Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-HD745...CD/SACD.Przed tuningiem.

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem przyjemnosc sluchania tego tuningowanego Samsunga DVD-HD 745 przez weekend w domu. U mnie podlaczony byl przez kable chinch, w salonie Demo porownywalismy jak gra przez Chinch i XLR. Roznice sa znaczace, jesli o mnie chodzi, to dzwiek na XLR nie jest tym do czego jestem przyzwyczajony. W domu podlaczony byl bezposrednio do gniazdka sieciowego w scianie.

Pozwole sobie na kilka slow oceny i komentarza.

Jesli chodzi o obraz - bardzo dobry/celujacy.

Dzwiek:

Niestety nie mialem mozliwosci bezposredniego skonfrontowania dzwieku tuningowanego i nierobionego Samsunga. Oryginalna wersje sluchalem kilka dni wczesniej i podobalo mi sie. Teraz pewnie moje oczekiwania wzrosly i dlatego doszukiwalem sie w dzwieku wszelkich uchybien. Na SACD i DVD-Audio wrazenie jest niezwykle. Dzwiek jest przestrzenny i szczegolowy. Na plytach CD dla mnie osobiscie wieje zbyt mocno chlodem z glosnikow. Bas jest krotki i konturowy, czasami brakuje mu wypelnienia (zupelnie inaczej jest przez XLR!). Gora jest szczegolowa, wysokie tony krystaliczne (cokolowiek by to nie oznaczalo;), jednak na niektorych kawalkach dzwiek sprawia wrazenie "rozbitego" i wydaje sie, ze odtwarzacz ma problemy ze stworzeniem wlasciwej iluzji dzwiekowej (Dave Brubeck - Take Five - porazka!).

Zawiodlem sie niestety na napedzie. Czyta co prawda bezproblemowo Video CD, pliki JPG, niestety drobne ryski na plytach CD, ktore nie przeszkadzaly zupelnie odtwarzac poprawnie plyt na moim DVD - Philips 960, w napedzie Samsunga okazaly sie sporym problemem dla odtwarzacza. Jednym slowem po raz pierwszy spotkalem sie z przerwami w odtwarzaniu plyt CD, co dyskredytuje naped Samsunga w moich oczach i uszach. Globtrotersi rozkreceni na maksa, a tu nagle 2 sekundy przerwy. Ups..

Pytanie do Darkul - wiem, ze robiony przez Pana tuning jest dosc kosztowny. Prosze o informacje, co zmienil Pan w torze audio (oprocz zbalansowanego toru, z czego i tak nie mam mozliwosci korzystac). Czy nie warto bylo by poprawic zasilania? Jestem przekonany, ze odtwarzacz zagralby lepiej, gdybym podlaczyl go co najmniej przez trafo separujace, jednak pozostawienie oryginalnego kabelka w tuningowanym przez Pana DVD uniemozliwilo mi wykorzystanie takiego podlaczenia, a nie chcialo mi sie poprawiac mojego trafo;)

Czy moge miec pewnosc, ze odtwarzacz po tuningu byl juz wystarczajaco "wygrzany"? Szacuje, ze w Demo mogl grac co najmniej kilkanascie godzin, u mnie podczas weekendu dodatkowo co najmniej 20 h.

Co do resursu po tuningu to w Demo troche grał ale ile?

20 godzin raczej wystarczy do ogólnej oceny brzmienia.

W przypadku porównania brzmienia między RCA a XLR to odrazu mozna stwierdzić żę po XLR gra lepiej.

Zreszta główny nacisk połozyłem na tor zbalansowany.

co do samego zasilacza to jest jak zreszta widac impulsowy i jest zrobiony bardzo dobrze.

I w zasilacz nie ingerowałem.I byc może dalsza ingerencja może poprawić pewne aspekty brzmienia..ale czy napewno.Sądzę że dostawienie zasilacza tradycyjnego poprawiło by ogólne warunki pracy.

mając swój system i znając Dave Brubecka[jeden z ulubionych wykonawców]zastanawia mnie opis?

Opisując proszę o opis segmentów w systemie.

W kwestji przerw w odczycie.. nie umiem odpowiedzieć na to pytanie..ja podobnego problemu nie stwierdziłem.. i chyba w DEMO podobnie to wyglądało?

Aha jeszcze..

Tor po RCA jest ztuningowany w podstawowej opcji..jako kompromis.

Zaimplantowany jest tam średniej klasy ukł.scalony OPA2134.I z tąd w danym systemie może sie okazać że mamy np.efekt schłodzenia dzwięku.w innej opcji na np.OPA2604 dzwięk jest cieplejszy i może byc również odczuwalne poszerzenie bazy stereo.. wszystko zależy od wspólpracy całego systemu.

podobny efekt był z opisywanym wzmakiem dzielonym Q-Audio ostatnio przez forumowiczów.dzwięk był ponoć zyletowaty i wręcz nie do słuchania [w danym systemie].

a w DEMO na bardzo wysokich klockach współpracujących okazało sie ze wszystko jest o'kay.

Naped Samsunga jest cichy. Co do systemu i jego wplywu na dzwiek.. W Demo rzeczywiscie gral zupelnie inaczej niz u mnie. Dla osob, ktorym nie chce sie zagladac do opisu "O mnie" podaje konfiguracje toru:

Zrodlo: DVD Samsung 745

Interkonekt: DNM Reson Bullet Plug

Wzmacniacz: CA A500

Kable glosnikowe: Monitor LS-1200 w bi-wiring

Glosniki - Aliante One (Vifa D25ag, Seas zwykly 17 cm)

Jesli chodzi o wrazenie braku "poukladania dzwieku" na plycie bardzo lubianego przeze mnie Brubecka - bylo to odczucie bardzo subiektywne, moze bylem zmeczony, ale jakos wszyscy mi sie rozbiegli po scenie a ja sam lewitowalem pod sufitem, ale moze to wplyw baletow poprzedniej nocy;)

Jesli ja bede robil tunig tego Samsunga u pana Darka, to z pewnoscia poprosze o inne kosci na RCA;) Wole cieplej i z szersza scena.

Jeśli chodzi o napęd to budzi zaufanie jest cichy,wczytuje szybko płyty

Dźwięk jak dla mnie za te pieniądze to rewelacja.Konkretny i dobrze zdefiniowany bas,średnica naturalna dobrze wybżmiewająca,górne rejestry nie są natarczywe i nie odczuwam ich nadmiaru .Pamietać należy że mówimy o dźwięku za ok 2 tys.z tuningiem, więc poruwnanie z cd.za te same pieniądze zawsze moim zdaniem wyjdzie na korzyść DVD (np.Samsung).Konkurencją dla tego dvd może być cd za conajmniej 6 tys.

Kolumny-Cabasse Irose,KEF-Referenz 2.2

Wzmacniacz- Darkula dzielony symetryczny na LM

CD-EEra(Helios) DL-1,Marantz CD-7,Samsund DVD-HD745

Kable gł. Monitor LS-1202,int.Monitor Silver II

Witam

Miałem również przyjemność słuchać tuningowanego Samsunga w DEMO w Gorzowie konfiguracji opisywanej przez GrzegorzaM. Jako pierwsze odsłuchiwane źródło zrobił bardzo dobre wrażenie, zwłaszcza na XLR-ach, jednak w porównaniu z Marantzem a zwłaszcza EErą uwidoczniły się jego wady. Góra była trochę zbyt natarczywa, wybrzmiewania zbyt szczupłe, mimo, iż pozostałe źródła odsłuchiwaliśmy po RCA. Ale w końcu dziwne byłoby, gdyby sprzęt za 2 tys. zagrał lepiej niż za kilkanaście. Żałuję, że nie porównaliśmy Samsunga ze źródłem, z którym mógłby konkurować (za 3 - 5 tys.). Wtedy mógłbym mieć pewniejszą o nim opinię. Od strony wizualnej Samsung prezentuje się korzystnie (poza zbyt ostrym światłem podświetlenia włącznika zasilania i małoaudiofilską wysokością urządzenia). Mój kumpel, lepiej orientujący się w sprawach technicznych, stwierdził, iż znaczna poprawa mogłaby jeszcze nastąpić przy poprawie zasilania. Reasumując, wg mnie jest to dobry klocek dla kogoś poszukującego dobrego źródła uniwersalnego po przystępnej cenie.

Witam.

Z zamieszconych opini wynika ,że jest to jedno z najlepszych źródeł do 2000pln.

Czy możecie napisać coś więcej na temat porównania brzmienia przed i po tuningu?

Druga kwestia , która mnie zastanawia to fakt ,że HD 745 wygrywa wg Was z wieloma uznanymi do tej pory odtwarzaczami np.Pioneer PDS 707 ,Marantz 6000 ora Marantz 17KI jedyny, który z HD 745 wygrał.Nie jest nigdty tak ,że dany odtwarzacz jest lepszy od kilku innych w e wszystkich aspektach brzmienia.

Czy moglibyście opisać pokrótce przewagę HD 745 NAD PDS 707 i Marantzami.

I ostatnie pytanie gdzie (z pewnego źródła)mozna ten odtwarzacz kupić?

Pozdrawiam

Ale tak wogole to bierzecie pod uwage, ze ta firma nie przez przypadek nazywana jest Szajsung? ich produkty maja to do siebie, ze po paru miesiacach uzytkowania coraz wiecej czasu spedzaja w serwisach a mniej u wlasciciela - czego oczywiscie nikomu absolutnie nie zycze.

"I ostatnie pytanie gdzie (z pewnego źródła)mozna ten odtwarzacz kupić?"

I to jest najsmieszniejsze. Tego odtwarzacza obecnie nie mozna nigdzie kupic;) Ani w Polsce ani u naszych zachodnich sasiadow. Moze cos sie zmieni w polowie listopada...

Jesli chodzi o porownanie brzmienia tuningowanego i nierobionego odtwarzacza to mi sie spodobal nietuningowany. Ile do dzwieku wnosi kazda wydana zlotowka to juz trzeba ocenic samemu. Np. trafo i filterek to koszt rzedu 100 PLN, a moim zdaniem poprawa moze byc, proporcjonalnie do nakladow, spora. Ile kosztuje modyfikacja pana Draka nie wiem. Pewnie jak ktos moze to podlaczyc przez XLR to wyda dodatkowo kilka stow na modyfikacje..

Darek to masz szczescie - ja znam kilka osob, ktore chcialy zaoszczedzic kupujac szajsunga - nie bardzo im sie to udalo ... - moze po tym jak wymienisz polowe bebechow bedzie to bardziej niezawodne, ale na pewno nie polecam takiego prosto ze sklepu.

>PAL55

Ja juz miałem ze trzydzieści Mant 001,002[3 szfankowały- i 1 u klienta] i kilka Samsungów 745.. i nic!

Wiesz na podobnej zasadzie mozna złożeczyc na np.Harmana HD-750 bo sa czasem egzemplaze wpieniające.

Znam ja i pewnie każdy na tym forum cedeki za niezłe sumki które tez czasem potrafia niesamowite rzeczy z Cd robić..skonczywszy na frezowaniu ...

Z tego co zauważyłem w większości odtwarzaczy CD/DVD z niskich i średnich pułapów cenowych nikt nie daje

solidnych napędów-wszystkim coś można zarzucić.Księgowi we wszystkich firmach audio/video to szkoci do czwartej potęgi.Jeśli ktoś zna wyjątki niech je wskaże.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.