Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie dźwięku z TV

mutek78

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy istnieje możliwość podłączenia dźwięku z TV UE55H6850 do zestawu Denon PMA 720AE z odtwarzaczem sieciowym DNP 730AE.

Na pewno jest możliwość poprzez wyjście sluchawkowe, ale jakość marna. Może jest jakaś możliwość przez kabel optyczny. Telewizor takie posiada i odtwarzacz sieciowy też, ale po takim połączeniu dźwięku nie ma:(. Nie wiem jak jak przełączyć na źródło optyczne.

Pytałem w Samsungu, to są tylko dwie możliwości przeniesienia dźwięku na urządzenie zewnętrzne. Wyjście optyczne i HDMI.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

A czy optical w odtwarzaczu nie jest tylko out?? Albo gdzieś w odtwarzaczu musisz zmienić aby sygnał brał z optyka. Pytanie też jaki sygnał max przyjmuje ten odtwarzacz bo z tv leci 48 a nie jak standardowy flac 44.1 i może nie obsługiwać.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

poprzez euro bedzie słaby dzwięk lepiej zakupić takiego dacka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po optyku z tv do dac a z dac do wzmaka chinch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja słucham przez słuchawkowe . Jakość nadawana przez różne stacje telewizyjne jest marna to po co się napinać ;)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Ja mam tv podłączone toslinkiem z Stream Magic 6. Do TV mam podpięty HDMI Blu Ray i dekoder Nc+. Nie ma co porównywać z dźwiękiem z euro złącza czy line out RCA.

Euro złącze w TV działa w obie strony.

Dźwięk wychodzący przez Euro złącze (podobnie jak w dawniejszych telewizorach przez analogowe wyjścia RCA) jest bardzo przyzwoitej jakości, a efekt końcowy zależy od wzmacniacza i kolumn. Być może z oddzielnym przetwornikiem można uzyskać więcej, ale pamiętajmy o różnicy w cenie - przejściówka SCART-RCA: 30 zł, wspomniany Stream Magic 6: 4000 zł. Natomiast podłączenie TV do wzmacniacza poprzez gniazdo słuchawkowe znacznie degraduje dźwięk i tego już żaden wzmacniacz i żadne kolumny nie naprawią.

Nie ma czegoś takiego jak "najlepiej" - wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i możliwości. Kawosz zadowala się podłączeniem przez gniazdo słuchawkowe, dla mnie optymalne jest analogowe wyjście stereo, Ty masz podłączone przez DAC'a. Niech autor wątku wybierze to, co jemu pasuje.

Ja mam przez słuchawkowe bo mi tak było najwygodniej ;) . W lato był koncert Perfectu na polsacie a że mam też nie używanego Daca Tagi to sobie podłączyłem na szybko przez niego . Może faktycznie było trochę lepiej . Tylko nie wygodnie mi było musiał bym sobie trochę przeróbek porobić i dla mnie to gra nie warta świeczki była za rzadko słucham muzyki przez telewizor . Na pewno to moje podłączenie jest najgorsze z możliwych i każda modyfikacja coś pomoże :)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Kupiłem DACa z podanego linka. Dzisiaj doszedł. Wszystko podłączone i faktycznie jest duża różnica między połączeniem optycznym a słuchawkowym oczywiście na plus dla DACa.

Dziękuję za podpowiedzi.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.