Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie crossover dla suba

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem stary amplituner combo (do niego zestaw Genius SW.5.1.6000) do PC i mam pytanie sub ani menu amplitunera( ma tylko dla głośników i w menu trybu BR jest ustawienie suba i zwrotnicy w normalniej pracy amplitunera nie ma) nie posiada ustawienia odcięcia zwrotnicy dla suba.Czy w takim razie rozumiem że odcięcia nie będzie i sub będzie się odzywał zawsze nawet jak będzie nie potrzeby?

https://www.audiostereo.pl/topic/125539-ustawienie-crossover-dla-suba/

No to chyba nie masz żadnej mozliwości odcięcia suba i będzie on grał pełnym swoim pasmem i odzywał się cały czas. Kupa. Gdybyś miał je podłączone pod SB Audigy to tam jest możliwość odcięcia suba , gdy miałem kartę dziękową w PC to właśnie tak ustawiałem suba. A nie da się suba oddzielnie i samego do PC a kolumny do ampla czy one muszą "iść" przez suba

a jaki to combiak jest

Kenwood BDR-A7.Kolumny mam w ampku wpięte jak i sub.Oryginalnym połączeniu przez suba nie ma dynamiki po analogu brzmi anemicznie ospale we filmach.W takim razie będzie tak grał

Jeszcze jedno pytanie bo używam go jako BR do filmów na monitorze 21:9 fajnie się ogląda lepiej niż na 16:9 i on w trybie BR w menu głośniki ma odcięcie na sub i głośniki to rozumiem że w tym trybie działa odcięcie jak mam ustawioną daną wartość dla suba?

Edit: w źródle BR mam ustawiony dźwięk nie po hdmi tylko prosto z głośników i dział odcięcie dla suba odpaliłem płytkę BR i odzywa się kiedy trzeba wiec jest ok.W grach mi nie przeszkadza że chodzi cały czas

Poczekaj, poczekaj, te 6 wejść RCA dla dzwięku 5.1 to pod nie wpinasz co, , qr..wa bo zaczynam głupieć :) ,

już wiem, sub może robić jako pieciokanałowa końcówka mocy bo ma 6 wejsć RCA dla wejścia 5.1 kanałowego dzwięku, można do niego bezpośrednio podłączyć odtwarzacz blu-ray z wyjściem analogowym 5.1-7.1 i od razu to zagra. Można też podłaczyć amplituner z wyjściem PRE-OUT 5.1 i wtedy podgłaśniasz amplitunerem a kolumny cały czas są podłączone do tego suba bo poniżej wejść 5.1 RCA są terminale głośnikowe do których podłaczasz monitorki. Dzwięk jest kiepski bo zapewne wzmacniacze/końcówki mocy są kiepskiej jakości. Już teraz rozumiem jak to zrobiłeś. Kolumny bezpośrednio pod terminale głośnikowe Kenwooda a sub kablem RCA wyjściem na suba z wejściem w subie odpowiadającemu zasileniu suba. Wazna sprawa, jakiej impedancji są te kolumienki od Geniusa. W specyfikacji podają 8 ohm, właśnie znalazłem więc dobrze.

Edit: w źródle BR mam ustawiony dźwięk nie po hdmi tylko prosto z głośników i dział odcięcie dla suba odpaliłem płytkę BR i odzywa się kiedy trzeba wiec jest ok.W grach mi nie przeszkadza że chodzi cały czas

Jeszcze jedno pytanie bo używam go jako BR do filmów na monitorze 21:9 fajnie się ogląda lepiej niż na 16:9 i on w trybie BR w menu głośniki ma odcięcie na sub i głośniki to rozumiem że w tym trybie działa odcięcie jak mam ustawioną daną wartość dla suba?

No skoro tak masz w menu to dlaczego ma nie działać, dlaczego od razu tego nie napisałeś , ale namieszałeś , Oj ludzie.

Nom właśnie tak jak piszesz.chodziło mi bardziej czy w trybie amplitunera samego będzie odcięcie suba ale jak nie ma odcięcia w samym amplitunerze to też przypuszczałem że całym pasmem będzie grał w połączeniu z PC(coaxial/optyk) bo źródle BR jest ok.

To jest cos podobnego do polaczenia odtwarzacza blu-ray z wyjsciem analogowym 5.1 z amplitunerem bez dekoderow ale z takim samym wejsciem analogowym 5.1 gdzie w amplu nie ma zadnych ustawien a sa tylko w menu odtwarzacza. Musze zobaczyc czy w moim sa takie dokladne ustawienia bo juz nie pamietam.

A możecie polecić jakiś amplituner nowy do 1500zł który będzie miał w menu funkcję możliwość odcięcia suba.Nie potrzeba dużej mocy bo grał by z tymi głośnikami co teraz ten w połączeniu z PCetem

Ok dzieki za info mam jeszcze pytanko jak głośność jest realizowana suba w ampku jak jest podłączony sub pod LFE a sub ma normalne czerwone wejście czincz czy podgłośnienie jest realizowane z poziomu amplitunera czy pilota suba?

Chodzi mi czy tak samo jest realizowana jak ampek ma w menu odcięcie albo nie ma tej funkcji?

Poczekaj, poczekaj, znowu piszesz chaotycznie, ustawiasz potencjometrem suba jego głośność w jednym miejscu np na godz11.00 a pózniej podgłaśniasz tylko pilotem amplitunera. W amplitunerze w menu ustawienia kolumn masz ustawienia suba, konkretnie odcięcie jego, zgranie w fazie, odległość od suba i to wykorzystujesz gdy sub jest połączony z amplem wejściem LFE w amplu natomiast gdy sub połączony jest z amplem gdy ma wyjścia LINE IN L i R to wtedy ustawiasz odcięcie w subie, jak najniższe , potencjometr ustawiasz jak wyżej pisałem (11.00) i podgłaśniasz pilotemm ampla.

Nom piszę na chłopski rozum.Chodzi dokładnie tak jak mam teraz podłączony sub do tego combo pod LFE w nim a sub ma wejście czerwone nie LFE i jak mam podłaśniać w takim wypadku z poziomu amplitunera czy suba?

w menu amplitunera znalazłem w ustawieniach głośników funkcję Sub on/off czyli aktywacja czy to też jest od razu też odcięcie jego pasma?

Nie, to jest tylko włączenie go i wyłaczenie, odcięcie mówiłeś masz w ustawieniach odtwarzacza. Napisałem wcześniej

ustawiasz potencjometrem suba jego głośność w jednym miejscu np na godz11.00 a pózniej podgłaśniasz tylko pilotem amplitunera

a co , nie ma z tyłu potencjometru/gałki do głośności suba czy podgłośnić można tylko pilotem suba

tak w źródle BR jest.Jest gałka z przodu suba ale z pilota wygodniej.To mam podłasniać z poziomu suba czy amplitunera bo już się sam pogubiłem w tym?

jak to będzie realizowane w źródle BR gdzie jest odcięcie a jak w trybie amplitunera gdzie nie ma czym mam sterować głośnością?

Przecież napisałem wyrażnie

Użytkownik Adek45 dnia 15.02.2016 - 09:15 napisał

ustawiasz potencjometrem suba jego głośność w jednym miejscu np na godz11.00 a pózniej podgłaśniasz tylko pilotem amplitunera

powtórzę, pokrętłem na subie ustawiasz jedną głośność i np na podaną wcześniej 11.00 (odcięcie zmniejsz na 80 , tyle ile mają fronty, 120 Hz dla suba do kina jest za wysoko) a dalej podgłaśniasz pilotem amplitunera, nie ruszaj nic pilotem suba bo możesz dać za głośno i może ulec zniszczeniu głośnik suba gdy jebnie porządnie podczas filmu.

Bo jak rozumiem po przełączeniu na inne zródło dzwięku niż wbudowany odtwarzacz blu-ray ustawienie kolumn w menu ustawień odtwarzacza nie ma wpływu na ustawienie (odcięcie) kolumn i suba tak? Tak to rozumiem. Bo zmieniasz i np z blu-ray wbudowanego zmieniasz na CD, przykładowo i przechodzisz jakby na wzmacniacz i on w swoich ustawieniach nie ma ustawień kolumn tak? To wtedy to ustawienie, które jest w menu wbudowanego odtwarzacza nie działa na ustawienie kolumn?

A jesteś pewien, że tak jest, że nie ma ustawień w trybie amplitunera czyli wzmacniacza i że te ustawienia z trybu odtwarzacza blu-ray nie działają gdy przejdziesz na tryb amplitunera. Jesteś pewien, że nie działają? Po czym to poznajesz? Może te ustawienia odtwarzacza są i dla trybu BR i dla amplitunera.

Musisz dokładnie przelecieć :) instrukcję. Coś mi tu nie pasuje.

I w tym trybie odtwarzacza (BR) i w trybie amplitunera powinno sterować się głośnościa amplitunerem.

Odcięcie dla kolumn działa w każdym źródle bo jest w menu ustawienia amplitunera dla suba jest tylko w trybie BR nie jestem pewien na 100% jak to jest realizowane bo w instrukcji nie ma nic podane czy działa na każdym.Ok ustawie na 80hz po testuję ale mam wrażenie że jak odpalę film na BR(po optyku czy coaxialu po podłączeniu 2 BR sub nie chodzi cały czas.) czy są jakieś próbki filmowe krótkie żeby zapodać i przetestować to?.Sub nie zapamiętuje też ustawień zawsze przy włączeniu jest na volumie 45 czy to ma jakiś wpływ?

ok teraz rozumiem podłośnienie realizuję z amplitunera.

A jaka jest cała skala głosności suba, tzn chodzi mi o to w którym miejscu na skali znajduje sie te 45, jest to połowa skali, 1/3 , 1/4 skali

(po optyku czy coaxialu po podłączeniu 2 BR sub nie chodzi cały czas

no i właśnie o to chodzi, to nie kolumna, ma się odzywać tylko wtedy gdy "pokażą" się te niższe rejestry, których nie da radę przekazać kolumna w zależnosci oczywiście od odcięcia go. Im wyższe odcięcie tym częściej będzie się odzywał.

Jeśli chodzi o próbki to wpisz w YT (you tube) test subwofera i tam są kawałki gdzie zapodawana jest po kolei poszczególna częstotliwość. Wtedy można usłyszeć kiedy "kończy" się nasz sub i niejeden się zaskakuje , ze jego sub tak szybko milknie bo w specyfikacji napisali, że pasmo przenoszenia to 20-150Hz a on już milknie przy 30-32 Hz. Np ten bo wyświetlana jest aktualnie puszczana częstotliwosć po 1 dB

jakość jest jaka jest ale częstotliwość to częstotliwość.

Czyli wychodzi, że po włączeniu suba te 45 to ponad połowa głośności, musisz to sprawdzić na jakimś filmie akcji czy podczas podgłaśniania pilotem ampla te 45 na subie nie bedzie za głośne , żebyś nie rozwalił sobie głośnika w subie. Bo wystarczy jakieś jedno jebnięcie np wybuch bomby i jeśli ta głośnosć w subie będzie za duza może dojść do mechanicznego uszkodzenia głośnika , np zniszczy się zawieszenie suba, pęknie. Albo głośnik w subie dostanie wtedy za duzy prąd i spali się cewka. Wszystko jest mozliwe. Lepsze suby mają zabezpieczenia przed zniszczeniem głośnika Gdy pierwszy raz podłaczyłem swojego i miałem podkręconą na nim głośność ciut poza połowę (połowa to 12.00 a początek skali zaczyna się gdzieś na godzinie 7.00) przy scenie akcji która też podkręciłem ale pilotem ampla jak jebło to głośnik zafurczał i sub się wyłaczył.Pomyślałem,,że zjarałem sobie suba ale nie. Po chwili działał normalnie a ja nie daję już w nim głośniej niż 10.00. Dodam, że mój sub nie kosztował kilka ładnych tysięcy.

obejrzałem kilka filmów BR(Wojna światów,Transformers,Skyline,Ocalony,Terytorium Wroga) przy ustawieniu suba na tym 45 sub potrafi pierdzielnąć porządnie przy akcji wybuchach.Na ampku nie przekraczam głośności ogólnej na volumie 22 bo nie idzie wysiedzieć w pokoju tak grają głośno kolumny i sub nie zauważyłem zniekształceń w dźwięku kolumn i suba na ogólnej głośności 22

Acha, jeśli masz możliwość podgłośnienia suba w tych ustawieniach w trybie BR to podgłośnij go prawie na maxa wtedy możesz ściszyć na subie. Popróbuj na filmie jak to brzmi. Ale w miarę cicho.Dobrze odcięty sub nie odzywa się cały czas chyba, że fronty są małe to sub siłą żeczy musi byc odcięty wysoko a u Ciebie,żeby nie uszkodzić też i głosników średnioniskotonowych w tych kolumienkach Geniusa musisz mieć je odcięte tez wysoko. Te 80 to minimum, ja odciąłbym je jeszcze wyzej, np 100 i tak samo suba. Mówię Ci, szkoda kolumn. Basem niech zajmuje się sub , od tego "gnojek" jest :) a jeśli Ci on nie pasuje to go gnoja zmień, są za 400-600 zł suby które mimo swojej ceny zagrają w kinie ładnie oczywiście nie w hali sportowej a w małym kilku metrowym pokoiku. Np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ponad dwa razy mocniejszy wzmacniacz (175W w RMS), 25 cm głośnik (a nie jak u Ciebie w Twoim subie 15cm) co skutkuje lepszym zejściem czyli nizszym basem

Ukryta Zawartość

jest też czarny

Ukryta Zawartość

a tu jego pełniejsza specyfikacja,

,,obejrzałem kilka filmów BR(Wojna światów,Transformers,Skyline,Ocalony,Terytorium Wroga) przy ustawieniu suba na tym 45 sub potrafi pierdzielnąć porządnie przy akcji wybuchach.Na ampku nie przekraczam głośności ogólnej na volumie 22 bo nie idzie wysiedzieć w pokoju tak grają głośno kolumny i sub nie zauważyłem zniekształceń w dźwięku kolumn i suba na ogólnej głośności 22"

czyli wszystko jest ok, to fajnie , że doszedłes z tym do ładu.

To już po tych ustawieniach tak?

Jak jest wszystko w porządku to nic ni zmieniaj.

Przetestowałeś sobie suba, zeby zobaczyć do jakiej częstotliwości go słychać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u mnie jest 8calowy to jak dobrze kojarzę ma 20cm.To kolumny odciąć na 100hz i sub z 80 też ustwaić na 100?

Chyba ciężko by było je uszkodzić trza by było porządnie przesterować je bo amplif ma podaną moc konsumencką 110W to ile on może mieć przy pełnym obciążeniu 5 kanałów na raz.Ma on jeszcze wejście na sub pasywny czy jak nie wykorzystuję tego kanału to moc przechodzi w nim na pozostałe czy nie?

Jeśli ma na tego suba pasywnego czyli są to takie same terminale jak do podłaczenia kolumn to jest to dodatkowa końcówka mocy więc jeśli jej nie wykorzystujesz to tak, moc przechodzi, dzielona jest na pozostałe kanały. A ile jej jest przy wysterowanych wszystkich pięciu kanałach , czort wie, zależy od wydajności zasilacza i może to być 5x np 50, 5x 60 kilka Wat a czasami zdarza się i mniej.

Patrząc na specyfikację Twojego zestawu Geniusa podali, że wielkość głośnika basowego w tym subie to 6,5" więc stąd podałem 15 cm a skoro ma 20 cm to dlatego tak ładnie daje czadu.

A spróbuj zmienić to odciecie na 100 i w subie i w kolumnach. Jeśli Ci się nie spodoba wrucisz na poprzednie. Przecież nic się nie stanie. Trzeba próbować, żeby znalezć to najlepsze ustawienie. Skoro nie przekraczasz jakiejś tam głośności to nic nie powinno się stać kolumnom.

Ukryta Zawartość

tutaj podają 6,5" głośnik basowy w subie

Ukryta Zawartość

tutaj też chyba, ze w swoimm zestawie masz inny model suba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

błedna jest specyfikacja jeszcze piszą bzdury o 9 stykowym din jak tego nie ma Tak same głupoty sa na stronie Geniusa

Głosnik jest 8 calowy 6 omowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak odetnę na 100hz to znaczy że kolumny po prostu tylko mniej basu będą reprodukowały niż teraz na 80hz?

A suba jak ustawie na 80 czy 100 to będzie się szybciej załączał niż przy 120hz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, przy 120 częściej. Powyżej 80 Hz jest wyższy bas, który częściej się pojawia niż ten niższy poza tym chodzi tu o ochronę głośnika średnioniskotonowego przed zbyt dużymi wychyleniami w momencie gdy wejdzie na nie niższy bas z dość wysokim impulsem. Kolumny będą dawały wyższy bas, ten powyżej 100Hz. Dla tych małych głośniczków tych kolumienek starczy jak wejdą na nie tego przedziału basy.

Teraz już doszedłem jak jest realizowane odcięciu u mnie w trybie amplitunera są dwa nastawy jak ja tego nie wyczytałem prędzej z manualu sam się dziwie:

1.nastaw Subwoofer YES(X OVER) jest wspólny jak rozumiem po przeczytaniu manualu dla głośników i suba czyli jak kolumny są na 80hz to sub tak samo- sygnały LFE i częstotliwości basowe z kanałów "Małych" głosników są kierowane do subwoofer.

2.nastaw "PLUS" - subwoofer odtwarza basy ciągłe albo basy bardzo głębokie (przy tym ustawieniu częstotliwości basowe które są odtwarzane normalnie przez głośniki przednie i centralny będą odtwarzane także przez subwoofer.

Który lepiej wybrać i się sprawdzi w KD?

w źródle BR mogą być różne nastawy dla kolumn i suba.

Pierwsze ustawienie jest wtedy gdy fronty sa male tak jak u Ciebie i to musisz zastosowac, fronty musza byc ustawione na male ( small) wtedy jest zastosowane jakies automatyczne odciecie no chyba ze u Ciebie dodatkowo mozna odciac fronty przy ustawieniu small w co watpie ale... natomiast drugie jest wtedy gdy masz duze podlogowe kolumny ale daja slaby nas wtedy wspomagasz je subem.

Ty nie masz wyboru, musisz zastosowac pierwsza wersje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.