Skocz do zawartości
IGNORED

jaki interkonekt do 250 zł

kubi

Rekomendowane odpowiedzi

Kubi – nie ma takich kabli, bo ile można zarobić na kablu kosztującym w detalu 5zł./m ? Trzeba by go ubrać w tajemniczą nazwę (Velum ?) , żeby nikt obeznany nie rozpoznał ze to Gotham (zwłaszcza żeby Arek67 nie wiedział, bo wtedy kabel by mu przestał „grać” i nie rozumiałby dlaczego niegra chociaż każdy brzmi inaczej :)))

Darkul – spotkałem się z nazwą RCA „pseudozbalansowany” – wtedy kiedy żyła główna i powrotna mają ten sam kształt i przekrój (ekran lutowany z jednej strony do żyły powrotnej pełni funkcję ekranowania magnetycznego i czasem może go nie być).

Ta nazwa jest stosowana dla odróżnienia od kabla koncentrycznego, w którym jest żyła główna, a otaczającym ją ekranem prowadzony jest sygnał powrotny.

Na kablach Gotham, Cordial są robione kable – był link do strony jakiegoś producenta interkonektów chyba z Chin (poszukajcie w temacie o Velumach ;) Konfekcję prowadzi też Klotz.

Tyle że kupowanie tych kabli się nie opłaca bo kosztują dwa razy więcej niż zlutowanie takiego samego domowym sposobem :)

pozdr.

OK, rozumiem - należy kupic jakiś kabel mikrofonowy (nieważne jaki model) Gothama lub Cordiala do tego końcówki RCA, razem to polutować w odpowiedni sposób i jest super :))

Tak też zrobię ale będziecie mi musieli pomóc to polutować bo nie zabardzo wiem co oznaczają jakieś ekrany, gorące końce itp :))

Przeczytalem wiekszosc wpisow w tym watku i wniosek, ktory sie narzuca jest ciekawy. Kabelek za 3 zl jest lepszy od tego za 2000 zl. No niezle. By nie zostawac w tyle rzucam taka mysl. Po co lutowac jakies cholerne wtyki! Przeciez mozna jakos tam zatknac ten kabelek by nie zwieral. I na lutowaniu sie oszczedzi a i ewentualne problemy z zimnym lutem nie wchodza w gre.

A tak na serio to kabelki graja. Osobiscie uwazam, ze dobrze w relacji do ceny wypada Profi Gold 3000. Wlasnie z NAD i Dali powinien wypasc calkiem do rzeczy.

pzdrw

soso

byłem dzisiaj w sklepie muzycznym po kabel. Niestety mieli tylko KLOTZA za 5,9 zł/mb. Zakupiłem 1 mert żeby się nauczyć łączyć z końcówką a w przyszłym tygodniu kupię juz Gothama we Wrocławiu.

Mam jednak prośbę do Was:

Powiedzcie mi co z czym mam połączyć:

tak wygląda kabel - jedna żyłka jest czerwona druga biała i jest jeszcze taki płaszcz z luźnych żyłek

a tak wygląda końcówka:

powiedzcie mi co do czego się lutuje :)

zdjęcie 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zdjęcie 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czerwonym do osi cincha z obu stron. Z jednej strony (wzmacniacza) bialy do masy wtyczki a ekran obetnij i najlepiej zaizoluj. Z drugiej strony bialy razem z ekranem przylutuj do masy wtyczki.

Tak jak tu...

[obrazekLUKASZ-200686_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz

[obrazekLUKASZ-200692_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. To jest kabel do ewentualnego zakonczenia dwoma RCA, chociaz tak naprawde to kabel terminowania czym innym.

2. Nigdy takiego nie widzialem... ???

A moze chodzi Ci to, ze jako ekran robi folijka a na niej plecionka? To jeden ekran, foliki nie przylutujesz, lutujesz plecionke.

Oj sorry nie dodalem obrazka...

A Twoj kabel Rafko ma jeden ekran ino w dwoch osobach...

[obrazekLUKASZ-200696_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MariuszJ powiedz mi czy dobrze zazanczyłem na zdjęciu oś i mase cincha?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O taki właśnie...

[obrazekLUKASZ-200716_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu zdjęcie :)

Ukryta Zawartość

voila

[obrazekLUKASZ-200729_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli w te jakby widełki mam zacisnąć kabel razem z tą niebieską izolacją ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>MariuszJ

Tak, bo wcześniej pisałeś że to kabel do innego wyprowadzenia, i nie wiem czy ten z dwoma ekranami nadaje się na sygnałowy, czy lepiej jak będzie jeden ekran (drugi schemat)

kubi> tak

rafko> ale w tym pierwszym kablu ekrany 2 i 3 sa polaczone! nie ma warstwy izolatora nr 2.5! to logicznie 1 ekran. Te dwa kable sa tak samo dobre, albo, z innego punktu widzenia tak samo zle bo sluza do polaczen symetrycznych a nie asymetrycznych. Nie martw sie, kup ten pierwszy wyglada na bardziej "wypasiony" :-)))

Zakupiłem dziś kabelek mikrofonowy- najlepszy jaki był dostępny w cenie 5zł/m. Cały czas go "rozgrzewam", ale jak do tej pory w stosunku do Ultralinka ma: odfiltrowany bas i scena jest rysowana inaczej. Jak go wygrzeję to napiszę więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.