Skocz do zawartości
IGNORED

WANTED! albo Piosenki Poszukiwane

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

To by ła grana na fortepianie melodia starej polskiej piosenki "W małym kinie"

W małym kinie

Mieliśmy pójść do kina

wybacz, nie pójdę dziś.

W mroku zasiądę do pianina

w przeszłość pobiegnie myśl.

Małe kino

czy pamiętasz małe, nieme kino?

Na ekranie Rudolf Valentino

a w zacisznej loży ty i ja...

Na ekranie

on ją kocha i umiera dla niej.

My wierzymy, bośmy zakochani

dla nas to jest prawda, a nie gra.

To jakby o nas był film

więc my wpatrzeni

ach, jak wzruszeni miłością swą.

W małym kinie

nikt już nie gra dzisiaj na pianinie.

Nie ma już seansów w małym kinie.

W małym niemym kinie "Petit Tria-non".

Nic tak nie przypomina

dawnych odległych chwil

jak muzyczka z niemego kina

rzewna jak stary film.

słowa: L. Starski,

muzyka: Wł. Szpilman

A zapytam nieśmiało - czy ktoś spotkał którąś z dwu poszukiwanych przeze mnie piosenek (początek wątku)?

-> UT, liczylem na Ciebie;), bije poklony, dzieki! Juz wszystko pamiatam;) - nawet ta piosenke. Juz znalazlem, ze nagral ja niedawno Bogdan Hołownia 'na mainstreamowo jazzowo':

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fragment - jednak motyw przewodni pojawia sie na samym jego koncu

Ukryta Zawartość

oraz - Czarno czarni;).

Co do Twoich piosenek, a wlasciwie jednej z nich - slad Brelowski nie pomogl?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To pozostaje teraz przetlumaczyc poszczegolne wyrazy z tego tekstu na inne jezyki i wpisywac w gugla i przeszukiwac wyniki... tylko, ze juz to robilem starajac sie pomoc (naprawde!;) (z francuskim) - do takiego zadania trzeba by stworzyc jakis projekt SETI albo cos podobnego...

Pozdrawiam.

• 2 lata później...

Witam!

Trochę odkopię temat. Nie mam wielkich nadziei na identyfikację, ale głupio byłoby nie spróbować. Utwór nagrany jakieś 6 lat temu z radia (trójka, któraś z nocnych audycji). Bez wokalu więc w zasadzie bez możliwości znalezienia w google'u. Nawet nie wiem do jakiego gatunku ten kawałek przypisać. Szanse są niewielkie, ale może ktoś z was rozpozna ten kawałek.

Tu jest link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Od razu ostrzegam, zgrane z kasety, bez żadnego odszumiania, więc proszę się nie przestraszyć :-)

Ukryta Zawartość

>danadam, 1 Maj 2007, 21:10

Jeśli pamiętasz kto prowadził audycję, po prostu spróbuj napisać maila (adresy znajdziesz na stronie trójki), pan/pani redaktor na pewno z chęcią Ci pomoże. Ja niestety utworu nie rozpoznaję.

Pozdrawiam

> amazarak, 1 Maj 2007, 21:50

No niestety, wtedy byłem młody i głupi i nie zwracałem uwagi na takie rzeczy :-)

> Molibden, 1 Maj 2007, 22:52

Miło w końcu spotkać kogoś, komu się ten kawałek podoba. Sprawdzę twoje typy (muszę przyznać, że trochę tego mają).

1 Maj 2007, 21:10

Witam!

Trochę odkopię temat. Nie mam wielkich nadziei na identyfikację, ale głupio byłoby nie spróbować. Utwór nagrany jakieś 6 lat temu z radia (trójka, któraś z nocnych audycji). Bez wokalu więc w zasadzie bez możliwości znalezienia w google'u. Nawet nie wiem do jakiego gatunku ten kawałek przypisać. Szanse są niewielkie, ale może ktoś z was rozpozna ten kawałek.

Tu jest link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Od razu ostrzegam, zgrane z kasety, bez żadnego odszumiania, więc proszę się nie przestraszyć :-)

Prawdopodobnie któreś z wczesnych nagrań DEAD CAN DANCE - musiałbyś poszperać...

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

> gelson, 5 Maj 2007, 12:04

>

> Prawdopodobnie któreś z wczesnych nagrań DEAD CAN DANCE - musiałbyś poszperać...

Mam większość ich płyt. Najwcześniejsze które mam to Dead Can Dance (1984), Spleen and Ideal (1985), Within the Realm of a Dying Sun (1987), The Serpent's Egg (1988). Na żadnej z nich nie ma tego kawałka. A może są jeszcze jakieś inne wczesne nagrania, o kórych nie wiem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.