Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Topaz 15

Radek Bryła

Rekomendowane odpowiedzi

Już niedługo wszyscy producenci pójdą w ślady Pylona. Kto wie czy ten Seas w Diamond nie jest przyklejony na stałe super glue.

To, że żyjemy w ponurych czasach planowanego starzenia, cięcia kosztów i nabijania klientów w butelkę to wszyscy wiemy, ale powiedz mi Clint tak po męsku, jak prawdziwy twardziel skąd Ty to wiesz, że w tym konkretny przypadku to nie jest akustycznie lepsze rozwiązanie. Ja tego nie wiem a Ty?

Też takie rzeczy robiłem .Ale tu chodzi o fabryczne seryjne kolumny a nie diy z garażu....

Ok, ale ja jeśli miałbym dziś kupić kolumny za 1500 PLN i miałbym do wyboru takie same kolumny na śrubkach i na glucie, które grają tylko troszkę, mini, mini lepiej to i tak wybrałbym te na glucie, co grają troszkę lepiej. Ty nie?

Ok, ale ja jeśli miałbym dziś kupić kolumny za 1500 PLN i miałbym do wyboru takie same kolumny na śrubkach i na glucie, które grają tylko troszkę, mini, mini lepiej to i tak wybrałbym te na glucie, co grają troszkę lepiej. Ty nie?

Nie o to chodzi .bo grały będą tak samo.Chodzi o popartctwo.

Nie o to chodzi .bo grały będą tak samo.Chodzi o popartctwo.

Skąd wiesz, że będą grały tak samo? Pytam serio.

Przecież mogli złapać tego wysokotonowca przez zewnętrzny pierścień maskujący, byłoby jeszcze szybciej niż kleić to glutem i nie drożej bo taki wkręt z okrągłym łebkiem kosztuje grosze. Ja jestem tylko domorosłym majsterkowiczem a szybciej zrobiłby to wkrętarką niż glutem.

Skąd wiesz, że będą grały tak samo? Pytam serio.

Przecież mogli złapać tego wysokotonowca przez zewnętrzny pierścień maskujący, byłoby jeszcze szybciej niż kleić to glutem i nie drożej bo taki wkręt z okrągłym łebkiem kosztuje grosze. Ja jestem tylko domorosłym majsterkowiczem a szybciej zrobiłby to wkrętarką niż glutem.

Czy jesteś tylko majsterkowiczem to tu na na forum wiedzą.A może "Branża"??????????????????

Niestety i mówię to z wielką przykrością nie branża. Ale życie nauczyło mnie pokory i jak czegoś sam nie sprawdzę, nie dotknę, nie porównam bezpośrednio, to jestem ostrożny w komentarzach. Ponieważ, zbyt wiele razy wyniki moich doświadczeń rozmijały się z moimi przypuszczeniami, mimo wielu lat zagłębiania się w temacie.

Śrubka, klej, lampa, tranzystor, winyl, CD, kaseta, szpula... generalizowanie czegokolwiek szybko weryfikowało życie, każdy przypadek jest inny. Dlatego dziwią mnie pełne przekonania, arbitralne wypowiedzi niektórych forumowiczów na ten i inne tematy. Ja po ponad 30 latach zabawy audio, wiem, że niewiele wiem. Mimo posiadania ogromnej ilości przeróżnych urządzeń audio teraz i w przeszłości.

W dodatku fora są opiniotwórcze i często ludzie poszukujący odpowiedzi biorą na poważnie wypowiedzi różnych pewnych siebie "fachowców". Szczególnie jak ci mają kilkaset lub kilka tysięcy postów. A bardzo często tacy "liderzy" nic nie wiedzą, tylko klepią co popadnie, robiąc innych sieczkę w głowie.

W tym wątku jest wzorcowy przykład tego o czym mówię. Wypowiedziało się kilku posiadaczy urządzenia, którzy są zadowoleni. No, ale to oczywiście zwykły lamerzy. Za to prawdziwi adiofile i koneserzy, nie dotykali, nie słyszeli, ale zobaczyli fotki, poczytali wyjaśnienia i zaczyna się kręcenie nosem, cmokanie, kwaszenie. Oni lepiej wiedzą co i jak od właścicieli, producenta, Politechniki Wrocławskiej. Normalnie klasyczne, zawodowe jaja, jak to na audiostereo.

No i komu tu bardziej wierzyć? Tym co mają, zrobili czy zbadali... przecież oni mogą kłamać.

Za to ta druga grupa na pewno nie kłamie, bo nie wie. A żeby kłamać, trzeba wiedzieć.

Tylko czy ta druga grupa mówi prawdę... hmmm tego ona sama nie wie, bo nie wie?

Koledzy, kolumny zrobione są z płyty na tyle cienkiej że głębsze frezowanie nie jest pewnie możliwe. A pierścień ozdobny jest na tyle gruby, że nie da się pod spód śruby zmieścić. I chyba taki jest powód stosowania kleju. Wysokotonowemu głośnikowi to nie robi krzywdy. Pewnie gdyby nie klej to byłby inny pierścień maskujący i śruby mocowałyby i pierścień i głośnik - tak jak ma to miejsce z drugim głośnikiem. Mam Topazy 20 i jakoś nie rani mnie że zamiast śrub jest klej.

Widze, ze najwiecej bija piane Ci co jak sadze nie maja pojecia o tym co pisza. W dzisiejszych czasach nawet w samochodach czesto sie stosuje klej zamiast srub. Czy to ze zastosowano tam klej wplywa jakos negatywnie na jego jakosc grania?? Wole miec Polska kolumne na klej niz chinola na chinskich srubach...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.