Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

>> McGyver

No jasne, przepraszam, oczywiscie, ze to Vify! Chociaz to i tak nie o nich mowa:) Siedze jeszcze w pracy i mozg mi sie lasuje. A swoja droga - zachwytow nad kolumnami nie ma konca!:) Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

Wątek umarł bo głośniki są słabo dostępne, bywają jednak na Allegro. Kupiłem parę i robię na ich podstawie kolumny podłogowe dla siostry żony.

Założenia:

- tweeter Visaton SC10,

- kolumna dwudrożna wolnostojąca,

- obudowa ok 15 dm3 BR,

- materiał obudowy 25 mm MDF, fornir koto,

Pomiary, symulacje, schematy i rysunki pojawią się sukcesywnie.

Oto nowe kolumny "w proszku".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5574-100002280 1170306033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie Jaroileśtam. To 1,5 metra kwadratowego ocieplacza złożonego we cztery :))) I nadal nie powinien kosztować 7zł.

Ale pocieszę Cie - to co masz ładniej wygląda, bo ocieplacz lateksowy czasem trafi się bardzo brzydki.

Poza tym takim gównianym popierdółkom z wolumenu wytłumicie basssss, który jest zwłaszcza wspaniały kiedy Qtc przekracza wartość 1 ;)

Jaro kupowałem taki na wolumenie w kolorze ciemno szarym prawie czarnym ale watpliwa to jakośc - bardzo rzadka ta watolina więc teraz chyba skusze się nawełnę czopkową - bo po prostu nie wiem gdzie poza akustykiem dostac owczą wełnę ...

Placek, 4 Gru 2006, 20:28

Nie boisz się moli? ;)

Tę wełne latksową mozna zbić ciaśniej ale generalnie ona jest do wypełnienia objętościowego. To że jest luźna to dobrze.

Jesli ma być hi-endowo, kup filc techniczny taki 10-12mm grubości. Zbankrutujesz na niego (no i znowu te mole ;)

Njaprosciej isc do tapicera i kupić zwykłą gabkę tapicerską o jak najwiekszym ciężarze. Grubości tak około 4-5cm. Tym wykładasz ściany na wcisk a w środek za głosnikiem dajesz trochę lużnego lateksu (jesli przełumisz zawsze można go wyjąć). Tapicer może Ci ją nawet pociąć na wymiar.

Qubric:

Nie boję się choć przyznaję że sprawdzam co jakiś czas :)

Piszesz o filcu - czyli te 10-112mm odniesie taki sam skutek jak gąbka tapicerska 4cm na wszystkich ściankach i lateks?? (i co to ten lateks jak wygląda ??)

Na mole, Placek, wrzucasz do środka przez BR jedną gałązkę bagna pospolitego i masz spokój na lata (prawnie chroniona roślina ;) )

Ten jasny Watex jest grubszy nawet od tego szarego i gęstszy.

Co do tłumienia filcem to poszukaj na Allegro szarego filcu technicznego - brzydki, robiony z odpadów ale spełnia swoją rolę jak ten bialutki i nieprzyzwoicie drogi. Gdzieś mam resztki jeszcze tego szarego flicu z całego kawała który kupiłem w necie. Muszę go znów poszukać.

Poza tym dobrze sprawdza się gąbka czopowa, ale nie należy przeginać z ilością, bo obudowy BR generalnie słabo się wytłumia.

Jaro

Czyli tak samo jak bym wyłozył tym białym watexem wszystkie ścianki czy czopkową to mogę wyłozyc 12mm filcem np. takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Własciwości sa zblizona dla 3-4 cm watexów , czopowych jak dla filcu 12mm ??

i czy wykłada sie tak samo czy np jednago mniej albo nie na wszystkich ściankach ??

Ukryta Zawartość

Placek ---> to nie do końca tak. Filc tłumi inne częstotliwości, i ściśle przyklejony do ścianki swoim działaniem przypomina nieco bitum. Powoduje, że bas jest szybki, dynamiczny. Takie tłumienie stosuje z tego co pamiętam Triangle chyba. Watexy i gąbki tłumią nieco wyższe czestotliwości dlatego daje się ja głównie za głośnikami. Ja daję jeszcze Watex dość obficie na skośnej przegrodzie by tłumić fale stojące w obudowie. Jeśli chcesz stosować filc to jeszcze wydaje mi się dodanie watexu w tych dwóch miejscach.

JAro

Czylirozumiem że najlepiej dac na tylna ściankę i skosne przegrody watex lub czopową a na boki i spód filc techniczny. Powinno to być najepsze rozwiązanie??

Placek. Nie za bardzo. Filc jest bardziej zbity i cięższy. Po oklejeniu ścian wewnątrz pozostawia dużo wolnej przestrzeni dla basrefleksu. Nie powinien tracić tyle energii. A dodatkowo tłumi rezonanse ścian. Gąbka jest lżejsza potrzeba jej więcej ale też raczej jej wpływ na rezonanse ścian będzie mniejszy. Lateks to wełna lateksowa zwana też ocieplaczem ubraniowym albo ocieplaczem lateksowym - to samo co pokazał Jaro na zdjęciu.

Z grubsza można przyjąć że te 10 mm filcu na ścianach zastąpi te 5cm gąbki tak na oko oczywiście bo tego nie mierzyłem. Różne materiały działają na różne częstotliwości i może się okazać, że filc ładnie tłumi rezonanse nie odbierając energii basrefleksowi, ale dla stłumienia wyższych częstotliwości trzeba będzie dać za głośnikiem nieco rzadkiej wełny lateksowej. To dobierzesz eksperymentalnie. Filcu nie musisz dawać na wszystkie ściany. Tam gdzie jest miejsce i nie przytkasz przepływu powietrza możesz włożyć rzadszy materiał o większej objętości.

Filc na ścianach stosuje Cabasse i poza tym chyba żadnego inne materiału. Ale filc techniczny jest drogi. Wełnę owczą długowłosą stosuje się natomiast w tunelach linii transmisyjnej, bo zapewnia swobodny przepływ powietrza a jednoczesnie dobrze wypełnia światło tunelu. Myślę że do basreflexu możesz ja zastąpić warstwą filcu i położoną na nim warstwą rzadszego materiału. Jeśli głośnik ma wysokie Qts można poprawić tłumienie mechaniczne układając warstwy wełny lateksowej bezpośrednio za głośnikiem (nie za dużo bo wtedy mniejsza powinna być też objętość rezonatora - zmieniają się właściwości układu i trzeba inaczej go stroić dla wydobycia basu).

Ja to robiłem taniej. Można ubić warstwami tą wełnę lateksową. Warstwy blisko ścianek zbić bardziej, bliżej środka zostawić luźniejsze. Jeśli będzie za mało basu wyjąć część wytłumienia.

Po raz pierwszy zgadzam się Qubriciem ;)

Krótko mówiąc wszystkie ściany poza przednią dawaj filc, pod filc możesz dać bitum jeszcze, bitum też można dać na przedniej ścianie. Za głośnikami dajesz luźnego watexu tak samo jak na spód. Ilość watexu dobierasz experymentalnie.

Jaro czy to oznacza ze watex laduje po prostu luzno niejako upycham za glosnikiem np roluje jakis kawalek zeby wypelnil przestrzen czy przyklejam do tylnej scianki np 4-5 cm watexu ?? czy tak samo postapie z gabka jesli nie mam watexu ??

Próbnie jak testujesz to nic nie klej, po prostu upychasz kawałem watexu. Jak dobierzesz już jego ilość i grubość to możesz wyciągnąć, posmarować lekko ściankę klejem montażowym i wcisnac z powrotem ;)

Czyli to nie tylko jedna warstwa na tył ale tak na prawde ładuje az mi starczy w brzmieniu ?? roluje upycham jak mi lepie. To nie lepiej polecieć jednym kawałkiem czopowej dół tył i górę z zagięciami na krawędziach eliminując w ten sporób narożniki wewnetrzne??

Placek za dosłownie wszystko bierzesz do siebie ;)

Jak juz dałeś filc to watex wkładasz raczej luźno na tył. Ja dałem za M18WH jedną warstwę tego szarego watexu i dwie warstwy na spód na przegrodę skośną.

Znów w kolumnach na usherach dałem bitumy, na nie nakleiłem gąbke czopową 50 mm na górę, tył i dół, boki okleiłem gąbkami czopowymi 25 mm i jest ok bez watexu.

Tak wygląda ogólna koncepcja obudowy w najnowszym projekcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Dziś pofrezowałem otwory pod głośniki i wykleiłem w środku maty bitumiczne. Zostało tylko wyszlifować całość, polakierować i złożyć. A później to się zacznie zabawa z ostatecznym strojeniem ;)

Ukryta Zawartość

post-5574-100000743 1170308300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Złożyłem dziś w całość te kolumny i odpaliłem je wreszcie. Zwrotka na razie na drutach, głośniki surowe. Więc nic nie wypowiadam się o brzmieniu. Jak ostatecznie skończę je to zapodam rysunki i fotki.

Oto co wyszło na koniec:

Ukryta Zawartość

post-5574-100000049 1170309328_thumb.JPG

post-5574-100000050 1170309327_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.