Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Auna line-300-sw-wh problem z glosnikiem

bielas50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w tytule mam problem z glosnikiem w subwooferze gdy gra glosno slychac wyrazne pukanienktore pojawia sie dopieru po chwili grania typowy dzwiek jak pukajacy o membrane paznokiec, sprzet mam z 2 reki kupiony na allegro, ze specyfikacji wynika ze powinien mies glosnik 8ohm jak i moc 150wat pisze to w instrukcji subwoofera aktywnego, z tylu obudowy pisze ze pobor to rowniez 150w wyciągnąłem glosnik by sprawdzic czy przypadkiem wygluszenie nie chaczy o glosnik ale nic z tych rzeczy, z ciekawostek co zauwazylem to to ze na glosniku pisze 6Ohm i ze ma 60w co o tej sytuacji myslicie? Powinienem poszukac nowego glosnika 6 Ohm czy raczej 8Ohm sub wspolgral na moim poprzedniku cat cs-907 teraz na denonie avr-1907 a kolumny to 5szt maudio

To co napisane na głośniku to jedno, ale jest jeszcze zwrotnica. Zresztą co ci da wstawienie tam głośnika np 8 ohm , czy 100W, zacznie sam głośniej grać ? Ważne są inne parametry których nieznasz, kup poprostu typowy głośnik do subwoofera, hiendu niezrobisz, ale może pukać niebędzie.

Wydaje mi sie ze jest jednak jakas roznica nie znam przeszlosci sprzetu i nie wiem czy ktos w czesniej nie uszkodzil glosnika i wsadzil czegos co mial pod reka, jestem zdania ze jesli jest cos wymyslone po fabrycznemu to jednak musi trzymac swoje parametry, wiec zaskoczylo mnie to co zastalem w srodku, z tego co mi wiadomo lepiej ladowac wiecej ohm niz mniej na allegro ciezko o glosnik 6ohm przy 25cm o ile taki powinien byc, mozna odczuc ze 60w w tym glosniku to dla sub za malo a jednak mimo ze to nie sa góry to jednak samo dno tez nie jest jesli o sub chodzi. Prosil bym tylko o podpowiedz jakiego glosnika szukac i ewentualnie gdzie bo na alledrogo nie ma sporego wyboru powyzej 4 ohm a liczyl bym ze kolo 200zl moge wydac bo sprzet ma slozyc jak naj dłużej

Głośnik jest oryginalny, czy ktoś wsadził byle co "na sztukę" po awarii oryginału? Nie masz googli, żeby sprawdzić szczegóły wyglądu (choćby zewnętrznego) głośnika???

Jest to subwoofer aktywny, więc impedancja samego głośnika nie ma nic do rzeczy w kwestii zgrania się z pozostałym systemem. I teraz najważniejsze, choć niektórym ciężko to zaakceptować: moc głośnika to parametr drugorzędny- ważniejsza nawet jest efektywność, jest wiele przykładów głośników i kolumn, które mając mniejszą moc nominalną, potrafią więcej od konkurencji mającej "więcej watów". I jeszcze jedno- pobór mocy jest zawsze większy od mocy użytecznej- dla przykładu wzmacniacz (w tym przypadku sub aktywny) o poborze 250W jest w stanie oddać do głośnika max 50-60% tej mocy, reszta idzie na straty.

Głośnik jest oryginalny, czy ktoś wsadził byle co "na sztukę" po awarii oryginału? Nie masz googli, żeby sprawdzić szczegóły wyglądu (choćby zewnętrznego) głośnika???

Jest to subwoofer aktywny, więc impedancja samego głośnika nie ma nic do rzeczy w kwestii zgrania się z pozostałym systemem. I teraz najważniejsze, choć niektórym ciężko to zaakceptować: moc głośnika to parametr drugorzędny- ważniejsza nawet jest efektywność, jest wiele przykładów głośników i kolumn, które mając mniejszą moc nominalną, potrafią więcej od konkurencji mającej "więcej watów". I jeszcze jedno- pobór mocy jest zawsze większy od mocy użytecznej- dla przykładu wzmacniacz (w tym przypadku sub aktywny) o poborze 250W jest w stanie oddać do głośnika max 50-60% tej mocy, reszta idzie na straty.

Więc tak co do wyglądu porownywalem ze zdjęciami Google i jest tu ciężko stwierdzić wizualnie to samo bądź podobne, wiec nie wiem czy to jest oryginal, gdybym wiedział to bym od razu poszukam coś pod to co napisane jest na glosniku, według instrukcji jak wcześniej jest napisane jest to subwoofer o impedancji 8 Ohm lecz fizycznie jest tam osadzony 6 Ohm zgaduje ze jest to sprzęt zakupiony w niemczch i przywieziony do pl i mi sprzedany, co do impendacji z pozostałymi głośnikami ok, ale co dla wzmacniacza wbudowanego w subwoofer, nie grzeje się ale też nie podkrecam to na większą moc bo mam efekt grzechotki w głośniku, jeśli chodzi o dostępność głośników na allegro 6 Ohm to nie widziałem zwłaszcza z otworem montażowy na 8 srob, widzę teraz ze mój wątek wsadzilem do innego niż powinien być dzialu, jak by była możliwość to prosił bym admin i przeniesienia do działu kin domowych

Hmm nie mam uprawnień do edycji własnych postow, przebralem ponownie sub i zauważyłem że łączenie kabla z glosnikiem jest brązowe takie przypieczone jak by bylo już murowane recznie, dodatkowo znalazłem drobinki cyny na głośniku od lutowania na glosniku, na oznaczeniu jest napisane tylko SL(albo T albo I) (okno O albo G) D/6Ω60W a pod naklejka przenika napis svb/6Ω60w

W takich urządzeniach z reguły na głośniku nie ma naklejki- zbędny koszt. Może to świadczyć o jego wymianie. Popatrz, czy o membranę nie obijają przewody doprpwadzające sygnał (te pomiędzy membraną a stykami lutowniczymi głośnika), głośnik w obudowie zamocuj stykami w dół. Wrzuć tu zdjęcie głośnika od tyłu- może będzie można coś więcej z niego wydedukować.

Więc tak nic nie ociera ani kable od wewnętrznej stronie głośnika ani nic w obudowie, dźwięk stukania dochodzi tak jak by z kopułki tam gdzie cewka się znajduję, pojawia się po kilku sekundach gdy subwoofer gra po prostu głośniej i gdy zchodzi bardzo nisko np. w efektach filmowych gdzie jest długi bas (w chwilowym efekcie dźwiękowym nie dąży nic popukać) w załączniku dodaje parę fotek

ps. w sub bło wygłuszenie ale stwierdziłem że było raczej parodią, jak dojdzie do wymiany serduszka w nim pomyślę nad czymś odpowiednim, w sumie w dźwięku nie widzę różnicy

post-61531-0-86414100-1451908635_thumb.jpg

post-61531-0-83279000-1451908647_thumb.jpg

post-61531-0-73213000-1451908676_thumb.jpg

post-61531-0-20015000-1451908698_thumb.jpg

post-61531-0-95545900-1451908717_thumb.jpg

Wygłuszenie w subwooferze (dobrze zaprojektowanym, typu bass reflex) nie ma sensu, co onnego w obud. zamkniętej.

Głośnik wygląda mi na oryginalny, myślałem wcześniej, że ma okrągłą nalepkę "na dupie" , takie etykietki są spotykane. Nie wiem, czy warto go wymiwniać, jrdnak jeśli konoecznie chcesz, później czegoś podzukam. Sądzę jednak, że lepiej się tego pozbyć i kupić jakąś "firmówkę", choćby używaną.

Wygłuszenie w subwooferze (dobrze zaprojektowanym, typu bass reflex) nie ma sensu, co onnego w obud. zamkniętej.

Głośnik wygląda mi na oryginalny, myślałem wcześniej, że ma okrągłą nalepkę "na dupie" , takie etykietki są spotykane. Nie wiem, czy warto go wymiwniać, jrdnak jeśli konoecznie chcesz, później czegoś podzukam. Sądzę jednak, że lepiej się tego pozbyć i kupić jakąś "firmówkę", choćby używaną.

wolał bym go odratować gdyż kupiłem dość tanio (nowe powyżej 400zł) a z jakości dźwięku jestem zadowolony

No dobrze- moja propozycja: trenowałem go dwukrotnie, wyniki wyjątkowo dobre, zwłaszcza w relacji do ceny.

http://stx.pl/w-25-200-8-mc.html

Warunek- zatykasz pierdzirurkę, bo jest przeznaczony do obudowy zamkniętej. W Twojej skrzynce, po porządnym wypełnieniu obudowy watą zejdzie do 35Hz. Jako wypełnienie skrzynki polecam włożyć całą poduszkę z Ikei- tę tanią, w poszewce z włókniny, nie tkaninowej. Jej zaleta to trzymanie waty w ryzach, co zapobiega wchodzeniu waty do okien kosza głośnika. Dziwnie brzmi? Nie szkodzi, za to jest praktyczne i świetnie spełnia swoją rolę :-) Po przejściu na obudowę zamkniętą należy zadbać o szczelność skrzynki i kosza.

Tylko zmierz kołnierz, czy ma taką samą średnicę- jak nie, możesz zastosować taki: (odmiana tego powyżej z szerszym brzegiem kosza)

http://stx.pl/w-27-150-8-mc.html

Zasłoni stare mocowanie.

Jest jeszcze taki, do bass-reflex'u o pojemności Twojej skrzynki, ale nie miałem z nim do czynienia, więc go nie znam.

http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html

Ogólnie, głośniki STX trzymają dobry poziom za rozsądną kasę.

No dobrze- moja propozycja: trenowałem go dwukrotnie, wyniki wyjątkowo dobre, zwłaszcza w relacji do ceny.

http://stx.pl/w-25-200-8-mc.html

Warunek- zatykasz pierdzirurkę, bo jest przeznaczony do obudowy zamkniętej. W Twojej skrzynce, po porządnym wypełnieniu obudowy watą zejdzie do 35Hz. Jako wypełnienie skrzynki polecam włożyć całą poduszkę z Ikei- tę tanią, w poszewce z włókniny, nie tkaninowej. Jej zaleta to trzymanie waty w ryzach, co zapobiega wchodzeniu waty do okien kosza głośnika. Dziwnie brzmi? Nie szkodzi, za to jest praktyczne i świetnie spełnia swoją rolę :-) Po przejściu na obudowę zamkniętą należy zadbać o szczelność skrzynki i kosza.

Tylko zmierz kołnierz, czy ma taką samą średnicę- jak nie, możesz zastosować taki: (odmiana tego powyżej z szerszym brzegiem kosza)

http://stx.pl/w-27-150-8-mc.html

Zasłoni stare mocowanie.

Jest jeszcze taki, do bass-reflex'u o pojemności Twojej skrzynki, ale nie miałem z nim do czynienia, więc go nie znam.

http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html

Ogólnie, głośniki STX trzymają dobry poziom za rozsądną kasę.

też słyszałem wiele dobrego o marce, w moim przypadku wnęka ma średnicę 255mm (z zapasem 1mm) sama wnęka ma jakieć 5mm przynajmniej taka jest obręcz głośnika) szerokości montażowej wtedy głośnik nie wystaje poza obrys, olewając wnękę (ucinając ją by wstawić większy głośnik można by wsadzić maksymalnie 270mm chciałbym pozostawić obudowę typu bass refleks, szkoda mi aż tak modyfikować ten pufek, gdyby udało się znaleźć jakąć firmę produkującą głośniki spełniające kryteria był bym wdzięczny, jak narazie wygrywa ten z pierwszego linku ze względu na idealnie pasujące wymiary, swoją drogą czym się różni budowa głośników między tymi wymagającymi bass reflexu a te z obudowy zamkniętej, chodzi tu o np, miękka i twarda membrana?

czym się różni budowa głośników między tymi wymagającymi bass reflexu a te z obudowy zamkniętej, chodzi tu o np, miękka i twarda membrana?

Membrana ZAWSZE ma być sztywna- chodzi o parametr Qts- jak ma mniej niż 0,4, głośnik jest do BR, powyżej- do zamkniętej (w dużym uproszczeniu).

Chcesz BR? kup ten z ostatniego linku-

http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html powinien się sprawdzić w Twoim pudle.

Dajesz mu za bardzo w p... i cewka dobija o nabiegunnik .

Niestety jest to nie prawda, gdy dochodzi do pukupuku jest ono słyszalne tak samo nawet na niższych ustawieniach głośności aż się to wyciszy znacznie potem podglosi jest ok co do głośnika z ostatniego linku niestety się nie zmieści

Swoją drogą nie sądzę, by był tam zainstalowany głośnik lepszy od np. takiego:

http://allegro.pl/glosnik-lw1000-8ohm-250mm-200watt-typowy-altus-110-i5093162531.html

ja bym próbował wymienić na przykład na ten ( pasuje rozmiarem, do BR, 8 Ohm ) i w zależności od wyniku

szukał dalej, albo już tych poszukiwań zaprzestał.

Fakt, że za darmo go nie dają, ale ryzyko przy zakupie zawsze istnieje;

tu finansowe ryzyko nie jest duże.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Swoją drogą nie sądzę, by był tam zainstalowany głośnik lepszy od np. takiego:

http://allegro.pl/glosnik-lw1000-8ohm-250mm-200watt-typowy-altus-110-i5093162531.html

ja bym próbował wymienić na przykład na ten ( pasuje rozmiarem, do BR, 8 Ohm ) i w zależności od wyniku

szukał dalej, albo już tych poszukiwań zaprzestał.

Fakt, że za darmo go nie dają, ale ryzyko przy zakupie zawsze istnieje;

tu finansowe ryzyko nie jest duże.

nawet już wcześniej myślałem o nim lecz martwię się o jego faktyczne parametry jego waga to tylko 1.2kg (niecale)

Fakt; to mocno osłabia szanse na dobre granie.

Słyszałem kiedyś suba na klasycznym Tonsilu, ale tylko wiem, że miał 25 cm.

Sądzę, że pewnie jakiś np. 40/3 ; raczej 60/1 i grało zupełnie nieźle, ale warunek, niestety -

pokój miał ok 16 -18 m2 więc co do ciśnień, to wszystko zależy od tego metrażu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość rydz

(Konto usunięte)

Użytkownik bielas50 dnia 31.12.2015 - 18:25 napisał

Witam jak w tytule mam problem z glosnikiem w subwooferze gdy gra glosno slychac wyrazne pukanie

Dajesz mu za bardzo w p... i cewka dobija o nabiegunnik .

Niestety jest to nie prawda

To czekam na twoją interpretację .

To czekam na twoją interpretację .

Wcześniej było dobrze a zaczyna szaleć na mniej niż połowie przy ciągłym basie nie takim bum tyłki BUUUuuum po tym gdy zacznie już grzechotkac to nawet na niskim poziomie, poczekamy chwilke na zerowym bądź bliskim zero i jest ok do kolejnego razu nie zależnie od ustawienia fazy (tego papryczka z tylu)

Ja bym wolał jednak STXa jak Alpharda. Mam do firmy większe zaufanie.

Więc będzie stx rozmawiałem z nimi i zrobią dla mnie glosnik na zamówienie pasujący pod skrzynkę ;)

• 4 tygodnie później...

Witajcie panowie tu bielas50 niestety musialem sie zalogowac przez facebooka ale dziala wczoraj dotarl glosnik stx robiony na zamowienie pod moja skrzynke pierwsze roznice jakie zauwazylem: stx ma 2x wiekszy magnes podwojnie wentylowana cewke tzn z 2 stron glosnik jest ciezszy bardziej masywny oraz ma miekkie zawieszenie, stary byl w porownaniu jak hmm chinski glosnik hehe sub aktualnie w porownaniu zchodzi bardzo nisko i czysto bylo blef blef jest juz buum buum czysto i ladnie

Ogolnie mam jeszcze jedno pytanie, slyszalem ze nowe glosniki do nabrania swoich pelnych wlasciwosci powinno sie wygrzewac czytam w necie ze srednio wychodzi po 20h ale niektore glosniki wymagaja duzo wiecej czasu, jaka jest wasza opinia i ile powinien sie smazyc na "niskich obrotach" tak jak srednia po 20h lagodnej nie glosnej muzyki czy wiecej dla stx,a

Nie przesadzaj, wystarczy mu parę godzin- to nie jest głośnik szerokopasmowy hi-fi, czy jakiś inny wypas. W subwooferze, zwłaszcza na gumowym resorze, w grę wchodzi jedynie rozruszanie zawieszenia dolnego. Najwięcej zmian w czasie "rozgrzewki" pojawia się w średnio-wyższych zakresach, nie na basie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.