Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie kontaktuje przelaczniki rec mode - tez o tym pomyslalem, ale mam wrazenie, ze wina lezy po stronie toru odczytu - tasmy, ktore dostalem razem z magnetofonem brzmia tak samo - brak prawego kanalu - watpliwe zeby byly nagrywane w mono, albo zeby juz przy nagrywaniu siadl tor nagrywania.

zakladajac ze wina jest po stronie toru odczytu (ale przy monitoringu zrodla jest wszystko ok) gdzie najprawdopodobniej tkwi problem?

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

A może ten magnetofon posiada listwowy przełącznik zapis/odczyt ? Tak jak mój Sony TC 399.

Jeśli tak, to spryskaj go Kontaktem S, a potem spłukaj Kontaktem Uniwersalnym.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nie da się chyba powiedzieć tak od razu co jest uszkodzone.

Ale jeżeli Podczas monitoringu działają 2 kanały to trzeba szukać na początek przełączników. NIezbędne jest zdjęcię pokrywy, może po prostu urwał się jakiś kabel w najlepszym przypadku.

A szukać trzeba we wzmacniaczu odczytu, nie wiem jak jest w tym modelu, ale akai robiło 2 osobne płytki toru zapisu i odczytu, lub przynajmniej rozdzielało te 2 tory.

przejrzalem wszystkie kable, wszystkie przelaczniki potraktowalem kontaktem - narazie nic:/ szukanie usterek na torze odczytu to juz nie na moja glowe - sprzet najprawdopodobniej pojdzie do jakiegos fachowca:/ wp***u...

acha - nie wiem czy to info pomoze w diagnozie, ale podczas nagrywania przy jednoczesnym odsluchu nagrywanego materialu dzieje sie cos dziwnego - slychac oczywiscie tylko prawy kanal, ale: sciszam lewy - scisza sie prawy, sciszam prawy tez sie scisza prawy - tak jakby caly sygnal poszedl tylko prawym kanalem.

Jeśli chodzi o te przełączniki monitor "source/tape", to spryskanie kontaktem może nie pomóc.

Chodzi o to, że mają one zamkniętą budowę i spryskanie tego typu preparatami powoduje rozpuszczenie się całego tego syfu. Jednak nie ma on dokąd spłynąć, więc tak naprawdę dochodzi do pogorszenia się sytuacji ponieważ styki "kąpią" się w całym tym bajorku.Tak było w przypadku włącznika sieciowego w moim amp. Sony STR 6800SD oraz przełącznika tape/source w Sony TC 765.

Proponuję ci rozebrać przełącznik tape/source i porządnie go wyczyścić. Z własnego doświadczenia wiem, że do uszkodzeń podzespołów elektronicznych dochodzi raczej rzadko. Główną przyczyną nie działania sprzętów Vintage są zanieczyszczone styki !

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>nagrywanego materialu dzieje sie cos dziwnego - slychac oczywiscie tylko prawy kanal, ale: sciszam

>lewy - scisza sie prawy, sciszam prawy tez sie scisza prawy - tak jakby caly sygnal poszedl tylko

>prawym kanalem.

Hmm, obejrzyj dobrze czy oby nikt tam nie grzebał. Myślę że to jakaś pierdoła.

Kupiłem sobie taki korektor, bo ma dwa gniazda magnetofonowe. Mój "Audio Source EQ 100" jest na sprzedarz. Fajny ten JVC....co nie ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fajny, ale ja już wyrosłem ze wszelkiego rodzaju ulepszaczy.U mnie jest tylko pokrętło ciszej - głośniej.Basu ani sopranu nie dodasz bo i po co? Ma odtwarzać tak jak jest nagrane.Ktoś przecież nad tym w studio pracował i nie trzeba go poprawiać.:-)

Ja niestety nie jestem zwolennikiem tzw. dźwięku liniowego. Ale ten korektor będzie u mnie pełnić rolę upiększacza, a nie ulepszacza. A przedewszystkim będę miał o jedno wejście/wyjście magnetofonowe więcej ! :-)

Kasjel, 21 Cze 2008, 20:45

>Ja niestety nie jestem zwolennikiem tzw. dźwięku liniowego. Ale ten korektor będzie u mnie pełnić

>rolę upiększacza, a nie ulepszacza. A przedewszystkim będę miał o jedno wejście/wyjście

>magnetofonowe więcej ! :-)

Tez nie jestem zwolennikiem wszelkich upiekszaczy, ale ten JVC napewno dzwieku nie popsuje, jest raczej do ulepszania, wiem bo tez mialem okazje u znajomego swego czasu posluchac i przyznaje, ze mozna sobie w mily sposob np srednice obudzic do ladniejszej gry. Naprawde niezly korektorek, ktory mozna kupic dzis za grosze :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://www.allegro.pl/item383623643_aiwa_ad_f810.html

Nasz forumowy kolega przesadzil i z cena i z opisem. Ten deck kosztowal 400 USD czyli 800 DM - przykladowo 880 kosztowala dwa lata wczesniej 450 USD czyli 900 DM.

Witam Wszystkich!

Kiedyś byłem posiadaczem technicsa AZ-7, ale go sprzedałem, teraz znów wraca nostalgia do taśmy... chciałbym kupić jakiś magnetofon i potrzebuję rady- znów brać AZ7 czy może pioneera 737 lub 656?

Proszę o radę.

Ukryta Zawartość

Ktoś używa takiego kabla do podłączenia magnetofon - wzmacniacz? Trochę mnie przeraża długość, ale obawiam się ,że ze względu na ustawienie będę musiał coś takiego nabyć.

Ukryta Zawartość

paul_67>Witaj.Nie przejmuj się kablami.Jęśli Twój system nie jest wyżyłowany pod tzw "hi-end" - czytaj " g...o prawda" .- to wystarczy 2x 1,5 w ekranie.Ja też mam połączenie ok 3m ze szpulowaca do mixera.Kupiłem zwykły kabel mikrofonowy( 4 zł za metr), który ma dobry ekran i końcówki w miarę pożądne XLR lub RCA.Dobrze jest zachować przekrój nie mniejszy niż 1mm każdej żyły. Lepiej zrób sobie komplecik - wyniesie Cię taniej i efekt może być lepszy.

PS. Jeśli odezwą się zwolennicy wydawania setek słotych na kable i przekonywania o ich znaczeniu - nie wchodzę w dyskusję - bo temat przerobiłem nader boleśnie finansowo.

Paul - spróbuj zrobić tak jak ja - nie ryzykujesz dużo. 2x 3m kabla mikrofonowego,elastycznego, przekrój 2x 1,5 w ekranie.Końcówki solidnie zrobione, żeby było można zrobić porządny lut. W Tascamie masz chyba RCA.Ja podpinam wszystko do mixera i on napędza mi końcówkę mocy. Kabel testowałem na bezpośrednim połączeniu do końcówki mocy Luxman M-02 - żadnej różnicy nie było.Testowałem tez kablem 0,5 metra - bez zmian, testowałem też "audiofilskie kable" - różnica była tak mała, że absolutnie nie warto. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wielu radości z nowego szpulowca - Jacek

ja używam 3 metrowych cinchy Thomsona do podłączenia mag. szpulowy -> wzmacniacz, były kiedyś w allegro po 20 zeta oryginalnie pakowane w blistrach zestawy 2x audio + 1x video, dobrej jakości wtyki , kable o grubym przekroju (tak jak na foto) kupiłem 2 takie opakowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacekk011, 22 Cze 2008, 11:13

Też kiedyś bawiłem się drogimi kablami, ale jakoś mi przeszło.Obecnie wykorzystuję Musical Fidelity X-Link i zupełnie mi wystarcza, ale to są krótkie przewody.Będę musiał spróbować z tym kablem mikrofonowym jak mi radzisz.Zobaczymy jakie będą efekty.Piszesz, że u Ciebie to dobrze gra więc dlaczego w moim systemie by miało być inaczej?

MOje wyglądają tak, a w wersji RCA mam końcówki dokładnie takie jak wyżej wkleił wyżej manix - kosztowały 4 zł sztuka. Pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Stosuję wspomniane wyżej kable Thomsona i sprawdzają się całkiem dobrze. Moim zdaniem są jednak trochę "sztywne" i czasem nie dają się ładnie ułożyć za sprzętem. Ich wtyki są dosyć "ciasne" i, w zależności od rodzaju gniazda RCA, wymagają sporej siły do ich wsunięcia w gniazdo.

Myślę, że w Twoim przypadku sprawdzą się kable mikrofonowe cięte z metra, zakończone wtykami Nakamichi lub Neutrik. Ważne jest dobre ekranowanie kabla.

GM

998+7+

320,0hhg,0

3219=-0/bli - czy możecie mi polecić jakieś dobre złocone do magnetofonów ale takie które miękko wchodzą na wypustki czincz z tyłu obudowy? Chodzi mi o to że szkoda mi tych złoceń z tyłu deckówsło to wycierane, szukam kabla który będzie miekko wchodził/schodziłfdsffdf`

998+7+

320,0hhg,0

3219=-0/bli - czy możecie mi polecić jakieś dobre złocone do magnetofonów ale takie które miękko wchodzą na wypustki czincz z tyłu obudowy? Chodzi mi o to że szkoda mi tych złoceń z tyłu deckówsło to wycierane, szukam kabla który będzie miekko wchodził/schodziłfdsffdf`

Sory poplątał mi się wcześniejszy wpis, dobry analogowy kabel czincz do decków miękko wchodzący/schodzący z wypustek z tyłu obudowy, który nie wyciera złota którym są pokryte - to to czego szukam

• Pokaż nowe odpowiedzi