anti shock.

Reszta po okresie gwarancyjnym poszla do kosza.

Chyba rzeczywiscie zawyżam.

Problem jest tu w tym że niewiadomo z jakiego żródła pochodziły!

Znając rodzime przekręty[dystrybutorów]wszystko jest możliwe.

Transporty są bardzo wrażliwe na składowanie w magazynie!

Sam widziałem jak matoły [przyuczone do składania]wsadzali jak leci transporty które miały metryki w których wyraznie było napisane w jakich warunkach mogą pracowac.Chodzi mi tutaj o termikę pracy.A obudowy kompów miały mało otworów wentylacyjnych[zresztą zasłonięte były klamotctwem]i lichy wiatrak!

więc jak to ma nie padać!!

Darek - rzecz w tym, ze jak kupujesz szajsunga to nie wiesz co siedzi w srodku, jak bylo przechowywane, czy wlasciwie zaaplikowano poszczegolne elementy etc etc etc. Oczywiscie nie wiesz tego rowniez w innych przypadkach, ale akurat padnietych po kilku miesiacach S (rozne urzadzenia) widzialem mnostwo i cos w tym musi byc. Mam nadzieje, ze sam nie wtrynisz sie na mine - sprzedasz iles tuningowanych urzadzen a za pare miesiecy bedziesz mial x reklamacji (nie z Twojej winy ale takiego urzadzenia do serwisu szajsunga na gwarancji juz nie oddasz)

Proponuję nie siać paniki.

OT creative na rynku napędów odniósł taki sukcec, że juz nie oferuje "swojej" optyki. Napedy komputerowe sasmunga są produgowane przez toshiba a dokładnie przez spólkę jv TSST, mechanika ta sama co w toshibie, własny tylko laser.

Moja lodówka samunga ma sie bardzo dobrze :-)

mogę tylko potwierdzić - komputerowe napędy samsunga to najczęściej najgorszy złom, psuły się często, są tak wredne że potrafiły popsuć się dosłownie kilka dni po upływie gwarancji (kiedyś to był rok czasu).

Co do ich budowy - już ich sam widok nie budził zaufania - po prostu tandeta. Znacznie odbiegały budową od napędów innych firm.

Gdzieś czytałem (najprawdopodobniej na frazpc.pl) że pomimo takiej samej nazwy na obudowie poszczególne napędy w środku były zupełnie inne, a nowe napędy (nowości w sklepach) niczym nie różniły się w środku od poprzednich serii pomimo deklarowanych innych parametrów pracy.

Osobiście dużo tych napędów w środku nie widziałem może wszystkiego z 30 sztuk. Ale to co widziałem zawsze zadziwiało mnie, zawsze to były jakieś "wynalazki".

Samsung to musiał gdzieś kupować od jakiś najtańszych fabryczek i tylko firmował swoją nazwą - tak myślę. Bo nie dopuszczam myśli znając inne wyroby samsunga np. monitory że mieli cokolwiek wspólnego z tą myślą inżynierską w postaci tych cd.

Co do ich pracy w komputerze - no po prostu żenada - takich odgłosów stukania, chrumkania, terkotania to trudno spotkać a i uszy wołaly o litość.

Odczyt tragiczny np. jak juz zwolniło to nie chciało przyspieszyć.

Temperatura pracy - to się po prostu gotowało w środku od prędkości, no samsungi co do prędkości obrotowej płytki to "prawdziwy sukces", porządnie wygrzany sprzęt - smarzyło nieźle płytki (chyba się w nagrywarki zapatrzyli) - jeżeli coś się nagrzewało to raczej przede wszystkim komputer od tych napędów (można się było oparzyć) - gorące płytki po odczycie wychodziły.

Niektóre te napędy w żaden sposób nie dało się zmusić do zmniejszenia prędkości odczytu - np.na stałe 50 coś tam a to już poważna prędkość obrotowa.

Tylko przy samsungu zdarzyło mi się że porysowało płytkę w środku napędu, strzelało jak z karabinu itp.

->pawelo

Cretive nigdy nie mial "swojej opytki" tylko fimowal swoja marka produkty innej firmy.

Bodajze byl to CTX albo BenQ.

Niewazne. Wazne jest to, ze Samsungi sypaly sie na potege.

W moim przypadku na 16 urzadzen firmowanych marka Samsung 15 juz nie dziala, a jeden z problemami.

O czyms to mowi.

Ja tam nie marudzę.

Może dużo to zależy o urzytkownika?

Albo mam pecha że mi działa....

To tak jak CDM12... prawie wszyscy go mają w cedekach i opinie są też różne.

Ale jak w Audionet zastosował to już jest gut!?

Osobiśćie wolę szajsunga od eldzika..te to mi sie p....

Zgadza się. Mówi to o tym, że kiedyś napędy komputerowe samsunga były fatalnej jakości. I potwierdzam ten fakt (jestem blisko związany z wieloletnim dystrybutorem tej marki).

I jeszcze jedno... O jakości napędów komputerowych chyba lepiej dyskutować na forum cdrinfo.pl itp

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.