Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że temat znów ruszył ;)

Więc tak:

- zgadzam się w 200 % z tdrozdem odnośnie pojemności obudowy,

- maszto wiesz doskonale, że to nie będzie się opłacać jeśli jest hobby! Choć powiem nieskromnie - uważam iż tak jak graja moje kolumny na Heco nie będą grały żadne do 1200 - 1500 zł a na pewno żadne tak nie wyglądają :)

Nie było mnie cały dzień i odpaliłem kolumny z tym wydłużonym basrefleksem ok 30 min temu. Powiem, że jest z basem naprawdę już ok, trochę jednak będę musiał zdusić jeszcze Czecha ale jak się dobrze wygrzeje on i zwrotka.

>jaro

Mówiąc o opłacaniu nie miałem na myśli tylko kosztów finansowych, nie ma chyba gorszej frustracji, gdy "najlepszy na świecie" złożony 'tymi ręcami' wyrób DIY gra, tak, że jednym szybkim ruchem chce się zakończyć jego żywot. Natomist niestety kwestie ekonomiczne mojego hobby są (przynajmniej dla mnie istotne :((

Maszto znam to z autopsji ;)

Jestem super spokojny ale kiedyś w szale rozawliłem drugie swoje DIY ;)

Dziś jestem mądrzejszy o tony teorii, następne doświadczenia i wiedzę przychylnych ludzi z forum, którzy dzielą się uwagami, za co serdeczne dzięki !!!

A poważnie - takie dziś czasy, że ekonomia dotyka chyba wszystkich :( Mimo to tworzę cos i chyba podążam w dobrym celu a to jest najważniejsze - poczucie dobrej roboty.

Jaro4444 to wg Ciebie które z głośników ładniej grają? te na Magnatach czy na Heco? Może opowiesz jakie są wady w jednych i w drugich bo jestem bardzo ciekawy. Na pewno każdy z nich ma coś lepszego niż drugi a ja jestem ciekaw Twojej szczerej opinii... dzięki

Saczek więc to co najważniejsze - Magnaty są 13 cm a Heco 17 cm więc ilość dzwięku i klasa basu jest diametralnie różna. Heco mają ładniejszą średnicę, grają szybciej. Magnaty grają ciepłym, miękkim i głębokim basem ale jest go po prostu mniej, a średnicę mają bardziej wytłumioną. Osobiście polecam Magnaty np do spokojnego jazzu w małej sypialni (u mnie tak grają :)) a Heco do pokoju 15- 18 m2. Na takiej powierzchni dają super przestrzenny i mocny dzwięk, czysty i dynamiczny. Heco lubią dostać troszkę watów to pokazują pazurki, Magnat raczej lubi spokojne granie ale nie za ciche.

> McGyver

Moge sie usmiechnac do ciebie o schemat zwrotki jaka zaprojektowales do kolumn jaro4444

(tych na HECO i ARV) ? Pisalem do ciebie na priv, ale cos ostatnio szwankowal mi internet,

wiec nie wiem czy cos doszlo :-( . Czy dostepne sa jakies parametry glosnikow HECO, szukalem

w necie, ale efektow zero. Jakies podstawowe parametry znalazlem na allegro, ale czy mozna

im zaufac ?

FilipS, 6 Mar 2005, 18:34

>plus zobel 5,6uF i 10R, <

Jaki to znowu Zobel???

Raczej RC.

Popatrz w Speaker Pro tam jest układ Zobla i raczej składa się z większej ilości elementów. Chyba, że piszesz o czymś innym albo to w Seakerze są jakieś schematy zastępcze?

>Qubric

Jak zwał, tak zwał - układ kompensacji impedancji, czy układ Zobla, który służy zresztą do czegoś innego, ale i tak skumałem :). To co mnie bardziej dziwi to ta cewka 3,6 mH w części do wysokotonowca...

co do parametrow heco

Mam zestaw pomiarowy oparty na programie speaker workshop .

Mierzy w miare poprawnie .

z tego co pamietam to parametry ktore podawane sa na allegro nie pokrywaja sie z rzeczywistoscia.

Mi i nie tylko wychodzlo QTS ( glosnik zimny nie wygrzany) okolo 0,5 -0,55.

jak popracuje troche qts troche spada.Wielkosc qts sugeruje oraktycznie obudowe zamknieta ale ja uzywam Br kolo 14-15 l ale jeesszcze z objetoscia poeksperymetntuje.

Co jeszce pamietam Fs w granicach 45 hz.

Co do brzemienia -hmmm wielu moich znjomych jak posluchalo tego glosnika nie chcieli wierzyc ze tyle kosztuje.

srednica naprawde niezla.Basu moze troche malo ( mam sacany tej wielkosci .Scany daja wiele wiecej basu nizszego ale to inna obudowa duzo wielksza i inna klasa glosnika) Generalnie polecam.

Własnie... Tdrozd - masz gdzieś te pomiary i przebiegi charakterystyk częstotliwości i impedancji w obudowie pomiarowej? Może mógłbyś je zamieścić albo podac miejsce w sieci gdzie takie możana znaleźć?

nie wiem na ile moj zestaw pomiarowy jest dokladny i moja wiedza na temat pomiarow .

Ale pomiary elektryczne niektorych glosnikow np beyma pokrywaja sie w 95 % .

Troche malo czasu ostatnio mam, znajde chwile w weekend umieszcze charakterystyki z SW .

Spróbuję załączyć plik z rysunkami wykonawczymi kolumn na Heco. Jeśli się nie uda to dzięki pracy kolegi Krzysztofa, mogę je każdemu chętnemu odostępnić.

• 2 tygodnie później...

Coś znów post umarł :)

Więc w uzupełnieniu kolumn na głośnikach Heco mam już gotowe nogi do podstawek. Zrobione są one z drewna sosnowego oklejanego z boków 20 mm okładzinami z drewna brzozy. Później sosna jest malowana na czarno, a całość następnie bezbarwnym lakierem. Powstaje więc czrny środek i jasne boki z sosny. Czyli technologia wykończenia taka sama jak kolumny. Wymiary nóg to (szer x głeb x wys) 80 x 100 x 550 mm. Czekam tylko wciąż na granity do nich (wym: 340 x 260 x ca 40 mm). Jak je dostanę to wtedy całość zmontuje (kolce mosiężne pod granity, granity, nogi, płytę górną pod kolumnę z blachy stalowej 2,5 mm) i przedstawie na foto.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Tdrozd szkoda, że nie masz tych pomiarów, bo odsłuchy tych kolumn na Heco jak o tej pory można określić jednym wyrazem "super".

Ja chyba nie zdążę dorobić tych podstawek przed przyjściem głośników Vify (zastąpią one Heco i Tesle w tych większych monitorach). Więc już to będzie monitor na Vifach i z podstawkami w częsciach jeszcze ;) Ciekaw jestem co da zamiana głośników na droższe.

Pozdrawiam

Kurcze dziś miałem chceć na rewolucje. W oczekiwaniu na nowe głośniki do moich paczek postanowiłem porobić eksperymenty. Wcześniej stopniowo ściszałem Teslę zwiększając jej tłumienie. Doszło do tego, że powstały ładnie, gładko brzmiące i zrównoważone kolumny. Jednak jak posłuchałem sobie tych mniejszych na Magnatach (dawno tego nie robiłem) i tam przestrzeń jest wspaniała a w tych na Heco była trochę zduszona jednak. Więc postanowiłem zrewidować swoje podejście. Rozebrałem kolumny znów, zmniejszyłem wytłumienie Watexem w komorze woofera (na ściankach bocznych zostawiłem tylko matę bitumiczną). Jednocześnie zmniejszyłem tłumienie tweetera. Dało to taki efekt, że bas dostał lepszego "kopa" i zyskał na masie a jednocześnie wróciło "powietrze" i przestrzeń. Kolumny są nadal zrównoiważone tonalnie ale chyba ogólnie maja wyższą sprawność dzięki tym zabiegom.

jaro4444

a spotkałeś się może gdzieś z aplikacją Heco 10cm ? Posiadam takie głośniki, kupiłem je zupełnie niechcący, bo promocja była dobra :) ale nawet nie znalazłem czasu się nimi dobrze pobawić....

Saczek czy te głośniki to nie średniotonówki? Nie mam danych o tych głośnikach, o 13 cm Heco coś tam wiem, tych k koszem z ABS i średnicy zewnętrznej kosza chyba 154 mm.

tak to są średniotonówki, kosz stalowy albo aluminiowy, dokładnie nie zdążyłem się im przyjrzeć, membrana papierowa, zawieszenie gumowe. Spodobały mi się ze względu na odtwarzanie średnicy, tylko dlatego je kupiłem...(aa no i cena - na allegro widziałem kiedyś takie same za 50 PLNów za szt., a ja kupiłem je od gościa który je sprowadził z zagranicy za połowę ceny)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.